Mam dla Ciebie przepis na jedno z najlepszych fit ciast jakie kiedykolwiek jadłam! 🙂 Nadaje się idealnie na wielkanocny stół, jak i na każdą inną okazję czy nawet przekąskę do pracy. Zapraszam na przepyszną, wilgotną i cudownie cytrynową babkę piaskową z białej fasoli, bardzo łatwą w wykonaniu i oczywiście z wersji fit! 🙂
Cytrynowa babka piaskowa z białej fasoli
Składniki:
(na standardową blachę do babki 23cm, foremka w innym kształcie również będzie idealna, np. keksówka)
- 2 puszki białej fasoli po 400g (bez zalewy po 240g)
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej (ewentualnie można zrobić całość z mąki kukurydzianej)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 6 jajek
- 2 bardzo czubate łyżki stałego oleju kokosowego
- 5 łyżek ksylitolu (lub odrobinę więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta)
- Sok oraz skórka otarta z 1 bardzo dużej cytryny (skórkę ścieramy bardzo cieniutko, inaczej ciasto będzie gorzkie)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Formę smarujemy od wewnątrz cienką warstwą oleju kokosowego i posypujemy dokładnie bułką tartą (lub drobno zmielonymi płatkami owsianymi), aby babka bez problemu wyszła z formy po upieczeniu.
- Fasolę baaardzo dokładnie płuczemy na sitku letnią wodą.
- Wszystkie składniki baaardzo dokładnie blendujemy przez kilka minut, aby skórka z fasoli była jak najdrobniejsza.
- Gotową masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i OD RAZU wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy 50 minut, aż do suchego patyczka.
- Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Po około 20 minutach możemy już z łatwością wyjąć babkę z foremki. 🙂 W międzyczasie przygotowujemy polewę.
Fit polewa lukrowa:
- 1 łyżka soku z cytryny
- Około 2 łyżki pudru z ksylitolu (ja mielę w młynku do kawy)
Składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Jeżeli lukier będzie za rzadki to dosypujemy jeszcze trochę pudru z ksylitolu. Polewamy nim wystudzoną babkę (warto położyć ją na talerzu, gdyż lukier przez chwilkę może z niej ociekać), a całość posypujemy startą skórką z cytryny. Gotowe! 🙂
Babka jest idealnie wilgotna i cudownie cytrynowa, a co najważniejsze, fasoli nie czuć w niej ani trochę – zdążyłam już sprawdzić na kilku osobach i każdy potwierdza. 🙂 Ukochany był w szoku i nie chciał mi na początku uwierzyć w ten magiczny składnik, bo i w smaku i w konsystencji ta babka jest po prostu idealna! 🙂
Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowała! 🙂
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe jest czadowe. Zachęcam także do oznaczania swoich kulinarnych rewolucji hashtagiem #zdrowejestczadowe, z chęcią podejrzę Twoje dzieła! 🙂
40 komentarzy
Witam czy można użyć stevi zamiast zamiast ksylitolu? Jeśli tak to jaka ilość???
Stewia ma bardzo specyficzny posmak i prawdopodobnie miałaby wpływ na zmianę smaku ciasta, proponuję użyć zamiennika jak najbardziej zbliżonego do cukru, np. ksylitol, erytrytol, cukier kokosowy czy nierafinowany cukier brązowy. 🙂
Uwielbiam babki i różne nietypowe wypieki! Jednak nie jestem aż tak bardzo fit i w domu mam cukier i mąkę pszenną. Stąd moje pytanie: można ich użyć w tym przepisie? Jeśli tak, to w jakich ilościach? Pozdrawiam 🙂
Według mnie powinno wyjść! 🙂 Cukru dałabym taką samą ilość, zaś mąki pszennej 1,5 szklanki i powinno być w porządku. 🙂 Polecam zaopatrzyć się jednak chociaż w mąkę kukurydzianą, jest łatwo dostępna i niedroga, ja kupuję w Stokrotce za lekko ponad 3zł, a nadaje wypiekom pięknego koloru. 🙂
Czym zastąpić mąkę kokosową?
