Zdrowe i pożywne pierogi ruskie? Tak, one istnieją! Na szczęście. 😀 To zdecydowanie moje ulubione pierogi, dlatego nie mogło ich zabraknąć na tym blogu w fit wersji.
Orkiszowe fit pierogi ruskie idealnie nadają się nie tylko na domowy obiad w rodzinnym gronie (wychodzą ok. 4 porcje), ale także jako obiad na wynos do pracy, który można przygotować od razu na 2 dni i zaoszczędzić mnóstwo czasu. Są pyszne po odgrzaniu! 🙂
Ich przygotowanie chwilę zajmuje (jak to pierogi), ale przepis jest baaardzo prosty. Najbardziej czasochłonne jest oczywiście lepienie pierogów – im większą mamy wprawę tym szybciej nam pójdzie. Także nie zrażajmy się na samym początku, z każdą sztuką będzie nam szło coraz lepiej. 🙂
Ja sposób zaklejania pierogów podpatrzyłam u swojej Babci (a raczej chyba odziedziczyłam w genach, bo nie potrafię nikogo innego nauczyć takiej falbanki, nawet mojej Mamy! :D), ale naprawdę sprawdzi się tu każda inna metoda. Byle zrobić to starannie tak, aby farsz nam nie uciekł na zewnątrz podczas gotowania. 🙂
Pierożki są delikatne i rozpływają się w ustach. Im bardziej cienko rozwałkujemy ciasto, tym mniej smak pełnoziarnistej mąki będzie się wybijał ponad smak pysznego farszu. No i nie żałujmy cebulki, to ona jest kropką nad i w całym przepisie! 😀
To co, zabieramy się do pracy? 🙂
Pierożki idealnie nadają się również na obiad do pracy, są pyszne także po podgrzaniu ich w mikrofali lub na patelni.Orkiszowe fit pierogi ruskie
Wydrukuj
Składniki
Przygotowanie
Notatki
100 g = 127 kcal, B: 9,5 g, T: 2,5 g, W: 16 g (1 z 4 porcji to ok. 460 g)
Koniecznie zajrzyj też do mojego sklepu! Znajdziesz w nim między innymi najnowszego e-booka z 25 przepisami na zdrowe desery na każdą okazję.
Jeżeli szukasz więcej pomysłów na zdrowy obiad, z pewnością zainteresują Cię również:
- Makaron z tajskim sosem na mleczku kokosowym
- Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym
- Wegetariańskie kaszotto po meksykańsku
- Jednogarnkowy, warzywny gulasz z batatami i quinoa
A po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczysz mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Twoich potraw z moich przepisów oraz dodasz hashtag #zdrowejestczadowe. 🙂 Uwielbiam oglądać Twoje kulinarne dzieła!
11 komentarzy
Pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem. Chyba nikt przed tobą nie robił takiego ciasta do pierogów. Zaintrygowałaś mnie tym, będę musiała kilka na próbę przygotować.
Zdecydowanie polecam spróbować! 🙂
Czy można takie pierogi zamrozić? A jesli tak to ugotowane czy surowe?
Nigdy nie próbowałam mrozić pierogów, ale myślę, że można spróbować to zrobić według rad Ani Starmach z wpisu na jej blogu -> https://aniastarmach.pl/jak-zamrozic-pierogi/
Ruskie można mrozić bez problemu 🙂 na dniach będę sprawdzał przepis Marty i na pewno będę mroził, to dam znać 😉
Orkiszowych jeszcze nie próbowałam 😉
Bardzo polecam! 🙂
Wyszły przepyszne:) użyłam fioletowych ziemniaków zamiast zwykłych, więc. Dodatkowo wyglądały bardzo efektownie:)
Ciasto super, nie wymaga dużego nakładu pracy. A efekt końcowy…. pycha 😋
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu! 🙂
Ja też robię taka falbankę 😍