Pudding z tapioki jadłam wcześniej kilka razy w życiu i tak bardzo mi zasmakował, że musiałam go stworzyć także w swojej kuchni! 🙂 Tego przepisu nie mogło zabraknąć na moim blogu – ten deser jest niskokaloryczny i przepyszny, a do tego ma tak ciekawą konsystencję, że z pewnością nawet najwybredniejsze dzieci w nim zasmakują. 🙂
Do wykonania puddingu polecam zaopatrzyć się w drobną tapiokę (ma średnicę ok. 1-2 mm). Tę o grubszych granulkach gotuje się w nieskończoność, więc zdecydowanie odradzam. Tapiokę można zakupić m.in. w Tesco, w sklepach typu „Kuchnie świata”, w sklepach ze zdrową żywnością oraz oczywiście przez internet. Coraz bardziej zyskuje na popularności, więc nie powinno być problemu z jej dostępnością. 🙂
Oczywiście fit pudding z tapioki można przygotowywać w różnych wersjach, dzięki czemu nie znudzi się przez długi czas – polecam spróbować także z mango czy z truskawkami. <3
Pudding ma konsystencję lekko budyniową, a ugotowane kuleczki tapioki są delikatne i rozpływają się w ustach. Z natury są bezsmakowe, więc idealnie komponują się z mlekiem kokosowym (lub zwykłym), które ma przyjemny, tropikalny posmak. To co, zabieramy się do dzieła? 🙂
Z podanych składników wychodzą 3 średniej wielkości porcje idealne na deser lub 2 naprawdę porządne, które doskonale sprawdzą się na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek.Składniki
Przygotowanie
Notatki
1 z 3 porcji = 223 kcal, B: 6,1 g, T: 2,5 g, W: 48 g
A jeżeli szukasz jeszcze więcej słodkich fit inspiracji na każdą okazję, koniecznie sprawdź mojego e-booka, w którym znajdziesz aż 25 pysznych i sprawdzonych przepisów na zdrowe desery (w tym sernik pod kokosową pierzynką, tiramisu, tort raffaello, beziki z kremem czy też orzechowiec z budyniem). 🙂
A po jeszcze więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczysz mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Twoich potraw z moich przepisów oraz dodasz hashtag #zdrowejestczadowe. Uwielbiam oglądać Twoje kulinarne dzieła!
5 komentarzy
Jakiś czas temu jadłem podobny deser w jednej popularnej sieciówce – wtedy składniki, a mianowicie tapioka była dla mnie nie lada zagadką. Zapomniałem już dawno o temacie, a tu proszę. Śliczne dzięki!
Bardzo się cieszę, niech przepis dobrze służy! 🙂
Rewelacjaaaaa!! 🙂
Ja dodalam trochę kardamonu. Rewelacja
Wygląda świetnie ! koniecznie muszę przetestować ! Ja też chętnie piekę i gotuje zdrowo:)