Fit placki ziemniaczane? Pomyślicie, że to niemożliwe – a jednak! W tym przepisie placuszki smażymy na… suchej patelni. 🙂 To idealny pomysł na zdrowy i pyszny obiad, który w dodatku smakiem ani trochę nie odstaje od klasycznych, tłustych placków, smażonych na ogromnej ilości oleju. Prawda, że super? 🙂
Swoje placki ziemniaczane przygotowałam w wersji wegetariańskiej z serkiem naturalnym i koperkiem, co jest znacznie szybszą i mniej wymagającą opcją, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować do nich gulasz z chudym mięskiem. Dla każdego coś pysznego. 🙂 Ale powiem Wam, że ta wersja jest tak smaczna, że nawet mój ukochany, naczelny mięsożerca, zajada się nimi ze smakiem i twierdzi, że to najlepsze placki ziemniaczane jakie jadł. 😀 <3 No to do dzieła! 🙂
Fit placki ziemniaczane – przepis
Składniki (na ok. 4-5 porcji)
- 1 kg obranych ziemniaków
- 4 cebule szalotki
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól himalajska (ok. 1 czubata łyżeczka) i pieprz (ok. 3/4 łyżeczki)
- Ok. 200 g białego serka naturalnego
- Ok. 6 łyżek jogurtu naturalnego
- Pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy dodatek do placków – mieszamy bardzo dokładnie serek naturalny z jogurtem naturalnym, aż rozbijemy wszystkie grudki. Możemy go odrobinkę posolić (wedle smaku), ale często serki naturalne zawierają już w sobie troszkę soli, także najpierw go spróbujcie. 🙂 Gotowy serek odstawiamy do lodówki. Świeży koperek drobno siekamy i odstawiamy na bok.
- Obrane i umyte ziemniaki ścieramy do miski na tarce o małych oczkach. Ręką odciskamy z nich nadmiar wody nad zlewem, przyciskając je do miski.
- Do ziemniaków drobno ścieramy cebulkę i jeśli jest taka potrzeba to ponownie odciskamy całość z nadmiaru wody.
- Do miski dodajemy mąki przesiane przez sitko, olej rzepakowy oraz jajka. Doprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.
- Na suchą patelnię wykładamy po łyżce masy i nadajemy jej okrągły kształt. Smażymy placuszki z obu stron aż zrobią się rumiane. Gotowe placki podajemy z wcześniej przygotowanym serkiem oraz świeżym koperkiem. 🙂
Placuszki idealnie nadają się również do lunchboxa, ja robię je zawsze z opisanej porcji z góry na 2 dni dla mnie i ukochanego – sprawdzają się idealnie! 🙂 Warto tylko serek z koperkiem spakować w osobny pojemniczek, żeby móc podgrzać placki w mikrofali. Spróbujcie ich koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały! 🙂
A jeżeli szukacie więcej pomysłów na zdrowy obiad, z pewnością zainteresują Was również m.in.:
- Fit placki z cukinii
- Fit spaghetti a’la carbonara z suszonymi pomidorami i awokado
- Makaron z tajskim sosem na mleczku kokosowym
- Wegetariańskie kaszotto po meksykańsku
Po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczycie mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Waszych potraw z moich przepisów. 🙂 Uwielbiam oglądać Wasze kulinarne dzieła! <3
Smacznego!
4 komentarze
Wczoraj wpadłam tutaj na tego bloga i wypróbowałam ten fit przepis. Wyszło mi sporo sporo więcej placuszków przez dodanie większej ilości składników ale to tylko liczę jako pozytyw. Smakowało mi bardzo. Polecam spróbować z jakimiś powidłami. Mnie smakowało to obłędnie. Będę częściej wykorzystywać ten przepis na zdrowe obiady.
Hi ,, jestem z Kanady. ten blog podala mi kuzynks z Polski i w jeden weekend wyprobowalam z 5 przepisow.. bardzo proste, malo skladnikow… i wszystko bardzo smaczne… fit placuszki…pasztet…ciasto z czerwonej fasolki.. sliwkowy crem….. napewno wszystko zrobie ponownie…dzieki
Ooo, jest mi przeogromnie miło, że moje przepisy zawędrowały aż tak daleko! 🙂 Dziękuję pięknie za miłe słowa i pozdrawiam ciepło!
A mogę wiedzieć jak to kalorycznie wychodzi?