Blog Zdrowe jest czadowe
  • Strona Główna
  • Przepisy
    • Wszystko Fit przepisy wytrawne Koktajle Zdrowe słodycze
      Bez kategorii

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Desery

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Desery

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      II Śniadania

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

      Fit przepisy wytrawne

      Prosty przepis na zdrowe tortille pełnoziarniste bez zbędnych…

      15 marca 2019

      Fit przepisy wytrawne

      Makaron pełnoziarnisty z fit sosem pieczarkowym na mleczku…

      27 lutego 2019

      Fit przepisy wytrawne

      Orkiszowe fit pierogi ruskie

      17 stycznia 2019

      Fit przepisy wytrawne

      5 prostych i zdrowych przepisów oraz ciekawostki z…

      28 grudnia 2018

      Koktajle

      5 prostych i zdrowych przepisów oraz ciekawostki z…

      28 grudnia 2018

      Koktajle

      Dlaczego warto jeść 5 porcji warzyw i owoców…

      18 grudnia 2018

      Koktajle

      Prosty i zdrowy koktajl z dyni + premiera…

      11 października 2018

      Koktajle

      Moje efekty picia koktajli przez 30 dni +…

      16 kwietnia 2018

      Zdrowe słodycze

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Zdrowe słodycze

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Zdrowe słodycze

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      Zdrowe słodycze

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

  • Posiłki
    • Wszystko Desery II Śniadania Kolacje Lunchbox Obiady Śniadania
      Bez kategorii

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Desery

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Desery

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      II Śniadania

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

      Desery

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Desery

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Desery

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      Desery

      10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe…

      26 lipca 2019

      II Śniadania

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      II Śniadania

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      II Śniadania

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

      II Śniadania

      10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe…

      26 lipca 2019

      Kolacje

      Podwójnie truskawkowy ryż na mleczku kokosowym – idealny…

      28 czerwca 2019

      Kolacje

      Prosty przepis na zdrowe tortille pełnoziarniste bez zbędnych…

      15 marca 2019

      Kolacje

      Puszyste fit placuszki jogurtowo-budyniowe – zdrowe śniadanie w…

      15 lutego 2019

      Kolacje

      5 prostych i zdrowych przepisów oraz ciekawostki z…

      28 grudnia 2018

      Lunchbox

      Podwójnie truskawkowy ryż na mleczku kokosowym – idealny…

      28 czerwca 2019

      Lunchbox

      Makaron pełnoziarnisty z fit sosem pieczarkowym na mleczku…

      27 lutego 2019

      Lunchbox

      Orkiszowe fit pierogi ruskie

      17 stycznia 2019

      Lunchbox

      5 prostych i zdrowych przepisów oraz ciekawostki z…

      28 grudnia 2018

      Obiady

      Podwójnie truskawkowy ryż na mleczku kokosowym – idealny…

      28 czerwca 2019

      Obiady

      Prosty przepis na zdrowe tortille pełnoziarniste bez zbędnych…

      15 marca 2019

      Obiady

      Makaron pełnoziarnisty z fit sosem pieczarkowym na mleczku…

      27 lutego 2019

      Obiady

      Orkiszowe fit pierogi ruskie

      17 stycznia 2019

      Śniadania

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Śniadania

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

      Śniadania

      Zdrowa, domowa granola bez oleju, cukru i miodu

      7 marca 2019

      Śniadania

      Puszyste fit placuszki jogurtowo-budyniowe – zdrowe śniadanie w…

      15 lutego 2019

  • Inspiracje
    • Inspiracje

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Inspiracje

      10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe…

      26 lipca 2019

      Inspiracje

      Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową? Recenzja + przepisy…

      18 lipca 2019

      Inspiracje

      Wydałam pysznego e-booka! 25 pomysłów na fit ciasta…

      29 stycznia 2019

      Inspiracje

      25 rzeczy, za które jestem najbardziej wdzięczna w…

      4 stycznia 2019

  • O mnie
  • Współpraca
  • Sklep
  • E-book Zdrowe Desery
NAJNOWSZE POSTY
5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy
Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)
Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką...
Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste...
10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe...
Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową? Recenzja + przepisy...
Podwójnie truskawkowy ryż na mleczku kokosowym – idealny...
Kokosowy fit pudding z tapioki z malinami
Fit mazurek wielkanocny bez cukru z czekoladowym kremem
Prosty przepis na zdrowe tortille pełnoziarniste bez zbędnych...
  • Strona Główna
  • Przepisy
    • Wszystko Fit przepisy wytrawne Koktajle Zdrowe słodycze
      Bez kategorii

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Desery

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Desery

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      II Śniadania

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

      Fit przepisy wytrawne

      Prosty przepis na zdrowe tortille pełnoziarniste bez zbędnych…

      15 marca 2019

      Fit przepisy wytrawne

      Makaron pełnoziarnisty z fit sosem pieczarkowym na mleczku…

      27 lutego 2019

      Fit przepisy wytrawne

      Orkiszowe fit pierogi ruskie

      17 stycznia 2019

      Fit przepisy wytrawne

      5 prostych i zdrowych przepisów oraz ciekawostki z…

      28 grudnia 2018

      Koktajle

      5 prostych i zdrowych przepisów oraz ciekawostki z…

      28 grudnia 2018

      Koktajle

      Dlaczego warto jeść 5 porcji warzyw i owoców…

      18 grudnia 2018

      Koktajle

      Prosty i zdrowy koktajl z dyni + premiera…

      11 października 2018

      Koktajle

      Moje efekty picia koktajli przez 30 dni +…

      16 kwietnia 2018

      Zdrowe słodycze

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Zdrowe słodycze

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Zdrowe słodycze

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      Zdrowe słodycze

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

  • Posiłki
    • Wszystko Desery II Śniadania Kolacje Lunchbox Obiady Śniadania
      Bez kategorii

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Desery

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Desery

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      II Śniadania

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

      Desery

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Desery

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Desery

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      Desery

      10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe…

      26 lipca 2019

      II Śniadania

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      II Śniadania

      Puszysta fit pianka (a’la ptasie mleczko) z kruszonką…

      9 września 2020

      II Śniadania

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

      II Śniadania

      10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe…

      26 lipca 2019

      Kolacje

      Podwójnie truskawkowy ryż na mleczku kokosowym – idealny…

      28 czerwca 2019

      Kolacje

      Prosty przepis na zdrowe tortille pełnoziarniste bez zbędnych…

      15 marca 2019

      Kolacje

      Puszyste fit placuszki jogurtowo-budyniowe – zdrowe śniadanie w…

      15 lutego 2019

      Kolacje

      5 prostych i zdrowych przepisów oraz ciekawostki z…

      28 grudnia 2018

      Lunchbox

      Podwójnie truskawkowy ryż na mleczku kokosowym – idealny…

      28 czerwca 2019

      Lunchbox

      Makaron pełnoziarnisty z fit sosem pieczarkowym na mleczku…

      27 lutego 2019

      Lunchbox

      Orkiszowe fit pierogi ruskie

      17 stycznia 2019

      Lunchbox

      5 prostych i zdrowych przepisów oraz ciekawostki z…

      28 grudnia 2018

      Obiady

      Podwójnie truskawkowy ryż na mleczku kokosowym – idealny…

      28 czerwca 2019

      Obiady

      Prosty przepis na zdrowe tortille pełnoziarniste bez zbędnych…

      15 marca 2019

      Obiady

      Makaron pełnoziarnisty z fit sosem pieczarkowym na mleczku…

      27 lutego 2019

      Obiady

      Orkiszowe fit pierogi ruskie

      17 stycznia 2019

      Śniadania

      Proste i szybkie fit ciasto bananowe (chlebek bananowy)

      4 grudnia 2020

      Śniadania

      Puszysty fit omlet biszkoptowy – pomysł na proste…

      16 listopada 2019

      Śniadania

      Zdrowa, domowa granola bez oleju, cukru i miodu

      7 marca 2019

      Śniadania

      Puszyste fit placuszki jogurtowo-budyniowe – zdrowe śniadanie w…

      15 lutego 2019

  • Inspiracje
    • Inspiracje

      5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

      19 stycznia 2021

      Inspiracje

      10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe…

      26 lipca 2019

      Inspiracje

      Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową? Recenzja + przepisy…

      18 lipca 2019

      Inspiracje

      Wydałam pysznego e-booka! 25 pomysłów na fit ciasta…

      29 stycznia 2019

      Inspiracje

      25 rzeczy, za które jestem najbardziej wdzięczna w…

      4 stycznia 2019

  • O mnie
  • Współpraca
  • Sklep
  • E-book Zdrowe Desery
0

Blog Zdrowe jest czadowe

Zdrowy styl życia, przepisy, inspiracje

zdrowe desery

DeseryII ŚniadaniaZdrowe słodycze

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli (brownie) z pyszną fit polewą

napisany przez Marta 1 kwietnia 2016
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli (brownie) z pyszną fit polewą

Ciasto, które jest słodkie (a bez cukru), pyszne i w dodatku zdrowe? Tak, takie na szczęście istnieją! 🙂 Przed Wami łatwy i szybki w wykonaniu przepis na czekoladowe ciasto fasolowe! Przetestowałam już na sobie, Rodzince i kilku znajomych i mogę Wam obiecać, że fasoli nie czuć w nim w ogóle. Polewa jest aksamitna, mocno czekoladowa i pięknie zastyga. Spróbujcie koniecznie!

