Już jutro mecz polskiej reprezentacji o… półfinał! Nasi chłopcy zaszli tak daleko, że totalnie nie byłam na to przygotowana i zwykły popcorn już mi się po prostu znudził. 😀 Tobie też? Wspaniale, zapraszam na zdrową i chrupiącą przekąskę, która nie tylko jest pyszna, ale też sycąca, mniam!
Składniki (dla ok. 3 osób):
- pół paczki cieciorki (250g)
- 2 łyżki oleju (ja dodałam nierafinowany olej rzepakowy, idealna będzie też oliwa z oliwek czy olej kokosowy)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka tymianku
- sól himalajska do smaku
1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy, następnie zalewamy litrem wody i odstawiamy ją na noc (min. 8h).
2. Gotujemy ją w tej samej wodzie przez ok. 45 minut do miękkości. Odcedzamy.
3. Wrzucamy ciecierzycę z powrotem do suchego garnka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
4. Wykładamy całość na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez ok. 30 min. (aż będą chrupiące). Gotowe!
Taka chrupiąca ciecierzyca jest doskonałym zamiennikiem niezdrowych chipsów czy też orzeszków w panierce, przepełnionej chemią. Doskonała na meczyk i do filmu – przekąska idealna! I w dodatku zdrowa… 🙂
1 porcja (1/3 całości) – 362kcal, białko: 16,1g, tłuszcze: 11,6g, węglowodany: 50g, błonnik: 12,5g.
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage.
Smacznego!
4 komentarze
Zaryzykowałam i zrobiłam z całej paczki ciecierzycy. Pyszne! Zajada się nimi nawet mój chłopak, który nie lubi słonych przekąsek 😉 Świetny przepis, na pewno na stałe u mnie zagości 🙂
Bardzo mi miło i cieszę się, że przekąska Wam smakowała! :))
A moja wyszła twarda ze nie dało sie jej zjeść… Coś zepsułam😛 Może kiedyś jeszcze spróbuję.
To kwestia zbyt długiego czasu pieczenia. Niestety każdy piekarnik jest inny, niektóre mają większą moc, a niektóre mniejszą. Spróbuj następnym razem troszkę krócej, powinno się udać! 🙂