Spaghetti carbonara to z pewnością jeden z najsmaczniejszych makaronów na świecie, ale zarazem jeden z najbardziej tłustych i kalorycznych posiłków. A gdyby tak przygotować go w wegetariańskiej wersji fit? Zapraszam!
Wegetariańska carbonara brzmi jak abstrakcja, jednak boczek, który zastąpiłam suszonymi pomidorami, spotkał się z aprobatą największych mięsożerców w mojej rodzince. Tłustą śmietanę zastąpiłam zdrowym i pysznym awokado, dzięki któremu danie zachowuje swoją oryginalną konsystencję. Spróbujcie sami. 🙂
Fit spaghetti carbonara – wegetariański makaron z awokado, suszonymi pomidorami i bazylią
Składniki (dla 3-4 osób):
- 3/4 opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti (ok. 400g)
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 1 mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 3 garście świeżej bazylii
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 3-4 łyżki drobno startego parmezanu (jeśli wolicie wersję dietetyczną to można pominąć ten składnik, jednak świetnie podkreśla on smak całej potrawy)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Miąższ z awokado ugniatamy dokładnie widelcem.
- Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek, całość dokładnie zagniatając na jak najbardziej gładką masę.
- Do miseczki z miąższem dodajemy drobno pokrojone pomidory suszone, posiekaną bazylię, parmezan oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy sól i pieprz do smaku, całość dokładnie mieszamy.
- Makaron gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu (najlepszy al dente). Odcedzamy i szybko wrzucamy go z powrotem do garnka, od razu dodając do niego wcześniej przygotowany miąższ i dokładnie mieszając całość, aż zgęstnieje. Przyozdabiamy danie liściem świeżej bazylii i gotowe! 🙂
Kilka kroków i mamy pyszny, szybki oraz zdrowy obiadek, który z pewnością zasmakuje całej rodzince. Danie jest wyraziste w smaku i zdecydowanie może konkurować z oryginalną carbonarą. Z resztą pozostawię to Twojej ocenie! 🙂
Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowało! Zachęcam również do oznaczania swoich smacznych zdjęć na Instagramie tagiem #zdrowejestczadowe, z przyjemnością podpatrzę Twoje kuchenne rewolucje! 🙂
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe Jest Czadowe.
Smacznego!
7 komentarzy
Uwielbiam spaghetti, a w tym wydaniu wydaje się być ono jeszcze smaczniejsze. No i oryginalne. Dziękuję za przepis! Na pewno wypróbuję. 🙂
Jest przepyszne, zdecydowanie zachęcam do wypróbowania! Smacznego! 🙂
Uuu, petarda! 🙂 dzisiaj będę robiła po silowni (także ta porcja dla 3-4 osób może okazać się dla jednej głównej :D)
Bardzo lubię ten przepis, zagościł już na stałe w moim obiadowym menu 😀Mojemu smakuje, a wychowany na tradycyjnej polskiej kuchnii.Pozdrawiam
Czad 🍝
Trafiłam na ten przepis przypadkiem, ale wracam tutaj już po raz trzeci – czas więc na komentarz. Wyśmienite! Cudowne! Po prostu w punkt trafiło w „moje smaki” – jestem Ci wdzięczna za ten przepis 😀 Narzeczony również zachwycony – chyba będziemy wpadać częściej <3
Jejku przepyszne 😋😋😋