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli (brownie) z pyszną fit polewą

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Składniki:
(na małą keksówkę, na większą można zrobić z dwóch porcji, bo ciasto nie rośnie znacznie)

• Puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) – bardzo ważne: przepłukujemy ją bieżącą, ciepłą wodą na sitku, porządnie i dokładnie (ok. 30-40 sekund), pominięcie tego kroku to najczęstsza przyczyna nieudanego ciasta!
• 1 duży, dojrzały banan
• 2 jajka
• 1,5 łyżki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki kakao
• 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła, wedle uznania)
• Łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

• 1,5 łyżki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki wody
• 1 łyżka naturalnego kakao
• 1 łyżka naturalnego miodu

25-przepisow-na-fit-desery-ebook-baner

Przygotowanie:

Nie ma tu ŻADNEJ filozofii (mówiłam, że przepis prosty i szybki! :D) – fasolę bardzo dokładnie płuczemy ciepłą, bieżącą wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki blendujemy (ja użyłam blendera ręcznego) na GŁADKĄ masę – to bardzo ważne, gdyż zapobiegnie łamaniu się gotowego ciasta. Także polecam blendować ok. 5-7 minut.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), bez termoobiegu, grzałki góra i dół.

Przygotowujemy polewę – mieszamy wszystkie podane składniki. Jeżeli olej kokosowy jest w postaci stałej, najpierw go rozpuszczamy. Jeżeli miód nam skrystalizował (co jest normalnym procesem u naturalnych miodów), również go rozpuszczamy, ale bardzo delikatnie, żeby nie stracił swoich właściwości. Wystarczy przełożyć łyżkę miodu do naczynka/szklanki i rozpuścić przez chwilkę w mikrofali lub kąpieli wodnej.

Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je wcześniej przygotowaną polewą i wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki, możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem (ja użyłam zblendowanego w młynku do kawy ksylitolu), no i gotowe! Lekkie, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach – świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. 🙂

Kawałek (1/8 ciasta) – 123kcal, Białko: 4,8g, Tłuszcze: 5,9g, Węglowodany: 14,4g

Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowało! Zachęcam również do oznaczania swoich smacznych zdjęć na Instagramie tagiem #zdrowejestczadowe, z przyjemnością podpatrzę Twoje kuchenne rewolucje! 🙂

Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe Jest Czadowe.

Smacznego!

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli (brownie) z pyszną fit polewą

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli (brownie) z pyszną fit polewą

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli (brownie) z pyszną fit polewą

202 komentarze
130
Facebook Twitter Google + Pinterest
Marta

27-letnia optymistka, która kocha czerpać z życia garściami. Poprzez swoją pasję chcę pokazać Ci, że codzienne podejmowanie zdrowszych wyborów wcale nie musi być trudnym obowiązkiem, a wspaniałym sposobem na życie! Wierzę, że zdrowe i czadowe są nie tylko regularne ćwiczenia fizyczne i racjonalne odżywianie, ale też rozwój osobisty, pielęgnowanie swoich pasji, czy chociażby wiara w siebie i własne możliwości.

następny post
O błonniku, śliwkach i nasionach Chia + błonnikowy koktajl śliwkowo-truskawkowy

Może Cię również zainteresować

O błonniku, śliwkach i nasionach Chia + błonnikowy...

5 kwietnia 2016

Wiosenny koktajl witaminowy gruszka + kiwi

30 kwietnia 2016

5 prostych i zdrowych przepisów oraz ciekawostki z...

28 grudnia 2018

5 sposobów na to, jak ograniczyć jedzenie słodyczy

19 stycznia 2021

Puszysty fit sernik na kruchym spodzie

27 marca 2018

Zdrowe słodycze – kruche, bezglutenowe tartaletki z musem...

29 maja 2016

Fit kruche pierniczki (ciasteczka korzenne) z lukrem bez...

5 grudnia 2016

Puszyste fit placuszki jogurtowo-budyniowe – zdrowe śniadanie w...

15 lutego 2019

Czekoladowy fit pudding z malinami [zdrowe słodycze]

8 września 2016

Czekoladowe fit muffiny OREO z czerwonej fasoli (bezglutenowe)

26 stycznia 2017

202 komentarze

Alicja 3 kwietnia 2016 - 11:48

Marto, witam Cię pod Twą pierwszą notką! 🙂 Życzę Ci wytrwałości i wiele uciechy z blogowania oraz zdrowego stylu życia! 🙂 Odkąd zaczęłam sama tak żyć, jestem weselsza 🙂
Ciacho musi być pyszne! Pewnie kiedyś zrobię 🙂
Hmm, mam takie nie dyskretne pytanie – gdzie masz założonego bloga? Ja juz piszę dłużej, ale na blogspocie i mam juz go dość. Pytam, bo szukam jakiejś alternatywy 😉

Reply
Marta 3 kwietnia 2016 - 23:20

Bardzo dziękuję za miłe słowa! 🙂 A ciacho polecam, bardzo łatwe w wykonaniu. 🙂
Bloga założyłam na wordpress.com za namową przyjaciela informatyka, choć długo zastanawiałam się, na której z tym platform zawitać na dłużej. Jednak z tego, co zdążyłam wyczytać, bardzo łatwo jest przenieść się z bloggera na wordpress’a (gorzej w drugą stronę), jest dużo tutoriali w internecie jak to zrobić. 🙂

Reply
Małgosia 1 czerwca 2018 - 17:32

Robiłam kiedyś takie ciasto lecz przepis gdzieś zginal i teraz zapragnęłam je upiec i odnalazłam ten. Wszystko Ok ale brakuje mi wskazówki do jakiej formy wlać ciasto (rozmiar i wyłożenie czy posmarować tłuszczem czy użyć papieru) zrobiłam w tortownicy i wyszło trochę niskie, No trudno

Reply
Elzbieta 28 marca 2019 - 09:33

Zrobilam rowniez to ciasto tylko zamiast polewy włożyłam po trzy malinki mrożone i piekłam je w muffinach ciasto smaczniutkie następnym razem zrobie z polewa pozdrawiam

Reply
Anna 31 grudnia 2018 - 11:24

Zakalec 😏 zrobiony dokładnie jak w przepisie, składniki bardzo dobrej jakości. Opadł strasznie. Co mogłam zrobic nie tak? 😭

Reply
Jagoda 27 stycznia 2019 - 14:18

No przy takich deserach to można grzeszyc, świetne składniki, brak pracy a efekt mmmmm…. Wyszło pyszne 😋

Reply
owsiane_ciastko 3 kwietnia 2016 - 12:20

Fajny przepis, blog zapowiada się super, jedyna rzecz jaką było by super żebyś dodała to ilość kalori w całym cieście, kawałku itp.. Było by wtedy na prawdę extra

Reply
Marta 5 kwietnia 2016 - 15:11

Bardzo dziękuję za miłe słowa i trafną sugestię! 🙂 Na pewno będę dodawać wartości odżywcze i ilość kalorii do kolejnych postów. Tymczasem dla tego ciasta fasolowego przedstawiają się następująco:

Kawałek (1/8 ciasta) – 123kcal, Białko: 4,8g, Tłuszcze: 5,9g, Węglowodany: 14,4g

Pozdrawiam! 🙂

Reply
Kinga 3 kwietnia 2016 - 22:13

Witaj! Przepis bardzo ciekawy! Zastanawiam się co można dać zamiast oleju kokosowego? 🙂

Reply
Marta 4 kwietnia 2016 - 14:22

Cześć! Myślę, że w cieście można zastąpić go masłem klarowanym lub olejem rzepakowym, aczkolwiek zdecydowanie polecam zakup oleju kokosowego – jest caaała masa przeróżnych przepisów z jego udziałem, a do tego jest cennym źródłem tak ważnych dla nas zdrowych kwasów tłuszczowych. Wiem, że może odstraszać ceną, ale jest on bardzo wydajny. Do wykonania polewy do tego ciasta będzie on niezbędny, bo jego konsystencja po włożeniu do lodówki powoduje, że pięknie zastyga na cieście. 🙂

Reply
Klaudia 20 marca 2019 - 08:20

Ciasto zupełnie nie wyszło, choć robiłam dokładnie według przepisu. Pomimo długiego płukania w smaku czuć mocno fasolę, czekolady prawie wcale. Generalnie ciasto jak i polewa nie są zbyt smaczne, nie wiem z czego to wynika.

Reply
kulaabulaa 18 kwietnia 2016 - 19:14

Nie ukrywam że jestem maniaczką fasolovego i zjadłam już ich chyba tysiąc i za każdym razem smakowało inaczej , ale z Twojego przepisu naprawdę podbiło moje serce 😀 i ta polewa czekoladowa..mm ! sztosik ;*

Reply
Marta 19 kwietnia 2016 - 11:41

Bardzo się cieszę!! <3 A próbowałaś może jakiegoś fasolowego bez bananów? Ciekawi mnie czy takie wersje są równie pyszne.. 😀 Trzeba będzie zrobić eksperyment!

