To zdecydowanie jeden z najlepszych makaronów, jakie jadłam, a makarony wszelkie po prostu kocham! 😀 Spaghetti z sosem z dyni jest kremowe, rozpływające się w ustach, wyraziste w smaku, no po prostu mniam. Spróbuj koniecznie!
Przepis jest banalnie prosty i szybki, a takie lubię najbardziej. W dodatku dynia jest bardzo zdrowa i pożywna, dlatego trzeba się nią nacieszyć, dopóki sezon jeszcze trwa! <3 Zatem do dzieła.
Spaghetti z kremowym sosem z dyni
Składniki (na 4 porcje):
- 500g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 75g masła klarowanego (ewentualnie zwykłego, prawdziwego masła)
- 4 cebulki szalotki (mogą być 2 zwykłe, ale szalotki są delikatniejsze)
- Pół szklanki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek startego parmezanu (lub Grana Padano – jest tańszy i równie smaczny) – nie bójmy się sera, jest zdrowy, tylko ze względu na tłuszcz i kalorie trzeba go jeść z umiarem 🙂 Kaloryczność porcji na końcu przepisu.
- Sól morska/himalajska, tymianek, pieprz
- Ok. 300g makaronu pełnoziarnistego
- Dynię obkrawamy ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałeczki.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na połowie masła, aż się zeszkli.
- Dodajemy dynię i resztę masła. Podsmażamy całość przez ok. 5 minut. Dolewamy 0,5 szklanki wody i dusimy (bez przykrycia) do miękkości, ok. 15-20 minut (zależy od wielkości kawałków dyni).
- W tym czasie gotujemy makaron pełnoziarnisty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kiedy dynia jest już miękka, hartujemy jogurt naturalny, aby się nie ściął – dodajemy po łyżeczce sosu do szklanki z jogurtem, za każdym razem mieszając całość. Po wypełnieniu szklanki przelewamy całą jej zawartość na patelnię i dodajemy parmezan.
- Jeżeli całość wyszła zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy solą, tymiankiem i odrobiną pieprzu wedle uznania. Całość gotujemy jeszcze minutkę i gotowe. Podajemy z makaronem pełnoziarnistym.
Taki makaron to idealny, jesienny obiad. Najlepiej smakuje oczywiście w gronie najbliższych! <3 Jest pyszny, pożywny i sycący, a na dodatek 1 porcja to jedynie 490 kcal (mimo tego parmezanu :D). Nie za dużo, nie za mało – w sam raz, aby dostarczyć energii na resztę dnia! 🙂
1 porcja = 490 kcal, B: 19 g, T: 20 g, W: 62 g
Daj koniecznie znać, jak Ci smakowało i oznacz @zdrowejestczadowe na swoim zdjęciu na Instagramie, z chęcią podejrzę Twoje kuchenne rewolucje! 🙂
A jeżeli potrzebujesz jeszcze więcej dyniowych inspiracji, z pewnością zainteresuje Cię także przepis na puszyste placuszki z dyni oraz na dyniową zupę krem. Smacznego!
4 komentarze
pyszności!
<3
Właśnie zjadłam to przepyszne danie. Rewelacyjny przepis! Na pewno będę do niego wracać 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Dziękuję za komentarz i oczywiście zapraszam częściej! <3