Chyba nic tak nie kojarzy się z wiosną i powolutku zbliżającym się latem, jak rabarbar! 🙂 Zdecydowanie nie może go zabraknąć w pysznych, wiosennych wypiekach, dlatego w tym roku postawiłam na fit tartę na kruchym spodzie, z rabarbarem w roli głównej i delikatną, bezową pianką. Brzmi pysznie, prawda? 🙂
Niech Was nie zmyli lekko zakalcowaty wygląd spodu tej tarty – jest idealnie kruchy, delikatny i cudownie komponuje się smakowo z pozostałymi elementami ciacha. Ewidentnie ten spód ma po prostu taką urodę, 3 razy próbowałam ulepszyć jego recepturę i wygląd (m.in. dodając mniej masła), ale cóż, pierwsza wersja była po prostu najlepsza! <3 Podzieliłam się nią z Wami na Facebooku oraz Instagramie i jednogłośnie wszyscy chcieli poznać ten przepis, więc oto i on! 🙂
Mimo tego, że proces przygotowania tarty dzielimy na 3 etapy, przepis jest naprawdę prosty i przyjemny. 🙂 No to do dzieła!
Fit tarta na kruchym spodzie z rabarbarem i bezową pianką – przepis
Na formę do tarty o górnej średnicy 28 cm
Kruchy spód:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (użyłam szklanki 250 ml) typu 680/750 (ciężka, pełnoziarnista typu 2000 może się tu średnio sprawdzić)
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g dobrego, prawdziwego masła (zimnego), ewentualnie masła klarowanego (w ostateczności oleju kokosowego, ale wtedy spód straci pyszny, maślany posmak)
- 3 łyżki ksylitolu
- 4 żółtka (białka użyjemy do bezy)
- Czubata łyżka jogurtu naturalnego
- Formę smarujemy masłem lub olejem (ja używam do tego silikonowego pędzla, który bardzo ułatwia sprawę). Przygotowujemy sobie składniki w szklankach – ksylitol, żółtka (białka odstawiamy do lodówki w osobnej szklance) i jogurt naturalny. Rozgrzewamy piekarnik na 180°C.
- Mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy chwilę, aż rozdrobnimy masło w dłoniach. Dodajemy ksylitol, żółtka oraz jogurt naturalny i energicznie zagniatamy ciasto, aż uzyskamy zwartą kulę.
- Wykładamy ciasto na formę wysmarowaną tłuszczem i wylepiamy równomiernie całą blachę, rozgniatając ciasto mocno na boki od środka. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C. Spód podpiekamy przez 35 minut (aż zrobi się złoty). W międzyczasie zabieramy się za krojenie rabarbaru.
Masa rabarbarowa:
- 400 g rabarbaru po odcięciu końcówek (przed odcięciem ok. 500 g)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (koniecznie ziemniaczanej, gdyż najlepiej wchłonie wilgoć z rabarbaru)
- 2 łyżki ksylitolu
- Odcinamy i wyrzucamy końcówki rabarbaru (te z korzeniami i te z liśćmi), gotowe łodygi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki (takie na ok. 0,5 cm).
- Przekładamy je do miski. Tuż przed końcem pieczenia spodu dodajemy do rabarbaru proszek budyniowy, ksylitol i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy masę rabarbarową na podpieczony spód. Szybciutko zabieramy się za zrobienie bezowej piany. 🙂
Pianka bezowa:
- 4 białka
- Pół szklanki ksylitolu
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-
Białka ubijamy w misce mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy ksylitol, cały czas miksując na tych samych obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilkę, do dokładnego połączenia składników.
- Pianę wykładamy na spód pokryty rabarbarem i wyrównujemy całość łyżką.
- Ciasto wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę na 150°C i pieczemy całość 60 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy tak ciacho do dokładnego wystygnięcia (ja zostawiam na całą noc).
Tarta jest taaak pyszna, że zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych, wiosennych wypieków. 🙂 Kwaskowaty rabarbar jest idealnie wyważony kruchym, maślanym spodem i delikatną, słodką pianką. Swoją tartę przechowywałam na zacienionym blacie kuchennym bez przykrycia (następnego dnia wierzch bezy pysznie skruszał) i tak spokojnie wytrzymała pełne 2 dni (i zniknęła… :D). Możecie schować ją do lodówki, ale wtedy maślany spód z pewnością troszkę stwardnieje. Co tu więcej pisać, no po prostu musicie jej spróbować! 🙂
1 kawałek (z 12) = 295 kcal, B: 5,3 g, T: 16 g, W: 37 g
Jeżeli szukacie więcej pomysłów na wykorzystanie rabarbaru, z pewnością zainteresuje Was również przepis na orzeźwiający kisiel rabarbarowy oraz kruche tartaletki z musem rabarbarowo-truskawkowym.
Smacznego! 🙂
4 komentarze
Super
Wspaniały przepis uwielbiam smak rabarbaru zwłaszcza w połączeniu z truskawkami więc chyba zrobię wariacje na temat twojego ciastka.
Mam pytanie co do masy rabarbarowej.. czy budyń ma być zrobiony? Czy rabarbar zasypujemy proszkiem budyniowym? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Zasypujemy proszkiem budyniowym. 🙂 Pozdrawiam ciepło!