Domowa granola to najprostszy przepis na szybkie i zdrowe śniadanie lub przekąskę – wystarczy dodać do niej jogurt naturalny lub mleko i gotowe! 🙂 Naturalnie słodka, bez dodatku miodu, który w wysokich temperaturach (powyżej 40 stopni) traci swoje cenne właściwości. Delikatna, lekko chrupiąca (choć nie tak, jak te z tłuszczem), przy czym nie jest sucha ani twarda. Pełna wartości odżywczych i zdrowia, mniam!
A najlepsze jest to, że jest bardzo łatwa w wykonaniu, a porcja z przepisu wystarczy nam na jakieś 2 tygodnie pysznych śniadań lub na podzielenie się nią z najbliższymi. 🙂 Z podanych składników wychodzi aż 850 g granoli, więc można rzec, że to przepis rodzinny. 😀 Można go również wykonać z połowy składników. 🙂 To co, zabieramy się do pracy!
Musli przechowujemy do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w szklanym słoiku.Zdrowa, domowa granola bez oleju, cukru i miodu
Wydrukuj
Składniki
Przygotowanie
Notatki
Naszą zdrową, domową granolę podajemy z ulubionym mlekiem/napojem roślinnym lub jogurtem naturalnym. Idealnie sprawdzi się także jako posypka do sałatki owocowej. 🙂
Podane składniki są zdecydowanie moimi ulubionymi i taki mix jest dla mnie przepyszny, ale jeżeli Ty nie przepadasz za którymś z nich, koniecznie zamień na jakiś uwielbiany przez Ciebie! 🙂 W końcu w zdrowym odżywianiu przede wszystkim chodzi o to, aby było nie tylko zdrowo, ale i smacznie! Tylko wtedy taki styl życia zostanie z nami na stałe. <3
100 g musli = 437 kcal, B: 12,2 g, T: 21,4 g, W: 49,2, błonnik: 7,5 g
Po więcej inspiracji koniecznie zajrzyj do mojego sklepu! 🙂 Znajdziesz w nim między innymi najnowszego e-booka z 4-tygodniowym wyzwaniem koktajlowym w edycji zimowej oraz e-booka z 25 pysznymi przepisami na zdrowe słodkości. Mniam!
Jeżeli szukasz więcej pomysłów na zdrowe śniadanie, z pewnością zainteresują Cię również:
- Placuszki jogurtowo-budyniowe w 15 minut
- Kremowa pasta kanapkowa z łososiem i awokado
- Fit shake czekoladowy
- Puszyste placuszki z ricotty
A po jeszcze więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczysz mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Twoich potraw z moich przepisów oraz dodasz hashtag #zdrowejestczadowe. Uwielbiam oglądać Twoje kulinarne dzieła! 🙂
5 komentarzy
Wygląda pyszniutko! Na pewno spróbuję, chociaż nie przepadam za daktylami 😀
Bardzo polecam! Daktyle w połączeniu z pastą tahini i masłem orzechowym dodają tu po prostu słodyczy, nie są jakoś mocno wyczuwalne, więc zdecydowanie warto wypróbować! 😀
Super pomysł. Lepiej przygotować taką domową, bo te sklepowe mają często dużo niepotrzebnych dodatków…
Mmm, aż ślinka cieknie! 😀 Jednak nie przekonuje mnie to masło orzechowe… Czy można by zastąpić je czymś innym? 😅
Można zastąpić większą ilością pasty tahini albo pominąć. 🙂