Sezon na paprykę i pomidory trwa w pełni – to właśnie teraz możemy kupić je w najniższej cenie. Czemu by więc nie skorzystać z takiej pysznej okazji? Zapraszam Cię na zdrowe, wegetariańskie leczo z cukinią, które zasmakuje nawet najwybredniejszym mięsożercom, a do tego jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 0,5 kg pomidorów (najlepiej polnych, mają bardzo wyrazisty smak i zapach)
- 1 kg papryki
- 3 duże cebule
- 1 duża cukinia
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka ksylitolu (lub innego słodziku)
- papryka słodka, tymianek, sól, pieprz
1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam pomidory w kostkę, paprykę i cebulę w piórka, a cukinię w plastry przekrojone na pół). Możemy także przed rozpoczęciem gotowania włożyć paprykę na chwilę do rozgrzanego piekarnika, aby łatwo móc obrać ją ze skóry, jednak nie każdemu ona przeszkadza. 🙂
2. Cebulę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy paprykę i smażymy kilka minut, aż puści wodę.
3. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
4. Dodajemy cukinię i dusimy na małym ogniu (ok. 15 minut) bez przykrycia, aby odparować wodę.
5. Dodajemy ksylitol oraz przyprawy (nie żałujmy ich, bo to one dodają pełni smaku) i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Gotowe! 🙂
Podajemy ze świeżą bazylią oraz pełnoziarnistym chlebkiem. Jedna z czytelniczek wspominała, że zastąpiła mięso w leczo fasolką, myślę, że warto spróbować również takiego patentu, a wtedy nasz wegetariański posiłek będzie bogatszy w cenne białko. 🙂
Wegetariańskie leczo smakuje tak samo pysznie, jak jego wersja z kiełbaską, co potwierdził nawet mój mięsożerny Tata. Wierzcie mu na słowo i spróbujcie sami! 😀
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe Jest Czadowe.
Oznaczajcie swoje pyszne fotki hashtagiem #zdrowejestczadowe – chętnie podejrzę! 🙂
Smacznego!