Szukacie pomysłu na szybki fit obiad, po którym w dodatku nie będzie dużo zmywania? Jednogarnkowe, wegetariańskie kaszotto po meksykańsku z pewnością przypadnie Wam do gustu! <3 Jest pyszne, aromatyczne, sycące i zdrowe – zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnika.
Idealnie nadaje się do lunchboxów na wynos, do pracy czy na uczelnię. 🙂 Polecam przygotować z góry na 2 dni, spokojnie możemy przechować je w lodówce pod przykryciem lub w pojemniku i zaoszczędzić sobie w ten sposób dużo czasu. 🙂
Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, możecie dodać też chude mięso mielone (np. z szynki), jednak zdecydowanie polecam spróbować wersji wege – jest naprawdę przepyszna! Ja wegetarianką nie jestem (choć mięso raczej ograniczam), ale totaaalnie uwielbiam takie eksperymenty. 🙂 Spróbujcie koniecznie!
Wegetariańskie kaszotto po meksykańsku – przepis
Składniki (na ok. 4 porcje)
- 2 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- Puszka kukurydzy
- 2 papryki czerwone
- Puszka fasoli czerwonej
- Butelka (690 g) passaty pomidorowej
- Szklanka suchej kaszy bulgur
- Pęczek kolendry świeżej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Chili, pieprz, majeranek, natka pietruszki, sól himalajska
Wykonanie
- Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oliwie w głębokiej patelni typu wok lub w sporym garnku. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze chwilkę. Zalewamy 2 szklankami wody.
- Kaszę dokładnie płuczemy w sitku ciepłą wodą. Dodajemy do cebuli.
- Dodajemy passatę pomidorową, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, odsączoną kukurydzę i fasolę czerwoną przepłukaną w sitku. Gotujemy ok. 20-30 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając, aby danie się nie przypaliło.
- Pod koniec smażenia jak jeszcze cała woda nie odparowała, dodajemy przyprawy do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż kaszotto będzie gęste (jak będzie za gęste wystarczy dodać odrobinę wody). Gotowe! 🙂
Prawda, że proste i szybkie? 🙂 Spróbujcie koniecznie tych pyszności i podzielcie się swoja opinią w komentarzu! 🙂
Jeżeli szukacie więcej pomysłów na pyszny, zdrowy i szybki obiad (również do lunchboxa), może Was też zainteresować:
- Makaron z tajskim sosem na mleczku kokosowym
- Pełnoziarniste spaghetti z kremowym sosem z dyni
- Fit spaghetti a’la carbonara
A po więcej inspiracji oczywiście zapraszam także na blogowego Facebooka oraz Instagram – będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczycie mnie na swoich zdjęciach dań wykonanych z tutejszych przepisów! 🙂
Smacznego!
11 komentarzy
Pychotka! Dziś zrobiłam na obiad. Pierwszy raz miałam do czynienia z kaszą bulgur i już wiem, że się polubimy 😀 Ja jadłam bez mięsa a panom dodałam trochę swojskiego wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę. Przepis zagości na stałe w mojej kuchni. Nie bez znaczenia jest fakt, że nie muszę długo stać przy garach bo danie robi się praktycznie samo 🙂
Kasza bulgur jest wspaniała, super sprawdza się również jako dodatek do większości obiadów, ale do kaszotto to już w ogóle pasuje idealnie 😀 Baaardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu! <3
Droga Marto,
ten przepis to mój sposób na szybki i przede wszystkim smaczny obiad, który pozwala mi uniknąć tłustego “dewolaja” ze stołówki w pracy. Zawsze jak planuję tygodniowe zakupy, a wiem, że czasu będzie mało zaopatruję się w składniki potrzebne do kaszotta. Ten przepis poleciłam już paru osobą i wszystkie były zachwycone. Dzięki!
Oooo a nawet wegański Ci wyszedł :)) Na pewno spróbuję!
Zachęcam! <3
Było pycha :))) Masz takie proste i szybkie przepisy, kocham!
Baaardzo mi miło! 🙂
Zamiast kaszy dodałam ryżu i też wyszło pyszne 😀 Szybko i smacznie
Zamiast kaszy bulgur można dodać kaszę jaglaną i również wychodzi przepyszne danie.
Dziś zrobiłam i wyszło pysznie. Jeszcze pokropiłam sokiem z limonki na talerzu i było mega. 🙂
Byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego dania, że względu na to że jestem mięsożerna ale pokochałam od pierwszego kęsa! Będzie stałym bywalcem w mojej kuchni 👍🏻