Myślę, że 2 łyżki mąki kokosowej można zastąpić 3 łyżkami mąki kukurydzianej lub ryżowej (lub pół na pół). 🙂
Zrobiłam ją na Święta. Wyszła pyszna! 😍
Zamiast wszystkich mąk w przepisie dałam zmielone wiórki kokosowe, zamiast ksylitolu miód a zamiast proszku sodę. Dziękuję za przepis.
Bardzo ciekawe modyfikacje. :)) Cieszę się, że babka smakowała i oczywiście zapraszam częściej! <3
Właśnie miałam pytać o sodę…. Czyli jest szansa że się uda 😉
Babka wygląda bardzo apetycznie, właśnie piję kawę i czuję że mi czegoś do niej brakuje hihi 😛
Wygląda przepysznie! Szkoda, że nie znalazłam tego przepisu na święta 🙁 Może przy okazji majówki będzie okazja na takie wypieki 😀 póki co walczę o zdrową sylwetkę z FitMe 😀
W życiu bym się nie spodziewał, że coś takiego może się udać. 😉 Chyba muszę wykorzystać ten przepis, bo jestem strasznie ciekawa smaku tej babki 🙂
Wygląda naprawde niesamowicie! Dopiero uczę się gotować – hah, bo dziewczyna mnie zmusiła i jako, że oboje jesteśmy na diecie, to musimy ją spróbować!
Nie wiem czemu zrobiłam wszystko wg przepisu a wyszedł zakalec, nie wyszło tak piaskowo, jakiś pomysł?
Świetny wpis. Właśnie od jakiegoś czasu szukam ciekawej alternatywy dla typowej babki majonezowej 🙂
Czekam z niecierpliwością na więcej wpisów. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jeszcze tak okropnego ciasta to nie jadlam. Dramatyczne wyszło. Nie wiem czy to ja cos zle dodalam czy przepis nie trafił w mój gust i innych ktorych czestowałam. Dodam ze fasola była drobna a nie wiem czy taka powinna być.
Może troszkę za krótko siedziało w piekarniku? Niestety każdy piekarnik jest inny i niekiedy czas pieczenia może się odpowiednio wydłużyć, zawsze warto sprawdzać wykałaczką (musi być sucha), czy ciacho jest już upieczone. Druga ważna rzecz to baaardzo dokładnie przepłukanie fasoli na sitku pod ciepłą wodą, jeżeli zrobimy to za krótko, smak fasoli może być lekko wyczuwalny. Robiłam już kilka razy i zawsze wszystkim smakuje, może warto spróbować jeszcze raz :))
Witaj Marta!
Narobiłaś mi smaka na ta babkę 😁
Powiedz mi proszę ile mogłabym dodać słodzika w tabletkach bo akurat taki wynalazek mam pod reką ewentualnie miod 😊
Bardzo się cieszę! 😀 Miodu raczej nie polecam do wypieków, bo w trakcie obróbki termicznej traci swoje właściwości i zamienia się w bardzo drogi cukier. Słodzika w tabletkach nigdy nie używałam, więc ciężko mi tu coś doradzić. Dodaj „na oko” i spróbuj odrobinkę ciasta czy jest już wystarczająco słodkie, ja zawsze tak sprawdzam przed wrzuceniem ciasta do piekarnika. 🙂
Niestety nie wyszła, poszła do kosza 🙁 babka była jednym wielkim zakalcem, Marto co mogło być powodem?
Może niedokładnie przepłukana fasola (trzeba ją naprawdę porządnie przepłukać w sitku), niewystarczająco zblendowane składniki lub zbyt krótki czas pieczenia? Każdy piekarnik jest inny, więc warto sprawdzać wykałaczką, czy ciasto już jest gotowe. 🙂
Witaj! czy dwie łyżki oleju kokosowego są do wysmarowania formy czy do ciasta? Planuje wykonać babę na Wielkanoc 🙂 pozdrawiam
Dwie łyżki idą do ciasta. 🙂 Do wysmarowania formy potrzebujemy niewiele oleju, tak z pół łyżeczki około 🙂 Pozdrawiam cieplutko!
