Jeszcze do końca czerwca mamy okazję delektować się pysznym i orzeźwiającym smakiem rabarbaru, aż żal nie korzystać, zwłaszcza, że cena za kilogram nie przekracza 4zł. 🙂 Najchętniej dodawany jest do ciast i kompotów, jednak ja przygotowałam coś zupełnie innego i równie smacznego – kisiel rabarbarowy! 😀 Lekki, orzeźwiający i dietetyczny (130kcal/porcja). Zapraszam!
Składniki (na 3 porcje):
• 5 dużych łodyg rabarbaru
• 3 szklanki wody
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej + ¼ szklanki wody
• Ok. 3 łyżki ksylitolu (wedle uznania)
Rabarbaru NIE obieramy (dzięki temu kisiel ma tak piękny i naturalny, różowy kolor). Pozbywamy się jedynie końcówek z obu stron i kroimy łodygi na mniejsze części. Dodajemy je do garnka z wrzątkiem i gotujemy ok. 15 minut, aż łodygi się rozpadną. Następnie przelewamy naszą miksturę przez sitko, dociskając lekko rabarbar, aby spłynęło jak najwięcej soku. NIE wyrzucamy pozostałości rabarbaru, gdyż są równie pyszne, a już w weekend pojawi się na blogu przepis na pyszne fit tartaletki z ich wykorzystaniem – dwie pieczenie na jednym ogniu! 😀 Teraz dodajemy ksylitol i dokładnie mieszamy. Odstawiamy garnek z powrotem na gaz a w międzyczasie dokładnie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w ¼ szklanki wody. Kiedy sok zacznie się gotować, wlewamy do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy jeszcze chwilkę gotując, aż do uzyskania konsystencji kisielu. Przelewamy do naczyń i gotowe! 🙂 Możemy udekorować nasz deser np. nasionkami chia, wiórkami kokosowymi czy amarantusem ekspandowanym. Pychotka!
1 z 3 porcji = 130kcal, białko: 1,1g, tłuszcze: 0,2g, węglowodany: 35g, błonnik: 6g
Koniecznie daj znać jak smakowało! 🙂 Pochwal się także swoim zdjęciem na Instagramie, oznaczając profil @zdrowejestczadowe, z przyjemnością obejrzę Twoje dzieło! 🙂
Smacznego!