Przed Wami fit ciasto marchewkowe z kremem – już drugie na tym blogu ciasto na bazie warzyw, no i spokojnie może konkurować z Waszym ulubionym brownie z czerwonej fasoli. 😍 Pyszne, cudownie wilgotne i po prostu rozpływające się w ustach. No koniecznie musicie go spróbować! 💛
Nie wiem czy wiecie, ale w mojej grupie na Facebooku obecnie trwa wyzwanie 30 dni bez słodyczy, oczywiście zapraszam Was serdecznie do dołączania, bo przecież możecie je rozpocząć również każdego dnia. 🙂 W ramach wyzwania w ciągu najbliższego miesiąca na blogu co tydzień będzie pojawiać się nowy przepis na fit słodkości bez cukru, które pomogą nam w nim wytrwać z uśmiechem na twarzy. 😀
Zaczynamy od absolutnych pyszności – zapraszam na fit ciasto marchewkowe! 😍 Robi się je naprawdę bardzo łatwo i szybko. Marchewki oczywiście nie czuć w nim ani trochę, nadaje ona jedynie idealnej wilgotności ciastu. No to co? Do dzieła!
Fit ciasto marchewkowe z kremem – przepis
Składniki na ciasto (na blachę o średnicy 24 cm)
- 200 g mąki orkiszowej
- 200 g (po obraniu) drobno startej marchewki (lekko odsączamy, jeśli puści sok)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego (lub rozpuszczonego kokosowego)
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego (ok. 2 duże łyżki w postaci stałej)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Skórka starta z małej cytryny (ścieramy lekko tylko tę żółtą warstwę, biała warstwa sprawia, że wypieki mogą być gorzkawe)
- Szczypta soli himalajskiej
Składniki na krem
- 125 g naturalnego serka śmietankowego
- 50 g prawdziwego, dobrego masła (o temperaturze pokojowej)
- 3-4 łyżki pudru z ksylitolu (ja zwykły ksylitol mielę na puder w młynku do kawy)
Przygotowanie
- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, obieramy marchewkę, roztapiamy masło klarowane (ja wkładam je na kilkanaście sekund do mikrofali), ważymy mąkę, ścieramy skórkę z cytryny. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy cienką warstwą oleju (polecam nałożyć troszkę oleju na ręcznik papierowy i rozsmarować).
- W dużej misce ubijamy mikserem na najwyższych obrotach jajka z ksylitolem na puszystą masę. Na zmniejszonych obrotach miksera, małym strumieniem dolewamy rozpuszczone masło klarowane i olej.
- Dodajemy drobno startą marchewkę, jogurt naturalny i skórkę z cytryny. Miksujemy na najniższych obrotach jedynie do połączenia składników.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę przez sitko, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Miksujemy bardzo delikatnie, jedynie do momentu dokładnego połączenia wszystkich składników.
- Wylewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w 180°C, bez termoobiegu, grzałki góra-dół. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Po przestygnięciu ciasta przygotowujemy krem – wszystkie składniki wykładamy do miski i miksujemy całość na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to dodajemy jeszcze troszkę ksylitolu. Gotowym kremem przekładamy nasze ciacho. Gotowe! 🙂
Ciacho po przełożeniu kremem przechowujemy w lodówce. Możemy ozdobić pudrem z ksylitolu tuż przed podaniem (wcześniej nie ma sensu, u mnie cały puder wchłonął się w ciasto w ciągu 10 minut :D).
Całe ciacho u nas zniknęło w ciągu doby i wszyscy testujący jednogłośnie stwierdzili, że jest przepyszne! 😀 Także co tu więcej pisać, no po prostu musicie go spróbować koniecznie! <3
Jeżeli szukacie więcej pomysłów na fit ciasta, z pewnością zainteresuje Cię również:
- Puszysty fit sernik na kruchym spodzie
- Ciasto cytrynowe z fit polewą lukrową
- Fit tarta na kokosowym spodzie z czekoladowym budyniem jaglanym
Po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczycie mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Waszych potraw z moich przepisów. 🙂 Uwielbiam oglądać Wasze kulinarne dzieła! <3
Smacznego!
11 komentarzy
Czy Mąka orkiszowa do wypieku chleba nada się również na to ciasto?
Dlaczego akurat Philadelfia, przecież ma w składzie mączkę chleba świętojańskiego i kwas cytrynowy. Są serki z prostszym składem, jak np. Łaciaty. Czy jest jakaś kolosalna różnica w smaku? 😛 Nigdy nie jadłam tego serka i nie przygotowywałam jeszcze wypieków z kremem na bazie tego typów serków.
Upiekłam i bardzo mi smakowało 🙂 Lekko korzenne ze sprawą cynamonu 🙂 Kremem zrobiłam strasznie kaloryczny bo z mascarpone i z masłem ale za to jaki pyszny…. Mi bardzo smakowało i dziś mam zamiar upiec je ponownie :]
Mega dobre, robiłem bez kremu, żeby nie było takie kaloryczne i wychodzi klasyczne marchewkowe – przy tym pozbawione wad słodyczy 🙂 Dzięki za przepis.
Cieszę się bardzo, że smakowało również w wersji bez kremu! 🙂
Mała sugestia, w kwestii opisów proporcji składników. Otóż bajecznie było by mieć to rozpisane w gramach. Zrobiłem dzisiaj to ciasto i wyszedł lekki zakalec, obstawiam, ze przez zbyt duża ilość oleju i tłuszczu. Zawsze stresują mnie te przysłowiowe „szklanki”.
A tak na marginesie super blog i przepisy!
Dziękuję za miłe słowa i sugestię, postaram się wdrożyć ją w kolejnych przepisach! 🙂
Czy można zamienić masło klarowne na coś innego np. zwykłe masło…???
Jak najbardziej można zamienić na zwykłe masło. 🙂
Czy może być mąka orkiszowa pelnoziarnista?
Oczywiście, myślę, że z tą mąką również będzie smacznie. 🙂