Proste, szybkie i zdrowe obiady to zdecydowanie moje ulubione. Makaron z sosem z pieczonej papryki spełnia wszystkie kryteria. 🙂 A do tego doskonale nadaje się również do lunchboxa na wynos i smakuje świetnie także po odgrzaniu. Z podanych składników mam z głowy obiad na 2 dni dla nas dwojga i mnóstwo zaoszczędzonego czasu – idealnie! 🙂
Makaron z sosem z pieczonej papryki jest aromatyczny i wyrazisty w smaku – z pewnością podbije serca wszystkich fanów tego warzywa. 🙂 Dodatek twardego sera długodojrzewającego jest doskonałym źródłem białka oraz wapnia, więc zdecydowanie warto dodać go do tego dania (o walorach smakowych nie wspominając!). No to do dzieła!
Makaron z sosem z pieczonej papryki - pomysł na szybki i zdrowy obiad
WydrukujSkładniki
- 6 sporych papryk (ok. 1,3 kg przed obróbką)
- 2 duże cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Ok. 20 g tartego parmezanu/corregio/grana padano (do posypania)
- Przyprawy: ok. 1,5 łyżeczki soli himalajskiej, ok. 1 łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej cebuli, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka wędzonej papryki słodkiej, łyżeczka bazylii, łyżeczka ksylitolu
- Makaron pełnoziarnisty, ok. 100 g (przed ugotowaniem) na osobę
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik na 200℃. Papryki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się nasion. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z ząbkami czosnku, których nie obieramy ze skórki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości przez ok. 20 minut.
- W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli i zmięknie.
-
Paprykę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut do przestygnięcia. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Jak papryka lekko przestygnie (do tego stopnia, aby nas nie oparzyła, ale nie musi być zimna), obieramy ją ze skórki (nie musimy tego robić super dokładnie) i wrzucamy do garnka. Upieczony czosnek wyciskamy ze skórki i dodajemy do garnka razem z podsmażoną cebulą. Całość blendujemy na gładki sos.
-
Stawiamy garnek na ogniu, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Podajemy z ciepłym makaronem pełnoziarnistym i posypujemy startym parmezanem lub innym serem długodojrzewającym. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii i gotowe! 🙂
1 z 4 porcji (z 100 g makaronu przed ugotowaniem) = 543 kcal, B: 22,3 g, T: 12 g, W: 86,7 g, błonnik: 14 g.
Jeżeli szukacie więcej pomysłów na zdrowy obiad, z pewnością zainteresują Was również:
- Makaron z tajskim sosem na mleczku kokosowym
- Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym
- Wegetariańskie kaszotto po meksykańsku
- Jednogarnkowy, warzywny gulasz z batatami i quinoa
Koniecznie zajrzyjcie też do mojego sklepu! A po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Zachęcam również do dołączenia do czadowej grupy na Facebooku. Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczycie mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Waszych potraw z moich przepisów oraz dodacie hashtag #zdrowejestczadowe. Uwielbiam oglądać Wasze kulinarne dzieła!
6 komentarzy
Szybko i smacznie. Idealne połączenie, które lubię robić w kuchnii. Moje dzieci lubią makaron, więc chyba dzisiaj mam już pomysł na obiad. Tylko trzeba skoczyć po jakąś dobrą paprykę 🙂
Zawsze szukam pomysłu na szybki lunch, który mogłabym zabrać do pracy i ten nadaje się idealnie:)
Chętnie spróbuję, bo mam ochotę na danie z makaronem inne niż zwykle!
Makaron musi być naprawdę pyszny! Świetny pomysł z upieczeniem papryki! Teraz wpadłam na pomysł, że pieczona papryka cudownie będzie spakować w paście kanapkowej!
Sos z pieczonej papryki jest po prostu mistrzowski! Nie jadłem już od dawna takiego smacznego sosu, chyba zacznę sprawdzać jak smakuje z innymi rzeczami niż tylko makaronem! Pozdrawiam 🙂
Pyszne i syte, całej rodzinie smakowało 😊