Ile dni może stać, żeby nie wyschła ani nic innego się nie stało? (Lepiej zrobić w Wielki Piątek czy Wielką Sobotę 😊?)
2-3 dni spokojnie zachowuje świeżość, warto ją tylko czymś przykryć, np. folią aluminiową. 🙂
Zrobione! Jeszcze nie próbowaliśmy, ale wizualnie bomba . Już wiem , że wejdzie na stałe w menu nie tylko na Wielkanoc 👌
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie smakować! 🙂
Jak długo trzeba plukac fasolę aby wszystko wyszło? planuję zrobić na święta 🙂
Ja płuczę w sitku tak z minutkę pod bieżącą, ciepłą wodą. 🙂 Warto jeszcze zwrócić uwagę, aby baaardzo dokładnie zblendować masę, żeby nie było czuć fasoli. 🙂
Witam!Mam pytanie, czy podana waga fasoli jest z jednej puszki czy z dwoch? ( ma jej byc 240 g czy 480g?) Pozdrawiam
Podana jest waga fasoli z jednej puszki, więc łącznie potrzebujemy jej 480 g po odsączeniu zalewy. 🙂
Witam! Czy fasola biały Jaś moze być do tego przepisu? Pozdrawiam!
Niestety nie mam pojęcia o jaką fasolę chodzi, ale każda biała fasola z puszki się nada do tego przepisu. 🙂 Można też oczywiście samemu ugotować surową fasolkę, wtedy jednak czas przygotowania ciasta znacząco się wydłuża.
Hej,
ta babka na zdjęciu jest z tego przepisu?
Bo mnie oczywiście nie wyszła taka puszysta jak na zdjęciu tylko dość mocno zbita,
Pytam bo nie rozumiem jak może wyjść taka puszysta z takich ciężkich składników jak fasola,
Sama masa bo zblendowaniu jest bardzo gęsta i ciężka..Może za dużo fasoli ? jaką konsystencje osiągasz po zblendowaniu? Gęstą jak ciasto naleśnikowe? Czy raczej jak bardzo gęsty budyń? Bardzo się zajawiłam na tą babkę a tu taki klops .. :/
Ta babka generalnie jest trochę bardziej zbita niż puszysty biszkopt itp., jest taka treściwa, więc masa przed pieczeniem też jest raczej gęsta. Fasola po dokładnym zblendowaniu nie jest tak ciężkim składnikiem, świetnie zastępuje mąkę w wypiekach, tylko trzeba całą masę naprawdę bardzo dobrze zblendować, co nadaje ciastu puszystości. 🙂
Czy można zmniejszyć ilość jajek? I na co ewentualnie zastąpić? 🙂
Nie mam pojęcia, nie robiłam nigdy z mniejszej liczby jajek, więc ciężko mi stwierdzić. Zawsze możesz zrobić z połowy porcji, wtedy wyjdzie oczywiście niższa babka, ale będzie mniej jajek. 🙂
Niestety fasolę w puszkach zawierają cukier (czerwona na 100%) więc dla mnie ta opcja odpada. Chciałabym użyć zwykłej fasoli. Ile jej wziąć i co z nią zrobić? Ugotować jak mniemam?
Wiele puszek z fasolą nie zawiera żadnego dodatku cukru, m.in. Dawtona czy Bonduelle. A jest to dużym udogodnieniem. 🙂 Oczywiście można użyć zwykłej fasoli i ją ugotować, wtedy powinno dodać się tyle gram fasoli, ile w przepisie po odsączeniu (aczkolwiek uprzedzam, że nie próbowałam nigdy robić żadnego ciasta z gotowanej samodzielnie fasoli, więc nie mam pojęcia jak efekt końcowy).