Śniadania na słodko też mogą być fit! 🙂 Dzisiejszy przepis jest na to doskonałym dowodem. Zapraszam na kukurydziane pancakes z makiem oraz fit polewą i owocami – taki placuszkowy torcik smakuje jak pyszne, biszkoptowe ciacho, a do tego jest sycący i dodaje energii na cały poranek! 🙂
Kukurydziane pancakes z makiem oraz fit polewą i owocami
Przepis (na 2 osoby, na ok. 9-10 placuszków):
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżki maku
- 1,5 łyżki syropu z agawy/daktylowego/klonowego lub miodu
- pół łyżeczki stałego oleju kokosowgo (łyżeczka płynnego) lub łyżeczka płynnego masła klarowanego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Mieszamy wszystkie podane składniki w misce na gładką masę. Ja robię to widelcem, aż rozbiję wszystkie grudki, co zajmuje ok. 3 minuty, więc aż mi szkoda brudzić miksera. 😀
- Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej i suchej patelni (tłuszcz już dodaliśmy do masy), na średnim ogniu, aby się nie przypaliły. Przewracamy na drugą stronę jak tylko się zarumienią od spodu.
Fit polewa czekoladowa
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- ok. 1 łyżeczka mleka
- Wszystkie składniki mieszamy w małym naczynku (lub szklance) widelcem aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Jeżeli polewa jest za gęsta to dolewamy jeszcze odrobinkę mleka, a jeśli za rzadka to dosypujemy jeszcze odrobinę kakao, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową polewę wylewamy na gotowe placuszki i posypujemy je naszymi ulubionymi owocami. U mnie były to truskawki i porzeczki mrożone, które zostały mi jeszcze z ubiegłorocznych zapasów z działeczki. 🙂 Każde inne owocki będą tu równie pyszne – borówki, banany, mandarynki, co tylko dusza zapragnie! Całość ozdobiłam płatkami migdałów, które idealne podkreśliły smak śniadanka.
Uwielbiam te placuszki za to, że są idealną bazą do przeróżnych śniadań na słodko, dodając inne owoce i dodatki za każdym razem możemy uzyskać zupełnie nowe smaki, także dłuuugo nam się ten przepis nie znudzi. 🙂 Testowaliśmy już z lubym nawet wersję polaną tylko miodem i również smakowało przepysznie, więc kombinacji jest bardzo wiele!
Daj znać w komentarzu jak Ci smakowało oraz jakie dodatki zostały przez Ciebie wybrane! <3
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe jest czadowe. Zachęcam także do oznaczania swoich kulinarnych rewolucji hashtagiem #zdrowejestczadowe, z chęcią podejrzę Twoje dzieła! 🙂
Smacznego!
10 komentarzy
Świetny przepis, od kilku dni serwuje sobie taka porcję na śniadanie! Pyszne! 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! Życzę samych pysznych śniadanek! <3
Świetny przepis. Uwielbiamy wszelkiego rodzaju pancake ale takich jeszcze z rodziną nie jedliśmy. Są przepyszne!
Wielkim fanem takich placuszków amerykańskich pancakes jest mój mąż. Który również wiecznie jest na diecie i z tego też powodu za każdym razem jak je zje ma wyrzuty sumienia ( tak więc nie robię ich tak często).
Przepis ten prezentuje się jednak tak apetycznie,ze na pewno przyrządzę. Szczegolnie,że nie jest tak kaloryczny jak typowe Pancakes.
Właśnie spróbowałem tego wczoraj i chyba od zawsze będę robił to sobie na śniadanie 🙂
Bardzo się cieszę, że placuszki zasmakowały! 🙂
Witam serdecznie, poszukuję przepisu na polewę czekoladową w zdrowiej wersji. Czy zaprezentowaną tutaj należy podgrzać czy tylko wymieszać? Pozdrawiam cieputko
Kochana jeżeli masz miód o konsystencji płynnej, to wystarczy dokładnie wymieszać 🙂 A jeżeli miód się skrystalizował, trzeba będzie go delikatnie podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej lub kilka sekund w mikrofali), ale bardzo ostrożnie tylko do rozpuszczenia miodu, bo w wyższych temperaturach traci swoje cenne właściwości 🙂
Dzieci zajadają się, aż uszy się trzęsą 🙂 tak samo naleśniki z mąki pełnoziarnistej,ostatnio z ebooka zrobiłam szarlotkę pod bezową chmurką. Bardzo się cieszę,że trafiłam na Pani stronę. Dobra i pyszna robota. Dziękuję,i pozdrawiam serdecznie
Jest mi przeogromnie miło, bardzo się cieszę, że przepisy smakują! <3