Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który powinien być pożywny, sycący, ale przede wszystkim po prostu pyszny – to recepta na idealny start dobrego dnia! 🙂 Dlatego koniecznie spróbujcie tych bananowych fit placuszków raffaello – są delikatne, aromatyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. 🙂
Tym przepisem już dzieliłam się z Wami wcześniej na Instagramie oraz Facebooku i totalnie oszaleliście na jego punkcie! Dokładnie tak, jak ja 😀 To zdecydowanie jedno z moich ulubionych śniadań – pyszne, szybkie, proste, zdrowe i sycące. No po prostu idealne!
Bananowe placuszki raffaello – przepis:
Składniki (na 2 porcje, ok. 9-10 placuszków):
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki jaglanej, przesianej na sitku
- 1 płaska łyżka stałego oleju kokosowego (lub 2 łyżki płynnego)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Obranego banana dokładnie rozgniatamy widelcem w misce.
- Dodajemy jajka i widelcem dokładnie roztrzepujemy je z bananem. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
- Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy po 1 łyżce masy, smażymy z obu stron i gotowe!
Mówiłam, że są łatwe w przygotowaniu! 🙂 Placuszki podajemy z dowolnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z jogurtem naturalnym wymieszanym z łyżeczką ksylitolu, mrożonymi jagodami lub/i malinami oraz wiórkami kokosowymi dla dekoracji. 😀 A Wy z jakimi dodatkami najbardziej lubicie jeść tego typu śniadanka? Dajcie znać w komentarzu! 🙂
Jeżeli szukacie więcej pomysłów na śniadania, z pewnością zainteresują Was również:
- Fit placuszki z makiem, cynamonem i pomarańczą
- Naleśniki pełnoziarniste z jogurtowym kremem białkowym
- Placuszki kukurydziane z makiem i polewą czekoladową
- Domowe musli śniadaniowe
Po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczycie mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Waszych potraw z moich przepisów. 🙂 Uwielbiam oglądać Wasze kulinarne dzieła! <3
Spróbujcie koniecznie tych pysznych placuszków i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały! 🙂
1 porcja (bez dodatków) ma ok. 289 kcal, B: 9,8 g, T: 16,2 g, W: 25 g
14 komentarzy
Najlepsze placuszki jakie do tej pory udało mi się zrobić 😊😊😊 Właśnie się nimi zajadam 😊 Dziękuję za przepis napewno zostanie ze mną na długo 😊
Jest mi przeogromnie miło, dziękuję. 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis zostanie z Tobą na dłużej i oczywiście zapraszam po więcej inspiracji! 🙂
Powiem Wam, że bez proszku do pieczenia tez wychodzą bardzo dobre 🙂 Zapomniałam go dodać i upiekłam bez i sa przepyszne. Nasz syn się właśnie nimi zajada. Wcześniej ciastem czekoladowym na bazie fasoli a teraz placuszkami – normalnie rozpusta 😀
Ooo super! 🙂 Proszek do pieczenia raczej nie ma wpływu na smak, tylko na puszystość placuszków, ale najważniejsze, że wyszły i smakowały! <3
Jakiej innej mąki można użyć do tego przepisu? 😉
Myślę, że można spróbować z każdą inną mąką (poza kokosową), np. ryżową, kukurydzianą, orkiszową czy owsianą. 🙂
Jakie to było dobre!!
Nie miałam mąki jaglanej, dodałam kukurydzianą, wyszło pysznie!
Bardzo się cieszę, że placuszki smakowały! <3
Można gdzieś znaleźć info o kaloryczności?
Obliczyłam, Ze całość ma około 525 kcal. Wszystko zależy od wielkości banana i oleju jakiego użyjesz 🙂
Już dodałam do wpisu. 🙂
Właśnie upiekłam,mniami 😍
Cieszę się, że smakują! 😍
Zrobiłam je tym razem na mące gryczanej i wyszły równie pyszne 😊😊😊😊