Z pewnością puszysty biszkopt kojarzy Ci się z milionem kalorii i toną cukru, prawda? W tym wpisie udowodnię Ci, że wcale nie musi tak być. Zapraszam na pyszne i mięciutkie muffinki z truskawkami w wersji dietetycznej, które po prostu rozpływają się w ustach, mniam… 🙂
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 3/4 szklanki mąki ryżowej (ewentualnie pół na pół z pszenną, jeżeli gluten Ci nie straszny)
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 jajka (białka i żółta oddzielnie)
- łyżka wrzątku
- łyżeczka octu (opcjonalnie, ale Mamcia zawsze dodawała do swojego biszkoptu, aby był bardziej puszysty :D)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki
1. Białka ubijamy wraz z ksylitolem i szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Do osobnej miski dodajemy kolejno żółtka, proszek do pieczenia, wrzątek i ocet, a następnie roztrzepujemy masę widelcem (całość lekko się spieni).
3. Do białek dodajemy żółtka oraz mąkę i całość bardzo delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
4. Wylewamy ciasto do papierowych foremek i dodajemy do nich kawałki truskawek.
5. Pieczemy w 170°C przez ok. 20-25 minut.
6. Dekorujemy muffinki ksylitolem startym na puder (młynek do kawy sprawdza się tu idealnie). Gotowe! 🙂
Obiecuję, że nawet największy łasuch nie zorientuje się, że została mu zaserwowana babeczka w wersji fit. 😀 Smakiem muffinki te nie odbiegają od klasycznego, babcinego biszkoptu, osobiście miałam ochotę wsunąć je wszystkie na raz, ale w ostatniej chwili dotarło do mnie, że najbliżsi pewnie też chcieliby ich skosztować… 😀 Wypróbuj koniecznie! 🙂
1 muffinka = jedynie 63 kcal. Białko: 2,3g, Tłuszcze: 1,3g, Węglowodany: 12g.
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage.
Smacznego!
6 komentarzy
Niestety, moim zdaniem są ziemiste w smaku (mimo iż wymieszałam mąkę ryżową z pszenną) i nie rozpływają się w ustach tak jak biszkopt. Drugi raz nie zrobię.
A ja je upiekę ale zamiast mąki ryżowej dodam orkiszową 450 – bo uwielbiam no a ryżowej akurat nie mam. Ciekawe czy tak pięknie wyrosną?
zrobiłam bez octu i z czerwonymi pożeczkami- wyszły przepyszne! kocham biszkopt, więc znikają w oka mgnieniu <3
A z mąką kokosową dadzą radę?
Mąka kokosowa ma zupełnie inną chłonność, więc to się raczej nie uda. 🙁 Polecam zamienić ewentualnie na inne, lekkie mąki, np. orkiszową typ. 700 czy jaglaną. Ale nie próbowałam jeszcze tych muffinek z innymi mąkami, więc ciężko mi stwierdzić, czy wtedy nadal będą takie puszyste i delikatne.
jeeej a ja zrobiłam i wyszły mi twarde jak kamienie ;-I nie wiem co zrobiłam źle….