Dzisiaj DZIEŃ CZEKOLADY! 😀 A ja mam coś specjalnego dla łasuchów, którzy oddaliby życie za czekoladę (tak jak ja :D), ale mimo wszystko stawiają na zdrowie. Przed Wami przepis na pyszną tartę na kokosowym spodzie z czekoladowym budyniem jaglanym. <3 No po prostu niebo w gębie, przysięgam! Spróbujcie sami! 🙂
To był jeden wielki eksperyment z moimi ulubionymi składnikami, a okazało się, że tarta smakuje naprawdę obłędnie. Jest zdrowa, niskokaloryczna, a do tego po brzegi wypełniona cennymi dla nas wartościami odżywczymi, przede wszystkim ze względu na kaszę jaglaną i razową mąkę żytnią.
Składniki na spód:
• 1,5 szklanki razowej mąki żytniej (dostępna nawet w Biedronce)
• 2 jajka
• 100 gram wiórek kokosowych
• 2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki starannie zagniatamy na zbitą masę, wykładamy na formę do tarty i ugniatamy aż do wypełnienia całej formy. Widelcem nakłuwamy w kilku miejscach spód ciasta, aby równomiernie się wypiekł. Pieczemy do zarumienienia ok. 30 minut w 170°C.
Składniki na krem:
• 0,5 szklanki kaszy jaglanej
• 2 łyżki kakao
• 3 szklanki mleka (możecie użyć również dowolnego roślinnego)
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 2 łyżki ksylitolu/brązowego cukru
• Opcjonalnie 2 łyżki wiórek kokosowych zmielonych w młynku do kawy, do zagęszczenia budyniu
Kaszę dokładnie przepłukujemy i przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka. 2 łyżki kakao rozprowadzamy w 1/3 szklanki mleka i dodajemy do podgrzanej reszty mleka. Zagotowujemy, słodzimy, dodajemy kaszę jaglaną i olej kokosowy. Gotujemy około 20 minut aż do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, chwilkę studzimy i blendujemy na gładką masę. Jeżeli budyń jest zbyt rzadki (choć i tak stężeje jeszcze po całkowitym przestygnięciu i w lodówce) to możemy dodać 2 łyżki wiórek kokosowych, zmielonych w młynku do kawy. Dodadzą też fajnego posmaku budyniowi. 🙂
Wylewamy budyń na wcześniej przestudzony spód i rozprowadzamy równomiernie. Dekorujemy czym dusza zapragnie. Ja posypałam wiórkami kokosowymi, do tego moja ulubiona fit polewa, na którą przepis podałam >TUTAJ<. Możecie także dodać ulubione owoce lub orzechy, np. nerkowce.
1 kawałek (1/10 całości z polewą) – 290kcal, Białko: 7,31g, Tłuszcze: 16,68g, Węglowodany: 30,81g, Błonnik: 3,95g.
Smacznego! 🙂
16 komentarzy
jaka foremka?
Forma do tarty o średnicy 25cm 🙂
Ile cm średnicy ma ta tarta?
25cm 🙂
Zrobilam się głodna od samego patrzenia 😀 Przed chwilą właśnie skończyłam robić fit czekoladki, które teraz spoczywają w zamrażarce.
Czy tarte piec z termoobiegiem?
Co jeśli wychodzi mi strasznie twarde i suche już na etapie zagniatania? Czym to podrarować ? Bo kruszy się bardzo i nie ma mowy o „wyklejeniu” formy
Podratować miało być
Krem do tarty jest przecudowny <3 Jednakże zmieniła bym coś ze spodem, ponieważ jest strasznie twardy. Mimo wszystko tarta smakuje bardzo dobrze, chociaż przegrywa z ciastem z fasoli <3 <3
Ten krem budyniowy jest przepyszny! Dodałam na wierzch mus z jabłek wymieszany z galaretką cytrynową ❤️😍
Buziaki ❤️
Bardzo się cieszę, że smakowało! Świetny pomysł z tym musem jabłkowym, brzmi przepysznie. 🙂
Czy można zastąpić mąkę zytnią jakąś mąką bezglutenową? Pozdrawiam
Myślę, że można, ale nie gwarantuję jaka będzie ostateczna konsystencja ciasta. Możesz spróbować zmieszać pół na pół jaglaną i ryżową, to dosyć uniwersalne połączenie do wypieków. 🙂
Czy to będzie problem jeśli nie zblenduje budyniu? Nie mam blendera niestety, a chciałabym zrobić. 🙂
Obawiam się, że niestety zblendowanie go jest tutaj kluczowe – dzięki temu nadamy mu konsystencję kremu. 🙂
Proporcje w gramach, żeby wyszło:
60g kokosowego schłodzonego w lodówce
180g mąki razowej żytniej (u mnie Melvit)
100g wiórków kokosowych
3 jajka klasy m