Dziś zabieram Was w orientalną podróż! 😀 Przedstawiam Wam moją wariację kulinarną na temat kuchni tajskiej – makaron ryżowy z aromatycznym sosem na bazie mleczka kokosowego. Pyszny pomysł na prosty, szybki i pożywny obiad, idealny także do lunchboxa na wynos. 🙂 Zapraszam!
Makaron z tajskim sosem na mleczku kokosowym – przepis
Składniki (na 4 porcje):
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400g pieczarek
- 2 średnie marchewki
- 250g pomidorków koktajlowych
- Pęczek szczypiorku
- Puszka mleczka kokosowego (400ml)
- Makaron ryżowy ok. 300g (znajdziecie go w każdym większym markecie)
- Przyprawy: sól himalajska, pieprz/papryka ostra, kurkuma, odrobina curry
- 3 łyżki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w woku (lub na innej dużej patelni) na oliwie, aż się zarumieni.
- Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy chwilkę, aż zmiękną.
- Dodajemy szklankę wody oraz marchewkę pokrojoną w ćwiartki. Gotujemy kilka minut, a w międzyczasie kroimy pomidorki koktajlowe w ćwiartki oraz szczypiorek.
- Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, aż marchewka będzie miękka.
- W 3 łyżkach wody rozrabiamy dokładnie łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewamy do sosu, energicznie mieszając. Jeśli sos wyjdzie dla Was za gęsty, dodajemy odrobinę wody, a jeśli za rzadki, możemy dodać jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej – w ten sposób uzyskamy ulubioną konsystencję. 🙂
- Dodajemy pomidorki, szczypiorek i doprawiamy całość do smaku (kurkumy i pieprzu nie żałujemy :D), dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zalewam wrzątkiem na 5-7 minut (nie gotuję) i odcedzam. Podajemy z sosikiem. 🙂
100 g dania = 135 kcal, B: 2,8 g, T: 5,4 g, W: 18,7 g | 1 z 4 porcji dania = 554 kcal, B: 11,3 g, T: 22,2 g, W: 77,2 g
Spróbujcie koniecznie tego dania, bo jest po prostu pyszne! Propozycja idealna także dla wegetarian i wegan. 🙂
Uwielbiam takie eksperymenty inspirowane innymi kuchniami, a Wy? 🙂 Generalnie kocham wszelkie podróże, między innymi właśnie za możliwość odkrywania nowych, ciekawych smaków! Dajcie znać w komentarzu jaka jest Wasza ulubiona kuchnia świata! 🙂
Po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagram. <3 Będzie mi bardzo miło, jeśli oznaczycie mój profil (@zdrowejestczadowe) na zdjęciach wykonanych przez Was przepisów! 🙂
Smacznego!
1 komentarz
właśnie zrobiłam Twój przepis na jutrzejszy obiad 🙂 bardzo dobre! dziękuję bardzo za inspirację! pozdrawiam