Reply
Marta 19 lutego 2019 - 21:03

U mnie w piekarniku właśnie siedzi ciasto z burakiem zamiast banana. Ciekawe, co mi z tego wyjdzie 😀

Reply
aik 14 maja 2019 - 08:49

I jak wyszło z tym burakiem ?

Reply
Fitmaniaczka 23 listopada 2016 - 19:55

Przepis jest cudowny ❤️ Niestety nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że olej kokosowy jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy jest przede wszystkim źródłem NASYCONYCH kwasów tłuszczowych, które nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Niestety wiele osób kieruje się chwilową modą i nie sprawdza co tak naprawdę kryje się za ‘zdrowymi’ alternatywami. Już lepiej użyć masła lub oleju rzepakowego (świetny do wysokich temperatur!). Olej kokosowy można od czasu do czasu używać, dobrze znosi smażenie, pieczenie, ale na pewno zdrowy nie jest 😉

Reply
Marta 26 listopada 2016 - 12:51

Dziękuję za Twój komentarz 🙂 Niestety nie jestem dietetykiem, ale odkąd pamiętam to niezdrowe nie są tłuszcze nasycone, tylko tłuszcze trans, czyli te utwardzone, uwodornione. Zrobiłam porządny research na temat oleju kokosowego, który tylko potwierdził, że naprawdę jest on dobry dla naszego organizmu, choć jak każdy tłuszcz, spożywany w NADMIARZE może szkodzić naszej wadze, metabolizmowi oraz układowi krążenia, więc umiar jak zwykle jest złotym środkiem. Zachęcam do przeczytania solidnego artykułu, podpartego wynikami badań naukowych oraz ich źródłami, na pewno rozwieje on wiele wątpliwości. 🙂 http://zdrowokracja.pl/olej-kokosowy-najzdrowszy-olej-na-swiecie/ Co do smażenia na oleju kokosowym oraz rzepakowym, należy pamiętać, że nadają się do tego tylko wersje rafinowane. Nierafinowane oleje są zbyt niestabilne jeśli chodzi o wysokie temperatury i są idealne do podawania ich na zimno (np. do sałatek). Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Reply
Adrian 23 stycznia 2017 - 06:35

Chciałbym sprostować pewną kwestie. Kwasy nasycone innych olejów zawierają bardzo długie łańcuchy co w przypadku oleju kokosowego nie występuje. Są one o połowę krótsze, poza tym olej kokosowy w swoim składzie zawiera około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych w tym: około 47% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Reply
Marta 26 stycznia 2017 - 13:52

Bardzo cenne informacje, dziękuję za podzielenie się nimi tutaj! 🙂

Reply
Marta 27 lutego 2018 - 23:48

Mam ochotę strzelić sobie w kolano jak czytam że olej rzepakowy jest super do wysokich temperatur. Do wysokich temperatur tylko i wyłącznie masło klarowane smalec albo olej kokosowy. To co napisał Adrian jest megaprawdziwe.

Reply
Kasia 10 czerwca 2020 - 18:23

Zrobiłam to ciasto na oleju rzepakowym i też wyszło dobre 🙂

Reply
Ola Cruz 6 maja 2016 - 22:32

Czy w tym cieście nie ma żadnej mąki? Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Reply
Marta 6 maja 2016 - 23:31

Nie ma ani trochę mąki, fasola ją godnie zastępuje. 🙂 Zatem ciasto można uznać za bezglutenowe, pod warunkiem, że użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, ewentualnie sody oczyszczonej. 🙂

Reply
Ola Cruz 7 maja 2016 - 11:10

Super! To muszę spróbować 🙂

Reply
Emilia 8 kwietnia 2019 - 17:05

Czy można dodac zamiast fasoli czerwonej, czarną?

Reply
Marta 9 kwietnia 2019 - 13:28

Niestety nigdy nie próbowałam robić tego brownie z czarną fasolą, więc ciężko stwierdzić, trzeba poeksperymentować. 🙂

Reply
Emilia 10 kwietnia 2019 - 19:46

Zrobiłam podwójną porcję. Puszka czerwonej i puszka czarnej. Z tą czarną nawet lepiej smakuje–jest słodsze i bardziej wilgotne.
Pyyyychaaa

Reply
Klaudia 24 lipca 2016 - 16:24

Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam w życiu ! Zrobiłam je trochę z cichej zemsty na chłopaku, który uważa, że nic co zdrowe nie jest dobre. Za nim się obejrzałam został dla mnie jeden kawałek ciasta, a on zachwycał się jakie pyszne “słodziutkie ciasto”. Nie mam zamiaru go uświadamiać z czego zrobione było, i że bez jego ukochanego cukru ! Ciasto wychodzi boskie, nie rozpada się, a olej kokosowy nadaje mu boskiego aromatu i smaku. Polewa też świetna!

Reply
Marta 25 lipca 2016 - 15:46

Cieszę się strasznie! Zwłaszcza, że wśród facetów panuje przekonanie, że zdrowe jest nudne, niesmaczne i że zazwyczaj są to same sałatki, a przecież jest tyyyle różnych opcji! W zdrowym odżywianiu nie ma miejsca na nudę. 😀 Dziękuję serdecznie za opinię, no i zapraszam częściej po więcej fit eksperymentów!

Reply
Klaudia 31 lipca 2016 - 16:58

Polecam również mus czekoladowy z awokado, banana i kakao, też się zachwyca jakie to dobre a nie ma pojęcia, że masełka, ani cukru nie ma w tym :D!

Reply
Marta 5 sierpnia 2016 - 14:42

Mniam! Już od jakiegoś czasu chodzi za mną ochota na spróbowanie takiego eksperymentu, muszę się w końcu za niego zabrać! 😀

Reply
Sara 22 sierpnia 2016 - 20:25

Cześć 🙂 robiłaś w tradycyjnej keksowce? Moge dla pewności? Bo nie wiem czy podwoić składniki xD

Reply
Sara 22 sierpnia 2016 - 20:26

Moge dla pewności wymiary?*

Reply
Marta 26 listopada 2016 - 13:05

Foremka ma długość 20cm. 🙂

Reply
Magda 17 lipca 2018 - 20:57

A jaką szerokość ma forma?

Reply
Kasik 9 października 2016 - 09:26

Powiem tak. Balam sie jak nie wiem, ze nie wyjdzie. Ciasto pycha. Maz zachwicony. Powiedzialam mu dopiero jak zjadl. Nie wierzyl. Polecam kazdemu.

Reply
Marta 26 listopada 2016 - 13:01

Bardzo się cieszę, że smakowało i Tobie, i Twojemu mężowi, zwłaszcza, że panowie podchodzą do takich przysmaków bardzo sceptycznie! 🙂 Dziękuję za opinię i pozdrawiam serdecznie! <3

Reply
Wojciech Gryz 5 marca 2019 - 07:59

Witam.
Czy kalorie są wyliczone razem z polewą?

Reply
Marta 5 kwietnia 2019 - 16:46

Tak. 🙂

Reply
ela 23 listopada 2016 - 16:11

Witam. Tą polewę robi się na zimno,czy na ciepło?

Reply
Marta 26 listopada 2016 - 12:55

Olej kokosowy należy rozpuścić w garnuszku, najlepiej nad parą wodną, aby nie podgrzał się do zbyt wysokiej temperatury, ale olej będzie odrobinę ciepły. Później gotową polewę (w tej postaci ma rzadką konsystencję) wylewamy na ciacho i wstawiamy całość do lodówki, wtedy polewa pięknie zastyga i ma bardziej zbitą konsystencję, która idealnie kroi się razem z ciastem, nie rozpadając się przy tym. 🙂

Reply
M. 28 listopada 2016 - 13:45

O Matko! Jakie pyszne mi wyszło! Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam! Za tydzień spróbuję ciasteczek cytrynowych 😉 Dziękuję Ci za tego bloga-zawsze w weekend pozwalamy sobie na coś słodkiego, dzięki Tobie z mniejszymi wyrzutami sumienia:)

Reply
Marta 26 stycznia 2017 - 14:04

Baaardzo mi miło i cieszę się, że ciasto tak Ci smakowało! Koniecznie daj znać jak wyszły ciasteczka cytrynowe. 😀 Dziękuję i zapraszam częściej! 🙂

Reply
Magda 4 grudnia 2016 - 11:04

Wczoraj zrobilam ciasto i nie wyszlo jak oczekiwalam.do brownie my trochę daleko.czuc fasole w smaku i jest malo slodkie.wg mnie slabe.pisze nie,zeby komuś dopierc albo skrytykowac czyjas ciezka prace,lecz warto sie zastanowic przygotowujac to ciasto na jakas okazje.pozdrawiam

