Zapraszam Cię na troszkę inną wersję klasycznej szarlotki – w słoiczku i fit. 🙂 Jest szybka i łatwa w wykonaniu, idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smakuje równie pysznie, a do tego efektownie wygląda. Oczaruje wszystkich łasuchów! 😀
Zapach jabłek z cynamonem, roztaczający się po całej kuchni to kolejny argument za tym, aby wykonać ten pyszny fit deser. <3 To co, zabieramy się do pracy?
Fit szarlotka w słoiczku z pyszną kruszonką – przepis
Na 2 duże porcje (idealne jako posiłek, np. drugie śniadanie) lub 4 małe (idealne jako deser)
Najpierw zabieramy się za zrobienie kruszonki, aby w czasie jej pieczenia i studzenia zrobić pozostałe części deseru. 🙂
Fit kruszonka
- 30g masła o temperaturze pokojowej (aby łatwo się zagniatało)
- 50g mąki jaglanej
- 25g ksylitolu
- Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
- Zagniatamy wszystkie składniki. Wysypujemy na blachę, nadając kruszonce kształt poprzez rolowanie i ugniatanie ciasta między palcami.
- Wrzucamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż osiągnie rumiany kolor (czas pieczenia może się wydłużyć, jeśli uformujesz większą kruszonkę). Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie zabieramy się za jabłka.
Warstwa szarlotkowa
- 2 jabłka
- łyżeczka cynamonu (lub wedle uznania)
- Jeżeli lubisz słodsze desery, możesz posłodzić 1-2 łyżeczkami ksylitolu
- Jabłka obieramy ze skórki i myjemy. Ścieramy je prosto do garnka na tarce o średnich oczkach.
- Do garnka wlewamy ok. pół szklanki wody (tak, aby zakryła jabłka, żeby się nie przypaliły), dodajemy cynamon i dusimy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję musu i odparuje woda (ok. 15 minut). Całość co chwilę mieszamy, a w międzyczasie robimy warstwę jogurtową.
Warstwa jogurtowa
- 120g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ksylitolu
- Składniki mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aby ksylitol się rozpuścił.
- Mieszamy ponownie.
Do pucharków przekładamy ciepły mus jabłkowy (nie powinien być gorący, żeby warstwa jogurtowa się nie zważyła), przykrywamy go jogurtem naturalnym i posypujemy kruszonką (tuż przed podaniem, aby kruszonka nie namoczyła się od jogurtu). Gotowe! 🙂
Szarlotkowy fit deser jest pyszny, kiedy jabłka są jeszcze ciepłe, ale równie smaczny jest także na zimno – świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie na wynos. Idealny jako pożywny podwieczorek, zjedzony w domowym zaciszu z najbliższymi. <3 No po prostu omnomnom! Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu, jak Ci smakowało. 🙂
1 duża porcja = 335 kcal, B: 5,7 g, T: 13 g, W: 45g, 1 mała porcja = 168 kcal, B: 2,9 g, T: 6,5 g, W: 22,5 g
Jeżeli potrzebujesz jeszcze więcej słoiczkowych inspiracji na drugie śniadania i podwieczorki, wypróbuj również czekoladowy fit pudding z malinami oraz warstwowy pudding z kaszy jaglanej, mniam!
Po więcej inspiracji zapraszam na Facebooka oraz Instagram! <3
5 komentarzy
Czy mogę spytać gdzie kupiłaś takie fajne słoiczki? 🙂 Pozdrawiam!
Ja na szczęście stosuję dietę „dużo kalorii, chcę przytyć”. Więc zrobię ten deser z cukrem i normalną mąką. Ale przepis genialny i w słoiku nadaje się na zabranie na II śniadanie do pracy. Super pomysł mi podrzuciłaś.
Wygląda pysznie. Myślę, że to super pomysł, który wykorzystam i to bardzo szybko 🙂 A później dam znać jak wyszło!
Super przepis. Zastanawiam się czy masło można było by zastąpić dojrzałym awokado? A mąkę jakaś inną można dać. Nie żebym chciała przerabiać ten świetny przepis ale mąka jaglana jest u mnie trudno dostępna.
W przyszłym tyg. Akurat majówka więc będę mogła poeksperymentować 😁
W tym przypadku raczej awokado nie zastąpi masła, możesz zamienić np. na olej kokosowy lub masło klarowane. Kilka dziewczyn mi pisało, że z mąką ryżową i owsianą również im wyszła kruszonka, także myślę, że można tutaj poeksperymentować. 🙂