Wielkanoc tuż tuż, a to najlepsza okazja do eksperymentów kulinarnych. Nie mogłam z niej nie skorzystać! 🙂 I tak powstał ten pyszny fit mazurek wielkanocny bez cukru z czekoladowym kremem. Mniej słodki niż oryginalna wersja (w końcu chyba nic nie jest słodsze od masy kajmakowej 😀 ), ale za to mocno czekoladowy i idealnie kruchy. Mimo braku cukru i mąki pszennej jestem przekonana, że przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym łasuchom! 🙂
Jeśli chodzi o jego dekorację to tutaj zdecydowanie możemy poszaleć i pójść w ślady tradycyjnych mazurków, które są przyozdabiane skrupulatnie detal po detalu, aż utworzą wielkanocne wzorki (najczęściej używane są do tego suszone morele, rodzynki, migdały, inne orzechy czy też pestki dyni). Ja postawiłam na oszczędność czasu i swoje ulubione smaki – użyłam orzechów laskowych i płatków migdałowych, które idealnie skomponowały się z głębokim smakiem czekolady. No niebo w gębie! 🙂 To co, zabieramy się do dzieła?
Po udekorowaniu ciasta kremem przechowujemy je w lodówce.Fit mazurek wielkanocny bez cukru z czekoladowym kremem
Wydrukuj
Składniki
Przygotowanie
Notatki
100 g = 321 kcal, B: 4,7 g, T: 19,2 g, W: 40,1 g (dla porównania 100 g klasycznego mazurka to ok. 490 kcal!)
A jeżeli szukasz jeszcze więcej słodkich fit inspiracji na Święta i nie tylko, koniecznie sprawdź mojego e-booka, w którym znajdziesz aż 25 pysznych i sprawdzonych przepisów na zdrowe desery (w tym sernik pod kokosową pierzynką, tort raffaello czy też orzechowiec z budyniem).
A po jeszcze więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczysz mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Twoich potraw z moich przepisów oraz dodasz hashtag #zdrowejestczadowe. Uwielbiam oglądać Twoje kulinarne dzieła! 🙂
4 komentarze
Super alternatywa dla tradycyjnych wypieków 🙂
Hej. Super przepis. Dzięki! W tym roku zrobię po raz pierwszy samodzielnie mazurek wielkanocny z Twojego przepisu 🙂
Czy mąka kukurydziana jest niezbędna? Czy mogę zastąpić ją inną? Pozdrawiam
O kurczę ale to musi być dobre… ślinka aż pociekła na klawiaturę 😀 Na 100% wypróbuję tym bardziej że mam pod ręką prawie wszystkie składniki! aj, uwielbiam takie czekoladowe przepisy 🙂
Czy make orkiszowa można zastąpić inna ? ( owsiana / kukurydziana/ żytnia /kokosowa )?
ostatnio zrobiłam Twoje fit ciasto cytrynowe i wyszło wspaniałe! Dzięki 🙂