Reply
Wioletta Anna 5 maja 2017 - 23:33

zgadzam się, właśnie zrobiłam i nie smakuje nikomu

Reply
Emilia 26 października 2018 - 14:35

Myślę że kluczowe jest tu użycie artykułów wysokiej jakości-nie żeby jakaś reklama czy coś-ale sama wypróbowałam- pyszne wychodzi z fasoli z puszki bonduelle , niezbyt dobre jeśli użyjesz najtańszej fasoli z puszki…i to tyle 😜po za tym nie wszyscy mają ten sam smak i nie każdemu to samo smakuje 😀ja osobiście KOCHAM 💪

Reply
Magda 8 grudnia 2016 - 20:22

Witam,
raczej nie wyszło zbyt dobre ;( zrobiłam wszystko jak w przepisie ale ciasto nie jest smaczne i czuć w nim bardzo fasolę.
Potem zaczęłam przeglądać inne przepisy i było w nich napisane aby bardzo dokładnie wypłukać fasolę ja tego nie zrobiłam bo powyżej o tym nie wspomniano i teraz się zastanawiam czy to płukanie było ważne?
Pozdrawiam

Reply
Maja 16 lutego 2017 - 19:41

Podpinam się do pytania. Dzisiaj upiekłam to ciasto i również nie wyszło smaczne. czuć jedynie fasolę. Tak jak koleżanka wyżej nie płukałam fasoli, ponieważ nie ma tego etapu w przepisie. Czy należało to zrobić? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam

Reply
Marta 21 lutego 2017 - 22:03

Pisałam o płukaniu fasoli w miejscu, gdzie podałam składniki na ciasto, tuż obok fasoli 🙂 Dodałam właśnie ten etap do akapitu o procesie przygotowania, aby już nie dało się tego przeoczyć, dziękuję. 🙂 Nieprzepłukanie jej letnią wodą mogło niestety wpłynąć na smak ciacha, polecam spróbować jeszcze raz, bo jest naprawdę pyszne! 🙂

Reply
Majka 7 lutego 2019 - 08:33

Czy umiesz czytać że zrozumieniem? Autorka na samym początku tłumaczy ile, jak i PO CO TRZEBA plukac fasolę!!!!!!! A tu dwie mają pretensje! Nóż ręce opadają po prostu! A ciasto jest BOSKIE

Reply
agrafka 27 stycznia 2017 - 17:58

Na górę ciasta, zanim wstawiłam je do piekarnika, położyłam kostki gorzkiej czekolady. Właśnie się studzi 🙂 Pachnie w całym domu!

Reply
Marta 28 stycznia 2017 - 13:52

Ale świetny pomysł, mniam! Muszę wypróbować następnym razem taki patent 😀 Mam nadzieję, że ciasto Ci smakowało! 🙂

Reply
Malwina 28 stycznia 2017 - 21:35

Wyszło pysznie!!!!

Reply
Marta 7 lutego 2017 - 12:39

Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂

Reply
Karolina 29 stycznia 2017 - 17:41

Ciacho wyszło znakomicie! <3

Reply
Marta 7 lutego 2017 - 12:40

Cieszę się ogromnie, że smakowało! <3

Reply
Elwira 2 lutego 2017 - 10:17

Rzadko zostawiam komentarze pod jakimikolwiek wpisami, ale w tym przypadku zgrzeszyłabym nie robiąc tego… 😛
Ciasto wyszło mega!!! zrobiłam je w dosłownie 10 minut. 🙂 smakowało wszystkim (nawet osobom które za zdrowymi zamiennikami nie przepadają, a na wiadomość o tym, że ciasto będzie z fasoli mocno się krzywili 😀 )
Idealne do kawy, słodkie i mokre. Na pewno zrobię jeszcze nie raz! 🙂

Reply
Marta 7 lutego 2017 - 15:17

Bardzo dziękuję za zostawienie tego komentarza, jest mi niezmiernie miło! <3 No i strasznie się cieszę, że ciacho smakowało, nawet osobom nie przepadającym za zdrowymi zamiennikami – im nas więcej tym lepiej! 😀 I oczywiście zapraszam częściej 🙂

Reply
Ewelina 4 lutego 2017 - 07:34

Jaka foremke uzyc? Keksowke?

Reply
Marta 7 lutego 2017 - 15:21

Dokładnie, małą keksówkę, a jeżeli dysponujesz większą foremką to polecam zrobić z dwóch porcji. 🙂

Reply
martucha 5 lutego 2017 - 15:09

Ciasto się piecze..mam nadzieję, że będzie pyszne bo sama masa już mi smakowała ;)w między czasie zrobiłam polewę i jest poprostu BOMBOWA! Myślałam żeby zrobić z niej małe kosteczki czekoladek tzn. przełożyć masę do foremek sylikonowych na kostki lodu 🙂

Reply
Marta 7 lutego 2017 - 15:26

Mam nadzieję, że ciacho smakowało! 🙂 Polewa rzeczywiście jest pyszna, świetny pomysł! Ostatnio myślałam właśnie o przepisie na podobne czekoladki 🙂 Myślę, że znajdą się niedługo na blogu w wersji walentynkowej <3

Reply
Mama oczekująca 9 lutego 2017 - 15:57

Hej, fajny przepis, jak robisz polewę? Mieszasz łyżką, czy w blenderze?

Reply
Marta 12 lutego 2017 - 20:02

Dziękuję bardzo! 🙂 Polewę mieszam łyżką lub widelcem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Reply
Agata 26 lutego 2017 - 11:29

Jaką wielkość ma Pani keksówka?

Reply
gamadlenka 6 marca 2017 - 12:55

Pani Marto, jakiej wielkości formy Pani używa?

Reply
Karola 15 marca 2017 - 10:59

Co robie źle składniki daje wszystkie jak w przepisie pieke nawet dluzej niz 50 min a mimo wszystko jest od dolu nie upieczony mokry strasznie. Pomóżcie

Reply
chomiczyca 18 marca 2017 - 19:38

Super ciasto. Ja akurat zrobiłam z niego muffinki i wyszły cudne! Idealne dla dzieci jako przemycone warzywa😃 a coreczka na diecie bg i bm wiec akurat!

Reply
wioletta sabat 31 marca 2017 - 14:29

Dziękuje,ciasto mi pomaga przetrwać dietę.ciasto pycha piekłamjuż je wielokrotnie bo mega proste do zrobieniaco uwielbiam .
Pozdrawiam
Wioletta

Reply
Kasia 8 kwietnia 2017 - 20:43

Mniam 🙂 Pyszne, delikatne, mięciutkie, mniam! Fasoli nie czuć ani trochę, zrobię jeszcze nie raz 🙂

Reply
Marta 11 kwietnia 2017 - 12:51

Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! 🙂 I oczywiście zapraszam częściej! <3

Reply
Gaga 12 kwietnia 2017 - 10:38

witam serdecznie, a czy składniki zamiast zblendować można po prostu zmiksować zwykłym mikserem? I czy na standardową keksówkę zrobić dwie porcje?

Reply
Marta 14 kwietnia 2017 - 12:17

Niestety mikser nie jest w stanie tak dokładnie zblendować masy na ciasto, więc raczej się nie sprawdzi. Warto zaopatrzyć się w najtańszy blender ręczny, można nim blendować chociażby pyszne i pożywne zupy kremy, a za 50zł można kupić już naprawdę konkretny blender. 🙂 Możesz zrobić z dwóch porcji, wtedy ciasto wyjdzie grubsze, tylko warto wtedy wydłużyć odpowiednio czas pieczenia o parę minut i po prostu sprawdzić wykałaczką w kilku miejscach czy już się upiekło (musi być całkowicie sucha). 🙂

Reply
Farfalla 14 kwietnia 2017 - 10:44

Wygląda smakowicie 🙂 mam jednak pytanie- czy olej koksowy musi być nierafinowany?

Reply
Marta 14 kwietnia 2017 - 12:25

Do wypieków rafinowany nadaje się jak najbardziej, ja użyłam właśnie takiego. 🙂

Reply
Ania 14 kwietnia 2017 - 12:19

Ciasto super zwłaszcza polewa czekoladowa z oleju kokosowego. Polecam osobno ubić białka wychodzi super puszyste. Robię zawsze podwójna porcję 😉

Reply
Marta 14 kwietnia 2017 - 12:29

Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu! 🙂 Super pomysł z ubiciem białek, następnym razem wypróbuję Twój patent! 🙂

Reply
Agata 15 kwietnia 2017 - 16:53

Bardzo fajny przepis, często do niego wracam. 🙂

Reply
Marta 20 kwietnia 2017 - 16:31

Bardzo mi miło! :))

Reply
Gaga 24 kwietnia 2017 - 23:06

Ciasto wychodzi pyszne:) Robiłam już 2 razy i nikt nie chciał uwierzyć, że jest z fasoli. Na pewno będę wracać do tego przepisu.

Reply
dominika 4 maja 2017 - 13:56

czy mozna zastapic czyms proszek do pieczenia???jest niezdrowy. moze lepiej soda oczyszczona?

Reply
Paulina Marchlik 9 maja 2017 - 15:56

123 kcal/kawałek z polewą czy bez polewy?

