Sezon na śliwki trwa w pełni, dlatego trzeba go dobrze wykorzystać! 🙂 A czy może być coś lepszego niż pyszne fit ciasto ze śliwkami? Proste i szybkie, puszyste i jogurtowe, no po prostu mniam!
Takie ciasto ze śliwkami nie tylko idealnie sprawdzi się do kawki czy herbaty, ale też na wynos na drugie śniadanie do pracy czy na uczelnię. 🙂 No to do dzieła!
Proste i szybkie fit ciasto ze śliwkami
WydrukujSkładniki
- Szklanka mąki ryżowej
- Szklanka mąki orkiszowej typu 680
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 100 g prawdziwego masła/masła klarowanego (ewentualnie oleju kokosowego lub oleju rzepakowego)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 200-300 g świeżych śliwek
Przygotowanie
- Mąki mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Masło rozpuszczamy w mikrofali lub w rondelku.
- W osobnej misce ucieramy przez kilka minut jajka z ksylitolem na puszystą masę.
- Wciąż miksując, malutkim strumieniem powoli dolewamy rozpuszczone masło, po czym dodajemy jogurt naturalny i miksujemy tylko do połączenia składników.
- Dodajemy do nich wcześniej wymieszane mąki i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i dekorujemy połówkami śliwek (skórką do dołu).
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
Notatki
Użyłam formy o średnicy 28 cm, jednak sprawdzi się tutaj też każda inna (np. prostokątna). Jeśli użyjemy znacznie mniejszej foremki, możemy przygotować ciasto z połowy składników oraz odrobinę skrócić czas pieczenia (do suchego patyczka). Ciasto przechowujemy pod przykryciem, aby jak najdłużej zachowało świeżość. Nie musi stać w lodówce.
Ciacho możemy udekorować pudrem z ksylitolu tuż przed podaniem (ja mielę ksylitol w młynku do kawy, ale można także kupić gotowy). Najlepsze jest oczywiście tuż po przestygnięciu. 🙂 Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało! 🙂
A jeżeli szukacie więcej inspiracji na pyszne fit ciacha, z pewnością zainteresuje Was również:
- Ciasto marchewkowe z kremem
- Ciasto cytrynowe z fit polewą lukrową
- Puszysty sernik na kruchym spodzie
Po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Zachęcam również do dołączenia do czadowej grupy na Facebooku. 🙂 Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczycie mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Waszych potraw z moich przepisów oraz dodacie hashtag #zdrowejestczadowe. 🙂 Uwielbiam oglądać Wasze kulinarne dzieła!
1 porcja z 12 = 201 kcal, B: 4 g, T: 8,7 g, W: 31 g
Smacznego!
9 komentarzy
Uwielbiam takie sezonowe ciasta ! 🙂
Cieszę się bardzo, niech przepis dobrze służy! 🙂
Cześć! A nada się inny typ mąki orkiszowej? Posiadam tylko taką Melvita i nie wiem czy jest sens się za to brać 🙂
Już kilka dziewczyn do mnie pisało, że zrobiły ciacho z mąki pełnoziarnistej i też wyszło pyszne 🙂 Osobiście jeszcze nie testowałam w takiej wersji, ale myślę, że to rozwiązanie powinno się sprawdzić! 🙂
Czy zamiast sliwek moge zrobic kleksy z powidel sliwkowych?
Myślę, że jak najbardziej możesz spróbować! 🙂
Ciasto wyszło trochę suche. Co mogło pójść nie tak? 🙂
Może było ciut za długo pieczone? Niestety piekarniki często różnie grzeją, najlepiej pilnować ciasta w ostatnich chwilach pieczenia i sprawdzać wykałaczką czy już się upiekło. 🙂
Ciasto pyszne także wersji z pełnoziarnistą mąką 😀