Chyba każdy z nas uwielbia smak klasycznej, delikatnej babki cytrynowej, prawda? Mam dla Ciebie przepis na ciacho, które smakuje równie pysznie, jest wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach, a do tego znacznie zdrowsze, nie zawierające cukru ani tłustej śmietany. Zapraszam!
Dietetyczne ciasto cytrynowe bez cukru
Składniki:
(na małą keksówkę, możesz podwoić porcję, jeżeli chcesz aby ciasto było wyższe)
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki owsianej
- 2 łyżki jogurtu greckiego (lub bardzo gęstego jogurtu naturalnego)
- 3 duże jajka
- pół szklanki ksylitolu (lub wedle uznania)
- 100g dobrego, prawdziwego masła/oleju kokosowego/masła klarowanego (w temperaturze pokojowej)
- skórka starta z całej cytryny (tylko cieniutka żółta warstwa, jeśli zetrzesz zbyt grubo razem z białą warstwą to ciacho będzie gorzkawe)
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli morskiej
Masło/olej kokosowy miksujemy z ksylitolem. Dodajemy jajka i miksujemy aż masa będzie puszysta. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dodajemy do masy razem z jogurtem, sokiem z cytryny i startą skórką. Całość miksujemy bardzo dokładnie. Blachę smarujemy masłem/olejem kokosowym i posypujemy odrobiną bułki tartej aby ciasto nie przywarło (możemy zamiast tego wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ale ja zawsze się boję, że ciasto mi się zdeformuje w keksówce :D). Gotową masę wylewamy do formy i wygładzamy łyżką z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170°C z termoobiegiem przez ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia i w międzyczasie przygotowujemy polewę.
Fit polewa lukrowa
Składniki:
- pół szklanki pudru z ksylitolu (zmieliłam zwykły ksylitol z młynku do kawy)
- 5 łyżeczek soku z cytryny
Mieszamy oba składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Wylewamy gotową polewę na przestygnięte ciasto i rozsmarowujemy ją dokładnie na całej powierzchni. Odstawiamy ciacho na godzinkę, aby polewa zastygła. Przechowujemy pod folią aluminiową, aby nie wyschło. 🙂
Według mnie i moich najbliższych ciacho jest tak dobre, że spokojnie mogłoby konkurować z babcinymi wypiekami (choć wiadomo, babcine i tak zawsze wygrywa :D). Puszyste, wilgotne, słodkie i zdrowe, czego chcieć więcej! Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu jak Ci smakowało! 🙂
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe jest czadowe.
Zachęcam Cię też do oznaczania na Instagramie swoich kuchennych rewolucji hashtagiem #zdrowejestczadowe, z chęcią podejrzę Twoje dzieła! 🙂
1 kawałek (ciasto podzieliłam na 12) ma 141 kcal (białko 2,6g, tłuszcze 8,6g, węglowodany 16,8g)
34 komentarze
Wygląda pysznie. Już wiem co będę jeść w niedzielę do kawki. 😉
Mam nadzieję, że smakowało! 🙂
Uwielbiam takie domowe wypieki 🙂
Domowe najlepsze! <3
Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić na przykład jaglaną lub w całości zrobić z pszennej
Myślę, że spokojnie można zastąpić mąką jaglaną, ma podobną konsystencję do kukurydzianej. 🙂 Warto ją tylko przesiać przez sitko, gdyż w mące jaglanej często są jeszcze resztki kaszy jaglanej. 🙂
Czy mąkę jaglaną można zastąpić np. ryżową lub kokosową?
Myślę, że spokojnie możesz zastąpić ryżową (czy np. owsianą, itp.), ale odradzałabym kokosową, ze względu na jej dużą chłonność (trzeba by było jej dać po prostu znacznie mniej, ale niestety nie mam pojęcia ile). 🙂
Myśli Pani że ciasto wyjdzie gdy zmniejszy się ilość oleju o połowę i doda więcej jogurtu?:) Pozdrawiam
Powinno wyjść, ale z pewnością będzie miało trochę inną konsystencję, więc nie mogę tego zagwarantować. 🙂
Czy można ksylitol zastąpić miodem? Ile mniej więcej miody wtedy dodać:)?
Generalnie nie polecam używania miodu do wypieków, bo w wysokiej temperaturze traci on swoje właściwości i zamienia się po prostu w zwykły, drogi cukier. Zdecydowanie warto zaopatrzyć się w ksylitol lub erytrol – nadają się idealnie do wszelkich kulinarnych eksperymentów, a ostatnio na ksylitolu nawet ciasto drożdżowe mi wyrosło, więc z powodzeniem zastępują cukier. 🙂
Czy można dać jakąś inną mąkę zamiast mąki owsianej??