Reply
Patrycja 16 maja 2017 - 16:27

Ciasto jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu, robiłam już dwukrotnie 🙂 Nie czuć, że jest z fasoli, moi znajomi je uwielbiają i dopiero po kolejnym kawałku potrafią zgadnąć z czego jest zrobione.

Reply
Beata 17 maja 2017 - 16:23

No i zakalec, a zrobione dokładnie jak w przepisie.

Reply
Ania 22 maja 2017 - 16:40

A jeśli chcę zastąpić olej kokosowy olejem rzepakowym to ile go dać?

Reply
Ania 22 maja 2017 - 16:46

Czy można użyć gotowanej fasoli zamiast z puszki?

Reply
Krzysztof 27 maja 2017 - 11:26

Wypróbowałem przepis i ja. Jeśli ktoś sądzi, że to równie smaczny zamiennik ciasta czekoladowego to sromotnie się rozczaruje. Chociaż ciasto się udało, jest wilgotne, wygląda dość apetycznie, to smak pozostawia wiele do życzenia. Nie czuć co prawda fasoli. Pozostaje jednak na języku charakterystyczna ziarnistość miąższu fasoli co mnie na myśl przywodziło fasolkę po bretońsku, średnie doznanie z uwagi, że to deser. Czuć głównie banany. Nazwanie ciasta “czekoladowym” to spore nadużycie. Zostanę jednak przy klasycznym cieście czekoladowym 🙂 Pozdrawiam.

Reply
Beata 19 lipca 2017 - 18:06

Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy, ciasto jest obłędne <3 🙂 co prawda dodałam więcej kakao i trochę ugotowanej kaszy jaglanej, bo akurat mi z czegoś została, a zawsze robiłam z kaszy właśnie, ale ciasto jest wilgotne, czekoladowe, jak prawdziwe brownie z czekolady i mąki. Dzięki za świetny przepis, zostanie już u mnie na stałe 🙂

Reply
Jagoda 24 sierpnia 2017 - 08:56

Ciasto jest pyszne! Tyle, że robiłam je trzeci raz i teraz wyszła mi słaba polewa :/ jest mega wodnista, nie twarda, chrupka.. Ktoś wie dlaczego? :/

Reply
Natalia 30 sierpnia 2017 - 12:57

Moje ciasto właśnie się piecze, jeśli wziekszylan składniki x2 to długość pieczenia się wydłuża?

Reply
Kasia 6 października 2017 - 14:04

Niestety wyszedł mi zakalec. Nie wiem dlaczego. W smaku jest bardzo dobre

Reply
Beti 6 października 2017 - 14:07

Czy zamiast czerwonej fasoli mogę użyć białej? 😉

Reply
Marta 21 października 2017 - 21:39

Myślę, że biała również powinna się sprawdzić, gdyż jest tej samej konsystencji. 🙂

Reply
Marta 21 października 2017 - 21:40

Myślę, że biała również powinna się sprawdzić, gdyż jest podobnej konsystencji. 🙂

Reply
Justyna 5 listopada 2017 - 12:35

To jest najlepsze zdrowe brownie jakie robiłam <3

Reply
Marta 7 listopada 2017 - 19:35

Baaardzo mi miło! <3

Reply
Weronika 14 listopada 2017 - 20:38

Meeega pyszne! 😀 czekam na więcej takich cudownych przepisów <3 🙂 ps. Bardzo przyjemnie czyta się Twojego bloga, trzymaj tak dalej

Reply
Karoli 19 listopada 2017 - 11:40

Cudowne ciasto! 😋 Mega proste i szybkie w wykonaniu, mam nurti bullet, więc poszło bardzo łatwo, na pewno jeszcze wrócę do tego ciasta :)!

Reply
Monika ° bewildered in Morocco 23 listopada 2017 - 00:42

Właśnie je zrobiłam. Cudo. A ta polewa, ojej… zrobiłam. Wersję z.kremowego.kokosa + miód z kakao i wyszła genialna. A ciasto rozpływa się w ustach. O.wiele lepsze niż te mączne!

Reply
Natalia 23 listopada 2017 - 16:12

Hej! Wczoraj upiekłam ciasto z Twojego przepisu. W skali 1-10 daje 12 !!!! Pycha! !!!!!!!

Reply
Margo 2 grudnia 2017 - 20:54

Mąż zachwycony. Genialne ciasto szybki przepis, mam w rodzinie bezglutenowca i niesamowitą radość, przyjemność sprawiłam tym ciastem na spotkaniu rodzinnym, dzieci tez uwielbiają. Jutro jadę do teściów z ciastem będzie niespodzianka 🙂 Dziękuje za przepis i czekam na kolejne inspiracje 🙂

Reply
Klaudia 7 grudnia 2017 - 06:24

Ciasto przepyszne. Jakbym nie wiedziala z czego jest zrobione nie uwierzyłabyn że to ciasto z fasoli. Moim dziecią też smakowało – a to w sumie najważniejsze. Mega smacznie i zdrowo

Reply
Barbara 3 lutego 2018 - 21:19

Nie wiem dlaczego wyszedl mi zakalec Ale spróbuje ubić pianę następnym razem

Reply
Marta 7 lutego 2018 - 10:52

Możesz spróbować odrobinkę wydłużyć czas pieczenia, często zależy to od piekarnika niestety. No i też pamiętajmy, że to typowe brownie, czyli nie jest to ciasto o puszystej konsystencji, tylko raczej zbitej i wilgotnej. 🙂

Reply
Jessika 5 lutego 2018 - 19:28

Robiłam już 3 razy, teraz robię 4. Przepis idealny! Ciasto jest pyszne, wyszło mi za każdym razem, znajomi nie mogli uwierzyć, że jest z fasoli i jest tak niskokaloryczne. Pozdrawiam!

Reply
Marta 7 lutego 2018 - 10:49

Cudownie, bardzo się cieszę, że ciacho zagościło u Ciebie na stałe! 🙂

Reply
aga 6 lutego 2018 - 19:07

ciasto pyszne, smakowało każdemu kto je skosztował…
dziękuję za przepisy, które na bank zostaną wypróbowane 🙂

Reply
Marta 7 lutego 2018 - 10:49

Jest mi ogromnie miło! Dziękuję i oczywiście zachęcam do testowania kolejnych przepisów 🙂

Reply
Joanna 7 lutego 2018 - 11:36

Zrobilam juz dwa razy to ciasto, jak dla mnie rewelacja, a co najlepsze ze smakuje rowniez dla moich synow, 2 i 11 lat.
pozdrawiam serdecznie

Reply
Marta 7 lutego 2018 - 13:46

Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje Tobie i Twoim pociechom! :)) Pozdrawiam cieplutko!

Reply
Kasia 9 lutego 2018 - 08:29

Hej, czy można zrobić to ciasto bez kakao? Ewentualnie czym zastąpić poza karobem, bo nam nie smakuje.

Reply
Marta 21 lutego 2018 - 15:36

Oj obawiam się, że kakao tutaj daje najwięcej smaku. 🙂 Możesz ewentualnie spróbować z rozpuszczoną gorzką czekoladą, jednak ona też jest na bazie kakao. Jeśli taka opcja nie wchodzi w grę, polecam spróbować cytrynowej babki z białej fasoli, jest równie pyszna i nie zawiera kakao. 🙂 -> https://zdrowejestczadowe.pl/cytrynowa-babka-piaskowa-bialej-fasoli-fit-polewa-lukrowa-dietetyczna-babka-wielkanocna/

Reply
Anna 13 lutego 2018 - 14:37

Czy mozna fasoli uzyc nie z puszki .np. ugotowac i zblendowac?

Reply
Marta 21 lutego 2018 - 15:45

Pewnie! 🙂

Reply
Paulina 13 lutego 2018 - 17:19

Marta, trafiłam na twojego bloga ponieważ szukałam czegoś zdrowego dla mojej córki która musiała wykluczyć cukier z diety… moje pierwsze brownie w życiu… i MEGA powodzenie – dziękuję :* Córka przeszczęśliwa i zadowolona! Co prawa o fasoli powiedziałam jej po fakcie ;P bo inaczej pewnie by nie jadła (ma 8 lat i kiepsko u nas z jedzeniem), ale właśnie czekamy na kolejną porcję tylko w wersji mini torcika 🙂
Na pewno zostanę u Ciebie na dłużej <3

Reply
Marta 21 lutego 2018 - 15:46

Jejku, dziękuję za tak miłe słowa! <3 Bardzo się cieszę, że ciacho smakowało Tobie i Twojej córci, mam nadzieję, że zagościcie na dłużej! 🙂

Reply
Susanna szyje 19 lutego 2018 - 10:28

Ciasto upiekłam chyba po raz 5. Jestem na odwyku cukrowym i gdy mam ciężki dzień to szukam czegoś słodkiego ale zdrowego do kawki. Moim zdaniem to najlepsze ciasto czekoladowe na bazie fasoli z puszki jakie do tej pory piekłam. Jest niesamowicie lekkie i delikatne a fasola mało wyczuwalna. Zrobiła test na przyjaciołach i nie zorientowali się że to fasola, chwalili że bardzo dobre. Wyjątkowo zrobiłam z polewą bo tak w ciągu tygodnia to bez 😉 No ale wiadomo są goście to jak polewa hehe. Bardzo smaczne.

