Przed Wami jedna z moich ulubionych wegetariańskich zup – krem z czerwonej soczewicy! 🙂 Szybka, prosta, pełna zdrowia i po prostu pyszna. Bez żadnych bulionów i długiego gotowania. Idealna zarówno na obiad, jak i na drugie śniadanie. 🙂
Ostatnio na Instagramie daliście mi znać, że chcielibyście więcej przepisów na szybkie i pożywne zupki, w takim razie nie ma problemu! 🙂 Uwielbiam wszelkie zupy (zwłaszcza kremy, w których się specjalizuję :D), dlatego z chęcią będę się dzielić z Wami takimi przepisami. <3
Na blogu oczywiście już wcześniej pojawiło się kilka przepisów na pyszne zupy:
A tymczasem lecimy z nowym przepisem! 🙂
Wegetariańska zupa krem z czerwonej soczewicy – przepis
Składniki (na ok. 4-5 porcji):
- 2 litry wody
- 2 spore cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Kawałek pora (tak z 5cm tej jaśniejszej części)
- 2 średnie marchewki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (porządnie przepłukanej na sitku ciepłą wodą)
- Kawałek selera (ok. 150g)
- Mały korzeń pietruszki
- Przyprawy do smaku: sól himalajska (ok. 1 łyżeczka), pieprz (ok. 1 łyżeczka), kurkuma (też ok. 1 łyżeczka), bazylia, troszkę chili
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie w garnku na zupę, aż się zarumieni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze minutkę. Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy.
- W międzyczasie obieramy i kroimy w plasterki marchewkę, pora, seler i pietruszkę. Wrzucamy do garnka z gotującą się cebulką.
- Dodajemy przepłukaną soczewicę i gotujemy całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie (czyli ok. 15-20 minut).
- Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę. Zdejmujemy garnek z ognia. Jeżeli wyparowało dużo wody, to na tym etapie możemy dolać jeszcze jedną szklankę.
- Blendujemy zupę na jednolity krem i próbujemy, czy jest wystarczająco doprawiona. Jeśli nie, dodajemy jeszcze trochę przypraw do smaku i blendujemy ponownie. Gotowe! 🙂
Taka zupka to idealny pomysł na pożywne i sycące drugie śniadanie. Ugotowałam cały garnek i mieliśmy pyszne jedzonko na dwa dni dla dwóch osób do pracy. 🙂 Dajcie znać w komentarzu, czy Wy też tak uwielbiacie wszelkie zupy! 😀 Napiszcie również jeżeli chcielibyście poznać przepis na jakąś konkretną zupkę, z chęcią poeksperymentuję. 🙂
A po więcej inspiracji oczywiście zapraszam na blogowy profil na Facebooku oraz Instagramie.
Smacznego!
6 komentarzy
Dopiero niedawno znalazłam Twojego bloga i jestem zachwycona przepisami! Tą zupkę z przyjemnością ugotuję. I w ogóle będę tu wracać po przepisy, bo też teraz się odchudzam, z taką samą ilością kalorii jak Ty i też na luzie 🙂 pozdrawiam 🙂
Baaaardzo mi miło, dziękuję! Zachęcam do testowania blogowych przepisów i trzymam kciuki za Ciebie! 🙂
Zupka zrobiona – PRZEPYSZNA 🙂 dziękuję za każdy przepis i za to, że nas motywujesz 🙂
Ojej, a ja dziękuję za tak miłe słowa <3 Cieszę się, że znajdujesz tu źródło motywacji i inspiracji, dla takich komentarzy tworzę to miejsce! 🙂
Genialne miejsce 😊😊😊. Dzisiaj je dopiero odkryłam. I żałuję że tak późno 😁
No hej!
Kwarantanna daje trochę czasu na eksperymenty – przejrzałem kilkanaście przepisów na zupę z soczewicy i ten wydawał się najbardziej przejrzysty i prosty. Za chwilę zaczynam blendowanie!
Dzięki. 😉