Z jaglaną lub orkiszową jest równie pyszne, trzeba tylko pamiętać też o przesianiu przez sitko. 🙂
Czy trzeba w ogóle dodawać ksylitol ?
Bez ksylitolu będzie raczej bardzo mało słodkie, więc polecam dodać. 🙂 No chyba, że masz baaardzo dojrzałego banana (takiego już prawie czarnego), wtedy możesz spróbować surowej masy bez ksylitolu przed pieczeniem i ocenić, czy dla Ciebie jest już wystarczająco słodkie. 🙂
Jak otrzymać puder z ksylitou, jesli nie mam mlynka do kawy?
A bez polewy lukrowej też jest dobre? I takie ciacho po upieczeniu i przestudzeniu jak najlepiej przechowywać? 🙂
Tak, bez polewy również jest pyszne, polewa podkreśla cytrynowy smak, ale można się bez niej obejść. 🙂 Ciacho przechowujemy w temperaturze pokojowej pod przykryciem. 🙂
Dlaczego w komentarzu pojawia się olej, nie ma go w przepisie. Moje ciasto właśnie się piecze i jest bez oleju.
Ok, olej kokosowy, gapa ze mnie😁 moje już gotowe, tylko niestety pękło przez środek, robiłam z masłem, z dwóch porcji.
Cześć! 🙂 Jak długo ciacho zachowuje świeżość?
U mnie najdłużej wytrzymało całe 2 dni i już zniknęło… 😀 Więc ciężko ocenić, ale myślę, że trzeciego dnia nadal byłoby pyszne (pod warunkiem przechowywania pod przykryciem), pierwszego i drugiego dnia jest całkowicie świeżutkie. 🙂
Czy może Pani podać wymiary keksówki? Mam jedną, ale nie wiem czy nie będzie za duża.
Jak zrobię w większej, to wtedy jak długo pięć ciasto żeby nie było za suche?
Po dodaniu jajek do zmiksowanego masła z ksylitolem powstała taka serowata masa, jakby się zważyło. Czy tak miło być?
Pyszne ciasto!!! Zamiast ksylitolu użyłam erytrytolu, zamiast mąki owsianej dodałam zwykłą mąkę tortową. Lukier z soku cytryny i cukru pudru zrobionego z erytrytolu wyszedł wyśmienity 🙂
Ciasto jest przepyszne! Ja lubię mocno cytrynowe, więc dałam sok z całej cytryny. Następnym razem spróbuję dodać mąki migdałowej, zamiast owsianej. Świetny przepis. 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂 Mąka migdałowa brzmi jak super pomysł, myślę, że może dodać ciastu jeszcze więcej delikatności. Jak wypróbujesz to koniecznie daj znać, jestem bardzo ciekawa jak efekt końcowy! 🙂
Zamiast skórki z cytryny dałam 2 łyżeczki kakao i wyszło równie pysznie! Super przepis, bardzo prosty i raczej nie może się nie udać 😉 muszę koniecznie zajrzeć na Twoje inne przepisy.
Zrobiony 🙂 pyszny 🙂 zrobiłam z olejem kokosowym i jest super.
czy ilość ksylitolu równa się takiej samej ilości zwykłego cukru? Pozdrwiam
Tak, ksylitol czy cukier dodajemy w takich samych proporcjach. 🙂
Aha i jeszcze jedno pytanie czy zawsze mąkę orkiszową mogę zamieniać na ryżową – w tej samej ilości? Kupiła ebooka Twojego z myślą o mężu, który nie je glutenu (od niedawna, więc uczymy się gotować bezglutenowo) 🙂 Może masz gdzieś na blogu listę mąk bezglutenowych i jak je używać? Tzn propocje, do czego.. bo np jak używam mąki żytniej to z reguły ciasto mi nie rośnie, chyba że wymieszam, ale wymieszanie z pszenną też nie wchodzi w grę, bo musi być bez glutenu… Zbliżają się święta i chciałam dwa ciasta upiec pod męża. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki 🙂
Dziękuję za zaufanie i zakup e-booka! <3 Jeśli chodzi o mąki bezglutenowe, to według mnie w wypiekach ciast (czy innych delikatnych dań typu placuszki) najlepiej sprawdza się mieszanka (pół na pół) mąki ryżowej z kukurydzianą. Wypieki są wtedy nadal delikatne, a do tego nabierają rumianych kolorów dzięki mące kukurydzianej, więc najbardziej polecam taki duet. 🙂 Mąka żytnia raczej jest zbyt ciężka np. do ciast puszystych, biszkoptowych czy jogurtowych i z nią rzeczywiście eksperyment może się nie udać. Mąki oczywiście zamieniamy w takich samych proporcjach, szklanka mąki orkiszowej = pół szklanki ryżowej i pół szklanki kukurydzianej. <3