Już dawno chciałam spróbować słynnej czekośliwki, jednak zdecydowanie zniechęcały mnie wszelkie przepisy, w których średni czas przygotowania takiego czekoladowego kremu wynosił od 1 godziny do nawet 3 godzin gotowania. Postanowiłam w końcu zrobić swój własny eksperyment, który wyszedł przepysznie i nie trwał dłużej niż 15 minut! 🙂
Taka fit nutella ze śliwek jest mocno czekoladowa, jednak ciekawie przełamana smakiem śliwki. Idealnie komponuje się z wszelkimi placuszkami i naleśnikami – niebo w gębie! Cudownie smakuje też jako przekąska, wyjadana łyżeczką prosto ze słoika. 😀 Ochota na słodycze jest zaspokojona w mgnieniu oka. Można ją dodać również do porannej owsianki. Mój Tato w ramach degustacji nałożył ją nawet na kromkę pełnoziarnistego chlebka i stwierdził, że też jest pysznie. 🙂 Także zastosowań takiej czekośliwki jest wiele – zdecydowanie warto mieć taki słoiczek w swojej lodówce! 🙂
Przepis: szybka i prosta fit nutella ze śliwek (czekośliwka) – czekoladowy krem w 15 minut
Szybka i prosta fit nutella ze śliwek (czekośliwka)
WydrukujSkładniki
- 500 g dojrzałych śliwek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 czubate łyżki naturalnego kakao
- 4-5 łyżek ksylitolu (ja dałam 4, ale spróbujcie czy dla Was będzie wystarczająco słodkie)
Przygotowanie
- Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki (ja zawsze nacinam je od góry i wtedy łatwiej je przepołowić).
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim śliwki przez ok. 5 minut, w połowie tego czasu zmniejszając ogień i mieszając cały czas, aby śliwki nie przywarły do patelni (powinny prawie całkiem rozpaść się i puścić sok).
- Podsmażone śliwki przelewamy do mniejszego naczynia (lub do blendera kielichowego), dodajemy ksylitol i kakao. Blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Sprawdzamy, czy krem jest wystarczająco słodki (jeśli nie, dosładzamy do smaku).
- Przelewamy do słoiczków i odstawiamy do lodówki lub zajadamy się od razu po przygotowaniu! 🙂 A najlepiej z jednym słoiczkiem pędzimy do najbliższych, podzielić się z nimi tą zdrową pysznością! <3
Notatki
Z podanych składników wyjdą Wam ok. 2 słoiczki po 350 g każdy. Możemy przechowywać je w lodówce przez ok. 4-5 dni. Ja jeden słoiczek podarowałam Rodzicom, więc krem szybko się rozszedł. 🙂 Czekośliwkę można również zapasteryzować, korzystając z metod dostępnych w internecie. Ja jeszcze nie próbowałam tego robić, bo krem przygotowuje się tak szybko, że wolę zrobić świeżą porcję. 🙂 Ale na zimę to może być super pomysł!
Wartości odżywcze dla 100 g czekośliwki – 128 kcal, B: 1,7 g, T: 6,4 g, W: 21,2 g
Przepisy na placuszki, do których można wykorzystać czekośliwkę:
- Puszyste placuszki z ricottą
- Bananowe placuszki raffaello
- Fit placki z dyni
- Kukurydziane pancakes z makiem
A po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Zachęcam również do dołączenia do czadowej grupy na Facebooku. 🙂 Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczycie mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Waszych potraw z moich przepisów oraz dodacie hashtag #zdrowejestczadowe. 🙂 Uwielbiam oglądać Wasze kulinarne dzieła!
Smacznego!
18 komentarzy
genialne! zapisuję i lecę po śliwki 😀
Smacznego! <3
Pychotka 💞 jak mąż usłyszał o czekośliwce nie dał za wygraną. Musiałam zrobić od razu 🙂
Haha bardzo się cieszę! 😀 Mam nadzieję, że smakowała Wam obojgu! <3
Akurat wczoraj kupilam śliwki. Bedzie jedzone <3
Idealnie, w takim razie smacznego życzę! <3
Uwielbiam śliwki i czekoladę. Znalazłam połączenie idealne. Jeszcze jak się okazuje, że jest to danie fit mogę śmiało rozpocząć przygotowania nie martwiąc się o moje, no już lekko odstające, boczki. 🙂
Oj tak, śliwki i czekolada to zdecydowanie jedno z lepszych połączeń 🙂 Życzę smacznego! 🙂
Zimne dni nadchodzą, więc tłuszczyk zacznie się trochę odkładać. Fit przepisy to jest sposób na to. Moje pytanie jest tylko takie czy smak takie czekolady mocno odbiega od zwykłej?
Myślę, że żaden fit przepis nie smakuje w 100% jak zwykłe słodycze, ale według mnie często te fit zamienniki są nawet lepsze! 🙂 Każdy ma inny smak, więc polecam spróbować 🙂 Ten krem jest mocno kakaowy, więc z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom czekolady 😀
Czy masło klarowane można zastąpić czymś innym?
Można zastąpić zwykłym, prawdziwym masłem (nie margaryną) 🙂
Kochana wygrałaś tym przepisem wszystko! W końcu znalazłam alternatywę dla mojej ulubionej słodkości Nutelli. Od razu zabieram się za zrobienie tego przepisu
Bardzo mi miło i życzę smacznego! <3
Wygląda przepięknie i pewnie obłędnie smakuje. A do tego jest fit więc czego chcieć więcej. Ja też ostatnio eksperymentowałam ze śliwką. Jako dietetyk kliniczny pracujący z przyszłymi mamami postawiłam na pudding chia z dodatkiem śliwek i orzechów laskowych. Taki zdrowy sposób na zachcianki ciążowe 😉 Myślę, że Twój przepis też świetnie sprawdziłby się w ich przypadku.
Witam.. Czy mozna dac suszone sliwki bo przepis mnie bardzo zainspirowal??🙄
Myślę, że można spróbować (choć nie mam pojęcia jaki będzie ostateczny efekt), tylko pominęłabym wtedy ksylitol, gdyż suszone śliwki mogą być już wystarczająco słodkie. 🙂
Mega! Dzięki za przepis 😀