Reply
Asia 22 lutego 2018 - 20:40

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli. Pycha 🙂. Niebo w gębie! Jako słodzik dałam miód.

Reply
Beata 23 lutego 2018 - 15:30

A ja chyba cos nie tak zrobiłam 🙁 jest jeszcze ciepłe ale po przekrojeniu wyglada jak mus nie jak Twoje ciasto tzn, strukturę ma taką sztywny owszem ale mus z małymi dziurkami 🙁 i w samku wcale nie jest słodkie za to polewa bardzo słodka .Wstawiłam takie ciepłe do lodówki bo zależy mi na czasie ,zobaczymy co to zrobi za 1,5 godziny

Reply
Beata 24 lutego 2018 - 17:56

Muszę dziś cofnąć to co wczoraj pisałam .Dziś ciasto, po przebytej nocy w lodówce jest wyśmienite ,pyszota 😍!!!!!

Reply
Kasia 1 marca 2018 - 18:48

Cześć u mnie niestety czuć fasole i proszek do pieczenia a składniki i ilośc dokładnie tak jak opisałaś… zastanawiam sie co poszło nie tak Hmm…

Reply
Olszańska 7 marca 2018 - 14:56

Jak dla mnie i moich dzieci wogòle nie smakuje. Może z wyglądu przypomina Brownie ale w smaku zdecydowanie nie, po prostu musiałam wyrzucić, dodam że piekę ròżne ciasta i może dlatego.

Reply
Dorota 8 marca 2018 - 08:47

Ciasto wyszło przepyszne, Polewa wspaniała, Niebo w gębie. Blaszkę 30 cm. zrobiłam z podwojonych składników. Polecam.

Reply
Zosia 8 marca 2018 - 11:25

Nie wiem co zrobiłam źle, ale piekłam ponad godzinę, a miejscami patyczek nadal mokry…zamiast oleju kokosowego co mogę dać do polewy? Miałam pecha i brakło mi oleju kokosowego właśnie na polewę

Reply
Martyna 12 marca 2018 - 15:38

Przepis przecudowny! Mam już za sobą kilka upieczonych keksówek i za każdym razem smakuje jeszcze lepiej 🙂 Co więcej, udało mi się do niego przekonać rodziców, którzy nie są zbyt pozytywnie nastawieni do takich “fit zamienników” – teraz tata ciągle dopytuje, kiedy znowu zrobię to dobre ciasto z fasoli, także sukces ogromny:D

Reply
Amelia 13 marca 2018 - 18:32

Zastanawiam skąd tyle pozytywnych opinii, bo zrobiłam ciasto według przepisu i wcale nie smakowało mi i mojej rodzinie. Prawie w ogóle nie wyszło słodkie, do tego bardzo mocno czuć fasolę

Reply
Malwina 17 marca 2018 - 09:28

Ciasto juz sie piecze, chaialam tylko zaznaczyc, ze lepiej sprobowac surowej masy, czy nam smakuje i ewentualnie doslodzic wg potrzeb, bo dla mnie 2 lyzki ksylitolu to bylo zdecydowanie za malo. Dalam tez 2 banany zamiast jednego a masa i tak miala smak neutralny, a nie slodki, Wiadomo, ze odczuwanie smakow to sprawa indywidualna, ale dla kogos, kto na codzien stosuje czasem bialy cukier, zje jakies sklepowe ciastko, czy czekolade, to to ciasto z taka iloscia ksylitolu bedzie smakowac jak zwykly chlebek bananowy – czyli prawie zupelnie nieslodko i moze przez to odstraszyc osoby, ktore chca zmienic cos w diecie na lepsze.
Ja dodalam ok 5 lyzek ksylitolu (moja kolezanka daje tak z pol szkanki minimum na to ciasto!), plus jako polewe zastosuje zwykla, rozpuszczona czekolade mleczna. Moze nie bedzie to meeega zdrowe, ale wychodze z zalozenia, ze lepiej zjesc maly kawalek czegos niekoniecznie super fit i byc zadowolonym, niz wyrzucic cala blache do smieci i zniechecic sie na dlugo do zdrowego zywienia 🙂 Zmiany na lepsze najlepiej wprowadzac powoli a skutecznie 😉

Reply
Katarzyna 20 marca 2018 - 18:44

Czy przechowywać to ciasto w lodówce?

Reply
Marta 21 marca 2018 - 11:33

Tak, aby polewa zachowała swoją zwartą konsystencję 🙂 Ale jeżeli Ci na tym nie zależy lub wolisz płynną polewę, to można trzymać ciacho pod przykryciem ze 2 dni w temperaturze pokojowej (ja tak zawsze przechowuję to ciasto jak robię bez polewy, ale z polewą wolę z lodówki) 🙂

Reply
Ruzia 23 marca 2018 - 12:38

Hej czy naprawde nie mozna upiec tego ciasta w termoobiegu? Mam stary piekarnik i jedynie ten termoobieg mi dziala poprawnie 🙁

Reply
Marta 23 marca 2018 - 12:47

Pewnie, że można 🙂 Tylko z termoobiegiem może piec się trochę krócej, więc warto sprawdzać wykałaczką (po wyjęciu z ciasta musi być sucha) czy ciacho już się upiekło.

Reply
Ela 25 marca 2018 - 14:15

Ciasto w smaku bardzo dobre. Zmiast ksylitolu dałam 2 małe lyzki cukru trzcinowego. Ciasto nie jest bardzo słodkie, ale mi to akurat odpowiada i mimo wszystko zaspokoi potrzebę na coś slodkiego. Fasoli nie czuc. Niestety, ciasto przykleilo się do dna keksowki i nie dało się go wyciagnac… w końcu wypadło całe połamane. Keksowke posmarowalam masłem i posypałam bułka tarta i to chyba dlatego. Następnym razem zaopatrze się w papier do pieczenia 😉

Reply
Marta 28 marca 2018 - 14:51

Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 To bardzo dziwne, że przywarło, bo ja zawsze robię dokładnie to samo i elegancko wychodzi z foremki, ale może to kwestia blachy, z jakiej została wykonana. Papier do pieczenia z pewnością zażegna ten problem i w sumie mniej brudzenia się! 🙂

Reply
Kaśka 27 marca 2018 - 15:52

Mistrzostwo !! Już dłuższy czas interesuję się zdrowym odżywianiem i dopiero teraz odkryłam ciasto z fasoli 🙂
Przepis na długo zagości u mnie. Ciężko powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem, ciasto przepyszne!
Pozdrawiam:)

Reply
Marta 28 marca 2018 - 14:43

Baaardzo się cieszę, że ciacho smakuje! 🙂 Pozdrawiam cieplutko!

Reply
pż 30 marca 2018 - 07:57

proszę o podanie przepisu na wykonanie deseru trójkolorowego na górze strony

Reply
Marta 31 marca 2018 - 21:10

Wystarczy wpisać “warstwowy pudding” w lupkę na górze bloga i w ten sposób można łatwo i szybko trafić do tego przepisu. 🙂

Reply
wero 1 kwietnia 2018 - 17:32

czy olej kokosowy ma być rafinowany czy nie? :)))

Reply
Marta 30 kwietnia 2018 - 15:40

Do wypieków i do wszelkiej obróbki termicznej (np. smażenie) używam rafinowanego oleju kokosowego. 🙂

Reply
Agata 8 kwietnia 2018 - 13:33

U mnie ciasto ma raczej konsystencję puddingu w środku, bardzo mokre i nieapetyczne… co zrobiłam źle???

Reply
Marta 30 kwietnia 2018 - 15:43

Ciastu trzeba dać dobrze wystygnąć, kilka osób mi pisało, że ciacho im nie wyszło, a później dały znać, że po wystygnięciu było pyszne, więc może to było przyczyną? 🙂 Ale generalnie to ciacho jest wilgotne, ma konsystencję typową dla brownie.

Reply
Ola 12 kwietnia 2018 - 16:29

Najlepsze, najprostsze brownie:)

Reply
Dalominika 26 kwietnia 2018 - 10:07

Najlepsze ciasto fasolowe ❤❤❤

Reply
Weronika 17 maja 2018 - 23:16

Mogę prosić o instrukcję wykonania polewy? 😛

Reply
Weronika Lewandowska 18 maja 2018 - 08:31

I czy do ciasta mam dodać 1,5 łyżki rozpuszczone już oleju czy 1,5 łyżki w postaci stałej? 😀

Reply
zośka 18 maja 2018 - 22:34

Matko, kocham ten Twój blog! Zrobiłam. Pyszności!

Reply
Klaudia 12 czerwca 2018 - 15:21

Ciasta próbowałam u koleżanki (u niej z dodatkiem orzechów laskowych). Przepyszne. W domu zrobiłam od razu z dwóch porcji, ale zamiast ksylitolu dałam banana i łyżeczkę miodu. Wyszło mocno czekoladowo bananowe. Pychota! A jeszcze lepsze w połączeniu z kokosowym puddingiem chia! To połączenie smaków to niebo!

