Przed Tobą jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na tym blogu. 😀 Zapraszam na pyszne fit ciasteczka kokosowe z polewą czekoladową – idealnie słodkie, lekko kruche, mocno kokosowe. A polewa smakuje jak zwykła czekolada mleczna, pychota!
Ciasteczka te trafiły na listę moich ulubionych fit słodkości, głównie ze względu na to, że idealnie nadają się na… drugie śniadanie! 😀 Są bardzo sycące i łatwe w transportowaniu, a w dodatku z jednej porcji wychodzą ciasteczka od razu na 2 dni dla 2 osób. Uwielbiam taką oszczędność czasu. 🙂 No to do dzieła!
Fit ciasteczka kokosowe z polewą czekoladową – przepis
Składniki na ciasteczka (na ok. 20 średniej wielkości ciastek):
- 100g mąki kokosowej
- 50g oleju kokosowego (stałego)
- 2 żółtka
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syropu z agawy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zagniatamy w misce. Powstanie dość krucha masa, którą raczej ciężko byłoby rozwałkować.
- Rękoma formujemy z niej ciasteczka w dowolnym kształcie (ja formowałam najpierw niezgrabną kulkę i spłaszczałam ją, aby otrzymała kształt ciastka :D).
- Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na ok. 10-15 minut (aż ciasteczka się zarumienią na złoty kolor). Po upieczeniu odstawiamy ciasteczka do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
Składniki na fit polewę czekoladową:
- 1 łyżka stałego oleju kokosowego
- 1 łyżka naturalnego miodu
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzucamy do ceramicznego/szklanego naczynka (np. miseczki) i mieszamy widelcem, rozgniatając grudki oleju kokosowego.
- Jeżeli grudki oleju kokosowego nie chcą się rozbić (jeśli olej stał w lodówce to może być problem), ogrzewamy naczynko nad garnuszkiem z ciepłą wodą (lub wrzucamy na kilka sekund do mikrofali). Wystarczy dosłownie tylko chwilka, inaczej polewa zrobi się zbyt płynna i ciężko będzie ozdobić ciasteczka tak, jak na zdjęciu (wtedy pozostaje tylko rozsmarowanie polewy na ciastkach lub schowanie jej na 5-10 minut do lodówki).
- Dekorujemy ciasteczka wedle uznania i zostawiamy na blasze na kilka godzin, aż polewa lekko zastygnie (no chyba, że nie możesz się doczekać, to można jeść od razu :D).
Mówiłam, że proste! 🙂 Idealne do popołudniowej herbatki, a także na drugie śniadanie jako sycąca przekąska między głównymi posiłkami. Mąka kokosowa słynie ze swoich zdrowych właściwości, dlatego ciasteczka są bardzo pożywne. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu jak Ci smakowały! 🙂
1 ciasteczko (1/20) = ok. 60 kcal, B: 1g, T: 5g, W: 2,4g
Zapraszam też na Instagram (klik), gdzie możesz podglądać mnie na InstaStories, a także na Facebooka (klik), gdzie znajdziesz jeszcze więcej inspiracji. 🙂
Smacznego!
11 komentarzy
Bardzo fajny pomysł na ciasteczka i do tego bardzo prosty
Bardzo mi miło, polecam wypróbować! 🙂
Polecam wypróbować z dodatkiem mleka kokosowego (ok 1/2 puszki) oraz łyżka kakao- moim zdaniem lepiej smakują i nie są takie suche:) poza tym przepis super!
Czy sprawdzi się też melasa buraczana zamiast syropu z agawy? 🙂
Nigdy jej nie próbowałam, ale myślę, że spokojnie się sprawdzi, ze względu na jej płynną konsystencję. 🙂
Zamiast agawy dodalam lyzke slodzidla 😊pewnie nieraz do niego wroce.
Cudnie! Bardzo się cieszę, że ciasteczka zasmakowały! 🙂
A czy mogę dodać wiórków kokosowych np szklankę i pół szklanki mleka kokosowego ?? 😊
Oj ciężko mi stwierdzić jak wpłynie na całokształt tak duża zmiana w przepisie. Na pewno trochę wiórek można dosypać, ale mleko dodawać po troszku stopniowo i regulować nim gęstość masy, aby nie wyszła za rzadka i dało się z niej ulepić ciasteczka. 🙂
Hej, zrobilam wszystko jak w przepisie tylko zamiast syropu z agawy dodalam dwie lyzki erytrytolu i wyszly bardzo miekkie po upieczeniu i sypkie, myslalam ze beda bardziej kruche. Czy powinny takie byc czy moze sam syrop ma az taki wplyw na ich kruchosc?
Syrop z agawy ma inną konsystencję niż erytrytol, dlatego mogły wyjść bardziej sypkie (zwłaszcza, że syrop pomaga spoić całość) i mniej kruche. Generalnie przy zamianie składników powinniśmy się kierować podobną konsystencją, bo to może mieć znaczący wpływ na efekt końcowy. 🙂