Pierogi z truskawkami to wspomnienie z dzieciństwa chyba dla każdego z nas… 😀 Pyszne, lekkie, słodkie – idealny posiłek na zbliżające się lato. Chodź, pokażę Ci, że w dodatku mogą być i zdrowe!
Składniki (na ok. 35 sztuk):
• 250g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
• Pół łyżki dowolnego oleju roślinnego + 1 łyżka osobno do gotowania pierogów
• Pół łyżeczki soli morskiej
• 150ml gorącej wody
• 500g truskawek
• Ksylitol do smaku
- Na początku przygotowujemy truskawki – kroimy je na małe części (lepiej układają się w pierogach niż całe owoce) i dodajemy ksylitol (lub inny słodzik) wedle uznania. Truskawki puszczą sok, który należy odsączyć tuż przed nadziewaniem pierogów.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i sól, a następnie gorącą wodę. Najpierw mieszamy ciasto łyżką, aby się nie poparzyć, a po chwili zagniatamy całość rękoma na gładką masę. Dzielimy gotowe ciasto na 4 części, zostawiamy jedną na blacie, zaś resztę przykrywamy np. torebką foliową, aby nie wyschło w międzyczasie.
- Posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy 1 część ciasta na dosyć cienki placek (ale nie za cienki, żeby nie robiły się dziury podczas lepienia). Wycinamy średnie kółka (ja użyłam do tego sporej szklanki), nakładamy łyżeczkę odsączonych truskawek i formujemy pierożki. Układamy je obok siebie na blacie oraz powtarzamy całą czynność z pozostałymi częściami ciasta.
- Dodajemy 1/3 pierogów do wrzącej wody z łyżką oleju. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 2-3 minuty. Gotujemy resztę i voila! 🙂
Pierożki podajemy z truskawkami zagniecionymi widelcem z odrobiną ksylitolu, polanymi jogurtem naturalnym. Truskawki można też zblendować z kilkoma listkami mięty i jogurtem na sos. W zasadzie to są przepyszne już same w sobie, więc wybór pozostawiam Tobie. 😀 Jestem pewna, że zasmakują nawet najwybredniejszym smakoszom – dzieciakom! 🙂 Omnomnom!
1 porcja (1/3 całości) – 344 kcal, białko: 10,8g, tłuszcze: 6,2g, węglowodany: 68,6g
Po więcej inspiracji zapraszam na Facebooka.
Smacznego!
4 komentarze
Czy mąka ma być orkiszowa pełnoziarnista czy tylko orkiszowa? 😊
Pełnoziarnista, już dopisuję, dzięki za czujność! <3
Czy truskawki mogą byc mrożone?
Jak najbardziej! 🙂 Należy je odmrozić, po czym odsączyć z wody i soku, następnie również pokroić w mniejsze kawałki, aby łatwiej było zamknąć pierożki. 🙂