Reply
Emili 5 września 2018 - 16:18

Też tak jem 🙂 dla mnie pudding chia z tym ciachem to najlepszy deser ♡♡♡

Reply
Magda 14 lipca 2018 - 15:03

Hej 🙂 Czy banan jest konieczny?

Reply
Marta 3 sierpnia 2018 - 13:50

Raczej tak, nadaje odpowiednią konsystencję oraz służy jako naturalny słodzik. 🙂

Reply
Marta 7 sierpnia 2018 - 15:27

Czy zamiast ksylitolu można użyć miodu?

Reply
kicia 8 sierpnia 2018 - 13:57

Dałam 6 łyżek miodu, dwa dojrzałe banany i jest zupełnie niesłodkie
No i nie oszukujmy się, to ciasto bardzo czuć fasolą, no nic specjalnego.
Prawdziwe brownie z dużą ilością masła, cukru i czekolady to jest niebo a to coś to nawet nie jest namiastką brownie taki zwyklak poczęstować kogoś bym się wstydziła tym gniotkiem ;P

Reply
Andrzej 2 września 2018 - 11:39

Ciasto jest paskudne. Zrobiłem wszystko dokładnie z przepisu i tego najzwyczajniej nie da się zjeść.
Wieczorem po wyjęciu z piekarnika ładnie pachniało.
Rano ciasto po prostu śmierdziało. Niestety musiałem wyrzucić, bo nawet pies nie chciał tego jeść. 🙁

Reply
Monika 16 września 2018 - 09:40

Ciasto z czekolada/kakao dać psu? Przecież to trucizna dla zwierzaków, całe szczęście ze nie zjadł. Radzę trochę poczytać o żywieniu psów!!!

Reply
Krzysiek 3 września 2018 - 20:16

U mnie wyszło bardzo dobre 🙂 za pierwszym razem trochę czuć było fasolę a za drugim już nie 🙂 wydaje mi się, że to kwestia porządnego przepłukania fasoli po wyjęciu z puszki 🙂

Reply
Jusssss 22 września 2018 - 18:13

A czy zamiast fasoli czerwonej można użyć białej? Mam spory zapas w spiżarni ;p

Reply
Marta 24 września 2018 - 15:37

Myślę, że możesz spróbować, bo obie fasole raczej mają podobną konsystencję, jednak nie próbowałam nigdy robić tego brownie z białej fasoli więc ciężko ocenić jaki dokładnie będzie efekt końcowy. 🙂 Ale jeśli spróbujesz to koniecznie daj znać jak wyszło! <3

Reply
Kamila Smacka 28 września 2018 - 16:17

Cześć 🙂
Czy może być bez jajek? Chciałabym przygotować to w wersji wegańskiej 🙂

Reply
Marta 22 października 2018 - 14:41

Nie próbowałam, więc ciężko stwierdzić co wyjdzie z tego ciasta bez jajek. 🙂

Reply
Marta 28 września 2018 - 16:20

Czy do ciasta dodać olej w postaci stałej czy go rozpuścić ?

Reply
Marta 22 października 2018 - 14:44

Ja dodaję w postaci stałej, blender i tak miksuje to na gładką masę. 🙂

Reply
Dominika 30 września 2018 - 22:20

Nie jest to może typowo czekoladowe ciasto/brownie, ale smakuje naprawde ok. Ugotowałam fasolę samodzielnie, przepłukałam solidnie jak w przepisie, blendowałam dość długo i wszystko wyszło ok. Może bym dodała nast razem troche więcej słodyczy, np ze świeżych daktyli lub miodu, tak z 1 łyżkę, a na co dzień w ogóle cukru nie używam. Aha i z tych proporcji wychodzi tego ciasta dość mało, więc nast razem zrobię x 2. Polecam.

Reply
Julia 1 listopada 2018 - 17:48

Robiłam polewę dwa razy, nie wyszla mi… nie wiem co zrobiłam źle skoro trzymałam się przepisu 🤔

Reply
Ania 25 listopada 2018 - 09:36

Nie uzywam substytutow cukru, dlatego przepis zrobilam z cukrem (bialy I brazowy). Ciasto wyszlo przepyszne! Znajomi I rodzina rowniez zachwyceni. Na pewno przepis zagosci u mnie na dluzej 🙂
Pozdrawiam!

Reply
Ann 29 listopada 2018 - 17:08

Przepyszne ciasto !!! Dziękuję za przepis. Zrobiłam je w formie babeczek (35min piekłam) a polewa po prostu szok, stopień trudności 0. A smakuje jak milion dolarów. Moje dzieci zachwycone. I jadły zdrowo co ważne dla mnie.
Trafiłam tu przez to ciasto ale zostaję na dłużej ♥️
Polubiłam Cię na Insta więc będę na bieżąco 😊

Reply
Julia 5 grudnia 2018 - 12:47

Cześć! Czy można użyć zamiast kokosowego – oleju rzepakowego? W jakiej ilośvi? I czy 2 jajka można zastąpić siemieniem lnianymi w proporcji 2 łyżki siemienia + 6 łyżek wody?

Reply
Dawid 11 grudnia 2018 - 17:59

Uwielbiam to ciasto mmmmm:)

Reply
Aleksandra 16 grudnia 2018 - 15:30

Właśnie zrobiłam 1 raz – na początku byłam zaniepokojona, brakowało mi charakterystycznego dla ciasta zapachu kakao. Nic podobnego! Brownie wyszło pyszne, mięciutkie, rozpływa się w ustach- piekłam 40 minut. Do posłodzenia użyłam miodu. Dodałam rodzynki. Przygotowanie zajęło mi niecałe 10 minut. Podejrzewam, że na stałe zagości w moim “menu”.

Reply
Magda 23 grudnia 2018 - 18:12

Zrobiłam, smakuje pysznie, jest lekkie, rozpuszcza się w ustach, Zdrowe a czadowe 😀
Bardzo dziękuję za przepis.

Reply
Aga 4 stycznia 2019 - 22:18

Dlaczego ciasto mi popękało?Wszystko dokładnie jak w przepisie zrobiłam ☹

Reply
Magdalena Lorek 10 stycznia 2019 - 10:49

Jeden kawałek to ile to gram?

Reply
Olga 17 stycznia 2019 - 11:19

Zrobiłam to ciasto wczoraj pierwszy raz. Podwójna porcja ze względu na większą blaszkę. Dodałam 1 łyżkę kako więcej. Nie robiłam polewy ze względu na kaloryczność. Ciasto piekłam w 180 stopniach około 1 godziny. Zostawiłam do wystudzenia w blaszce, a następnie schowałam na noc do lodówki. Rano wyciągnęłam. Ciasto bardzo dobre, wyszło super 🙂 Popękało na wierzchu, ale to się zdarza nawet w zwykłym murzynku. Mi to nie przeszkadza 🙂

Reply
Kasia 18 stycznia 2019 - 00:37

Ciasto wyszło pyszne. To fakt że nie jest super słodkie, ale ja za słodkimi nie przepadam. Po wyjęciu z lodówki zdecydowanie lepsze. Ja zamiast oleju kokosowego dałam smalec do ciasta i margarynę do polewy. W polewie wodę zastąpiłam mlekiem (moja mama taką polewę robi i jest pyszna). Zrobiłam z białej fasoli – dobrze wypłukałam. Jeśli ktoś lubi mocno słodkie niech doda więcej miodu. U mnie smakowało. Dodaję do przepiśnika.

Reply
Kinga 21 lutego 2019 - 11:23

Ale cudownie, że tu trafiłam! Brownie z fasoli w naszym to już hit. Nawet mąż ostatnio zażyczył sobie to ciasto….i to dwa razy z rzędu 😀 Świetne przepisy! Czekam na więcej! 🙂
PS. Od siebie dodam, że ciasto cytrynowe (oczywiście z Twojego przepisu) już w piekarniku.

Reply
Magda 23 lutego 2019 - 13:37

Super przepis😃dziekuje 😘

Reply
Adrianna 24 lutego 2019 - 18:12

Pycha! Zamiast blaszki przelałam do foremek i zrobiłam babeczki i dodałam cynamomu. Pycha!

Reply
Ela Ro 26 lutego 2019 - 20:49

Cieszę się ,że trafiłam na Twojego bloga. Bardzo dobre ciasto ! Na pewno spróbuję innych Twoich przepisów !

Reply
Marta 28 lutego 2019 - 11:52

Baaardzo mi miło! <3

Reply
Joanna 15 marca 2019 - 21:44

Przepyszka, robiłam pierwszy raz, zamiast ksylitolu dałam miód i odrobinę aromatu waniliowego. Pod koniec pieczenia dobrze jest ciasto upilnować, ja dałam mu 2 minutki więcej i wyszło mi kompletnie czarne, ale wciąż smaczne 🙂 dzięki za przepis, pozdrawiam!

