Wiele różnych placuszków już widział ten blog, ale te z ricottą to absolutny majstersztyk i moje odkrycie roku! 😀 Puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach – placuszki idealne! W towarzystwie świeżych truskawek to już w ogóle niebo w gębie, choć już zacieram rączki żeby wypróbować je ze wszystkimi innymi, ulubionymi owocami. 😀
Ricotta to włoski serek, który z łatwością zakupicie m.in. w Lidlu czy Tesco za ok. 4zł. Dla mnie w smaku podobny trochę do mascarpone (i 3 razy mniej kaloryczny), już nie mogę się doczekać kolejnych eksperymentów z jego udziałem! Placuszkom nadaje cudnej delikatności i fajnego smaku, no musicie ich spróbować koniecznie! 🙂
Puszyste placuszki z ricottą i truskawkami (fit pancakes) – przepis
Składniki (na ok. 3 porcje, ok. 13 placuszków):
- 250 g sera ricotta (dostępny m.in. w Tesco i Lidlu)
- szklanka mąki orkiszowej typ 680
- 3 jajka
- 2 łyżki ksylitolu/erytrolu
- łyżka masła klarowanego lub dobrego, prawdziwego masła (po odmierzeniu masło rozpuszczamy, np. przez kilkanaście sekund w mikrofali)
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Do podania: syrop klonowy/syrop z agawy, truskawki ok. 200 g (lub więcej, jeśli lubicie bardzo dużo dodatków) bądź inne ulubione dodatki 🙂
Przygotowanie
- Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy ksylitol.
- W osobnej misce łączymy ricottę z jajkami i mieszamy dokładnie trzepaczką rózgową, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy mleko i roztopione masło, mieszamy.
- Zawartość miski przelewamy do mąki z ksylitolem i bardzo dokładnie mieszamy całość trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję i rozbijemy wszystkie grudki.
- Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej, suchej patelni (po ok. 1,5 łyżki masy na jednego placka), aż placuszki się zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami i gotowe! 🙂
Placuszki z ricotty cudownie komponują się ze świeżymi truskawkami, ale idealnie będzie tu pasować każdy inny owoc, np. brzoskwinie, banany, borówki, maliny i co tylko dusza zapragnie. 😀
Wisienką na torcie jest ich krótki czas przygotowania i ogromna łatwość – nie ma potrzeby nawet wyjmować miksera. 🙂 Takie śniadania to ja rozumiem! <3 Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały. 🙂
100 g = 139 kcal, B: 7,07 g, T: 7,3 g, W: 14 g, całość = 872 g
Jeśli szukacie więcej pomysłów na śniadanie w formie placuszków, z pewnością zainteresują Was również:
Po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Zachęcam również do dołączenia do czadowej grupy na Facebooku. 🙂 Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczycie mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Waszych potraw z moich przepisów. 🙂 Uwielbiam oglądać Wasze kulinarne dzieła! <3
Smacznego!
10 komentarzy
Przyznaję, że te placuszki z ricottą i truskawkami wyglądają bardzo atrakcyjnie. Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia jak zapewne 99% ludzi teraz czytających ten post. Ja dodałabym na te truskaweczki jeszcze moją umiłowaną bitą śmietanę. Trochę kalorii więcej ale chyba większości kobiet to nie będzie przeszkadzać.
Wyglądają naprawdę świetnie, na pewno przetestuję ten przepis bo wydaje się interesujący , mam nadzieję że wszystko wyjdzie po mojej myśli i goście będą zadowoleni jak zrobię sobie takie placuszki. Dam znać potem jak wyszło w komentarzu i czekam na więcej podobnych przepisów , bo na gorące dni będą idealne, pozdrawiam!
Wygląda przedobrze!
Placuszki wyglądają super! Nie myślałaś może o tym, żeby zacząć sprzedawać swoje jedzenie? Ostatnio na Quertes kupowałam jedzenie od jakiejś blogerki i było tak pyszne, jak wyglądało!
Dziękuję! <3 Obawiam się, że w Polsce trudno byłoby zacząć sprzedawać jedzonko, ze względu na sanepid i inne obostrzenia, ale może kiedyś! 😀 Na pewno blogowy sklep jest w planach. 😀
Koniecznie muszę je zrobic !! Wyglądają super
Chociaż szkoda że dopiero teraz tu trafiłam, kiedy sezon na truskawki się skończył 🙁 ale znajdziemy zamiennik 😀
Zdecydowanie polecam, to teraz moje ulubione placuszki! 🙂 Teraz mamy sezon na brzoskwinie, które pasują tu wręcz idealnie, także zachęcam do spróbowania. <3
Super przepis! Placuszki wyszły przepyszne. Porcja akurat na niedzielne śniadanie i II śniadanie do pracy. Sprawdzają się zarówno od razu z patelni jak i na drugi dzień odgrzane bądź na zimno 🙂 Polane miodem pychota 😀
O tak, te placuszki cudownie się sprawdzają na drugi dzień, często robię do lunchboxów 🙂 Bardzo się cieszę, że Ci smakowały! 🙂
Pychotka :):) Wlasnie zjadlam na sniadanko! Placki z ricotta serkiem to strzal w 10. Zarowno w wersji na slodko albo wytrawnie ze szpinakiem – mniam mniam :):)