Jesień to piękna pora roku, między innymi ze względu na pyszną dynię! 🙂 Podobno można ją albo kochać, albo nienawidzić, ale dzisiejszym przepisem pokażę Wam, że zdecydowanie warto się z dynią zaprzyjaźnić. Zapraszam na pyszne, puszyste i delikatne fit placuszki z jej udziałem! 🙂
Do ich wykonania będziemy potrzebować musu z dyni. Ja takie puree przygotowałam sobie dzień wcześniej i schowałam do lodówki na rano, aby szybciej zrobić placuszki na śniadanie. W trakcie wieczornego pieczenia dyni jeszcze zdążyłam ogarnąć kuchnię, zrobić pranie i wziąć prysznic, także można powiedzieć, że to puree robi się prawie samo. 😀
Jak zrobić mus z pieczonej dyni?
Na porcję placuszków potrzebujemy ok. 0,5kg dyni ze skórą, warto jednak podwoić porcję i zrobić więcej musu za jednym razem (można go zamrozić lub wykorzystać do innego dania). Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, następnie dynię oczyszczamy z pestek (które można oczywiście obrać i zjeść, mniam!) i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 35-50 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni. Gotowa dynia będzie zarumieniona i mięciutka, co bardzo łatwo można sprawdzić widelcem. Blachę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. Ciepłą dynię obieramy widelcem ze skórki (powinna bardzo łatwo odchodzić) i wrzucamy do garnka/miski. Blendujemy blenderem na gładką masę i gotowe. Wykorzystujemy od razu lub chowamy do lodówki (mi w lodówce puree przeżyło 3 dni bez problemu, także można je zrobić w tygodniu i użyć do weekendowego śniadanka).
Składniki na fit placki z dyni (na ok. 14 sztuk):
- 250g musu z dyni
- Pół szklanki (70g) mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (czyli rozpuszczamy ok. 1 czubatą łyżeczkę oleju, np. w mikrofali przez kilka sekund)
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli morskiej/himalajskiej
- Do posypania możemy użyć pudru z ksylitolu zmielonego w młynku, syropu z agawy/klonowego, owoców czy też dżemu 100%
- Mus mieszamy z jogurtem naturalnym trzepaczką rózgową w dużej misce.
- Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajka oraz ksylitol i ponownie dokładnie mieszamy.
- Dodajemy przez sitko (to ważne, gdyż w mące jaglanej często bywają jeszcze kawałeczki kaszy, które zostają na sitku) mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość delikatnie do połączenia składników.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką możemy smażyć beztłuszczowo, inną zaś smarujemy lekko olejem kokosowym i rozgrzewamy. Wykładamy na patelnię po jednej pełnej łyżce masy i smażymy na najmniejszym ogniu z obu stron, aż placuszki się zarumienią. Polecam formować niezbyt duże placki, inaczej mogą się dość ciężko przewracać na drugą stronę.
- Podajemy z pudrem z ksylitolu, syropem z agawy/klonowym, owocami czy też z dżemem 100%.
Placuszki są przeeepyszne, puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach. Do tego bardzo sycące i pożywne. No i mają piękny, jesienny kolor. 🙂 Najlepsze oczywiście na ciepło, również odgrzane w mikrofali, także idealnie nadają się do lunchboxa. Na zimno są równie smaczne, więc można je zabrać choćby na uczelnię – Misiak wyjadł całą jego porcję prosto z lodówki i potwierdził, że są pyszne. 😀 <3
No po prostu idealne jesienne śniadanko! Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało lub oznaczcie na swoim zdjęciu @zdrowejestczadowe na Instagramie. 🙂 Smacznego!
24 komentarze
A jaki żółciutki mają kolor! Uwielbiam i placuszki, i dynię, więc z miłą chęcią przetestuję 🙂
Tak, to zdecydowanie kolejna zaleta dyni – ten piękny kolor potraw. 🙂 Gorąco zachęcam do testowania! <3
czy zamiast jaglanej można użyć owsianej lub gryczanej ? pozdrawiam! fajny przepis !!!
Bardzo mi miło! 🙂 Myślę, że mąka owsiana również powinna się sprawdzić idealnie, gdyż też jest delikatna w smaku. 🙂
Dziękuję 🙂 dziś robię ! pozdrawiam
Super! Koniecznie daj znać jak smakowały! 🙂
Przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach 🙂 cała rodzinka jest na TAK :)!!! pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej nowości na blogu 🙂
Baaardzo się cieszę, że placuszki zasmakowały! Pozdrowienia dla całej rodzinki! 🙂 I oczywiście zapraszam częściej, więcej nowości już wkrótce 😀
Pycha :D:D zrobiłam dzisiaj – wyszły idealne 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂
Jak zrobic pieczona dynie jesli wyskrobywalam ja na lampion i jest z oczywistych powodow bez skorki?
Czy ze zwykłej mąki też wyjdą? Został mi mus z dyni a nie mam teraz możliwość aby kupić inna mąka 🙁
Myślę, że spokojnie powinny wyjść 🙂 Zwróć najwyżej uwagę na konsystencję masy, bo większość mąk ma różną chłonność. Jeśli masa będzie za rzadka to daj ciut więcej mąki niż w przepisie 🙂 Smacznego!
Hej. Zamiast mąki kukurydzianej dodałem ryżową. Smak idealny…
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂
Zrobilam te placki- sa super! W mojej wersji uzylam mieszanki mak bezglutenowych zamiast zwyklej maki i smietanki bez laktozy zamiast jogurtu. Na potrojna porcje dalam tylko 2 lyzki cukru trzcinowego bo masa i tak byla slodka. I jablka 3 ztarlam. Sa wspaniale, moj TZ na pierwszego placka patrzyl podejzliwie a po chwile przylecial i wciagnal jeszcze 4.
Bardzo się cieszę, że placki smakowały również Twojej drugiej połówce! 😀 Faktycznie mężczyźni często patrzą podejrzliwie na takie jedzonko, ale wystarczy jeden kęs i przepadają 😀
Jaka dynia będzie najlepsza na mus? Hokkaido?
Szczerze mówiąc to ja nigdy nie patrzę jaką dynię kupuję. 😀 Najczęściej korzystam z działkowych dyń (są przeogromne), których gatunku nawet nie znamy oraz z tych z marketów typu Biedronka. I ze wszystkich mus wychodzi taki sam, więc myślę, że tu rodzaj dyni nie odgrywa większej roli. 🙂
Moje ulubione placki z dyni😀 Robiłam również z mąką gryczaną, owsianą i ryżową. W każdej wersji smakują wyśmienicie. Przed treningiem polecam na ciepło z masłem orzechowym i bananem.
Cieszę się ogromnie, że smakowały już w tylu wersjach! 😊 A masło orzechowe do wszelkich placuszków to cudo! <3
Witam serdecznie ☺️ placuszki mega mega pyszne. Ja troszkę zmodyfikowana i białka ubilam na sztywną pianę i zamiast mąki jaglanej zmielilam płatki jaglanej i płatki błyskawiczne gryczane. Ksylitolu w ogóle nie dawałam. To danie będzie częstym gościem na moim talerzu. Dziękuję bardzo za super przepis
Przepyszne! Moja 4-letnia córka stwierdziła, że to najlepsze placuszki jakie jadła😀 cieszę się, że właśnie rozpoczął się sezon dniowy, więc produkcja musu będzie szła pełną parą😉
Mniam. Pyszne były 😀