Reply
Kamila 19 marca 2019 - 20:24

Przepyszne 😉 zrobiłam w formie ośmiu babeczek:-) dla mojego świeżo zdiagnozowanego małego diabetyka:-) jeszcze jesteśmy na penach i wychodzi mi nie 1,4 a ok 1,2 WW 🙂 ogólnie syn przeszczęśliwy:-) bezkarnie może zjeść 2 babeczki bez obaw, iż mu cukier wybije 😉 dla nas słodkość idealna 🙂

Reply
Kamila 20 marca 2019 - 10:13

Ciasto jest pyszne!! Mój syn miłośnik słodyczy je uwielbia.

Reply
Natalia 27 marca 2019 - 19:09

A mogę zapytać jaka forma blaszki na to ciasto?;)

Reply
Marta 5 kwietnia 2019 - 16:54

Mała keksówka. 🙂

Reply
Justyna 7 kwietnia 2019 - 17:57

Ciasto i polewe zrobiłam z podwójnej porcji na blaszcze do tarty wyłożonej papierem. Wierzch polewy posypalam płatkami migdałów. Coś pysznego😋. To ciasto po prostu nie może się nie udać.

Reply
Renata 10 kwietnia 2019 - 12:33

Witam, moje pierwsze upieczone ciasto fasolowe i odrazu przepyszne. Nie czuć fasoli, nie brakuje maki , jest sycące. Lubię eksperymentować i pieke naprawdę dobrze przepis ładuje w ulubionych. Pozdrawiam autorkę i życzę równie udanych przepisów. Pozdrawiam Renata

Reply
Ewa 23 kwietnia 2019 - 09:20

Ciasto przepyszne 😍 dałam wszystkiego podwójną porcję i wyszło wysokie, piękne ciasto.

Reply
Justyna 25 maja 2019 - 18:39

Najlepsze brownie z fasoli jakie zrobiłam.:-) Idealnie gładkie, wilgotne. Zamiast oleju kokosowego dałam masło orzechowe. Polecam z owocami!:-) Dziś robię podwójną porcję, planuję mrozić. Pozdrawiam!

Reply
Katarzyna 3 czerwca 2019 - 17:01

Czym można zastąpić ksylitol…? Moze być zwykly cukier? (Tak, wiem-mało FIT)😁

Reply
Marta 31 lipca 2019 - 16:01

Ksylitol to zamiennik cukru, więc oczywiście można też w drugą stronę. 😀

Reply
Alcudia 31 sierpnia 2019 - 22:01

Zrobiłam… OMG jest fenomenalne! Intensywnie czekoladowe, nie za słodkie, wilgotne i rozpływające się w ustach. Najlepszy dowód na to, że jest pyszne to prośba i dokładke moich dzieci, lat 9 i 5, które generalnie nie są fanami ciast 😉
Uzyłam czarnej fasoli i syropu daktylowego oraz miodu jako słodzika. Ciacho jest czarniuteńkie 😆
Świetny przepis!

Reply
marek 10 września 2019 - 11:20

Ostatnio je zrobiłem po raz pierwszy i sam sobie nie mogłem uwierzyć, że tam jest fasola. Wogóle jej nie czuć!

Reply
Czeslaw 20 września 2019 - 22:38

Zona dzia upiekla – wyglada obiecujaco ale smakuje mocno przecietnie. Zona zalamana ze niedobre a ja glodny siedze. Co robic?

Reply
Katka 29 września 2019 - 20:51

Witajcie, ciasto wyszlo mi swietne, pyszne slodkie i wilgotne a polewa cudo. Polecam wszystkim i bardzo szybkie 🙂 plukalam dokladnie fasole trzy razy. Smakuje jak prawdziwe brownie. Pycha pycha 🙂

Reply
Paulina 5 listopada 2019 - 12:42

BOSKIE ciacho 🙂 delikatne jak pianka, rozpływa się w ustach, a jednocześnie bardzo esencjonalne 🙂 Fasoli nie czuć, jedynie banana 🙂 Ja robiłam z podwójnej porcji 🙂

Reply
Ewelina 5 listopada 2019 - 20:10

Pierwszy raz robiłam ciasto z fasoli i jest świetne 😀 mnie zdecydowanie zadowala i konieczne muszę nim kogoś poczęstować i pewna jestem, ze nie domyśli się, że ta słodycz jest zdrowa i fit 😉. Zastanawiam się, czy sprawdziłoby się dodanie do ciasta pokrojonych orzechów i moreli np, kolejne właśnie zrobię w takiej wersji. Dziękuję za ten świetny przepis i lecę dalej „grzebać” na blogu ☺️

Reply
Ona-nie-ona 11 listopada 2019 - 10:02

Dzięki! Pierwszy przepis z Twojej strony (bo trafiłam z gugla), ale się rozejrzę za kolejnymi 🙂 Wyszło. Smaczny! Wiadomo, ze dla osób nieprzyzwyczajonych do zdrowszych ciast może się wydać mało słodki czy coś, ale … nam smakowało. Wydaje mi się, ze na drugi dzień nawet lepszy, choć ciężko do końca stwierdzić, bo się ostał ino jeden mały kawałek i nie ma na czym już sprawdzać.
Olej kokosowy zastąpiony rzepakowym, a słodzone syropem klonowym 🙂

Reply
Iwona 4 grudnia 2019 - 09:37

Próbowała Pani może ze świeżej fasoli bo zastanawiam się czy wyjdzie, czy musi być z puszki?

Reply
Gosia 9 grudnia 2019 - 21:27

Robiłam wczoraj, ale w formie babeczek-wyszły genialne 😁, pyszne, słodkie i sycące 😁, dzieciaki zachwycone 👍🏼 Fasoli nie czuć, jedynie wyczuwalny jest banan. Nie została ani jedna na dziś 😉

Reply
Patrycja 15 grudnia 2019 - 17:29

Kocham to brownie za łatwość wykonania i za smak! Wyszło cudne.

Reply
Klimek 7 marca 2020 - 19:58

UWAGA sposób na to, żeby ciasto wyrosło jest taki:
Ubić białka osobno i dodać je na samym końcu delikatnie mieszając. Ciasto spokojnie podwoi objętość.
Wyszło zajebiste. 👍😬

Reply
Asia 18 marca 2020 - 16:20

Dzisiaj zrobiłam. Pyszne 🙂 zjadłam 1/8 i chciało mi się jeszcze, ale sobie odmówiłam .

Reply
Agnieszka 30 kwietnia 2020 - 13:13

Witam 🤗
Ciasto wyszło extra.
Ma nietypowy smak ale ja taki lubię.
Zrobiłam z dwóch porcji.
Polecam włączyć termoobieg na temp.150-160° ,45-50 min

Reply

Skomentuj Anuluj odpowiedź

O Mnie

O Mnie

Cześć!

Tu Marta, 27-letnia optymistka, która kocha czerpać z życia garściami. Poprzez swoją pasję chcę pokazać Ci, że codzienne podejmowanie zdrowszych wyborów wcale nie musi być trudnym obowiązkiem, a wspaniałym sposobem na życie! Wierzę, że zdrowe i czadowe są nie tylko regularne ćwiczenia fizyczne i racjonalne odżywianie, ale też rozwój osobisty, pielęgnowanie swoich pasji, czy chociażby wiara w siebie i własne możliwości.

Miło Cię tu widzieć, mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej!

~ Marta
marta@zdrowejestczadowe.pl

Bądźmy w kontakcie

Facebook Instagram Email

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Inspiracje
  • Posiłki
    • Desery
    • II Śniadania
    • Kolacje
    • Lunchbox
    • Obiady
    • Śniadania
  • Przepisy
    • Fit przepisy wytrawne
    • Koktajle
    • Zdrowe słodycze

Najpopularniejsze Wpisy

  • 1

    Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli (brownie) z pyszną fit polewą

    1 kwietnia 2016
  • 2

    Dietetyczne ciasto cytrynowe bez cukru z fit polewą lukrową [zdrowe słodycze]

    2 lutego 2017
  • 3

    Czekoladowe fit muffiny OREO z czerwonej fasoli (bezglutenowe)

    26 stycznia 2017
  • 4

    Fit tarta na kokosowym spodzie z czekoladowym budyniem jaglanym

    12 kwietnia 2016
  • 5

    Cytrynowa babka piaskowa z białej fasoli z fit polewą lukrową [dietetyczna babka wielkanocna]

    13 kwietnia 2017
  • 6

    5 pomysłów na pyszne fit ciasta na Święta i nie tylko

    18 grudnia 2017

ZNAJDZIESZ MNIE RÓWNIEŻ NA:

przepisy kulinarne

Zajrzyj na Facebooka!

Facebook

Newsletter

Otrzymuj najnowsze informacje, przepisy oraz atrakcyjne zniżki prosto do Twojej skrzynki mailowej!

Najnowsze komentarze

  • Marta o 10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe desery na każdą okazję” [bez cukru i białej mąki pszennej]
  • Basia o 10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe desery na każdą okazję” [bez cukru i białej mąki pszennej]
  • Marta o 10 ulubionych fit słodyczy z mojego e-booka “Zdrowe desery na każdą okazję” [bez cukru i białej mąki pszennej]
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

© Zdrowe jest czadowe 2016 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Wszystkie ciasteczka na tym blogu są fit! :) Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.