Fit sernik dyniowy na kruchym spodzie to zdecydowanie nieodłączny element jesieni! 😀 Jest cudownie puszysty i delikatny, dokładnie jak w wersji klasycznej. A nie zawiera ani grama cukru, mąki pszennej czy tłustej kremówki. 🙂 Taki deser wywoła uśmiech na twarzy nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy, jesienny dzień! 🙂
Sernik dyniowy jest jeszcze bardziej kremowy i puszysty, niż jego poprzednik w standardowej fit wersji. Zachwycił wszystkich moich bliskich, więc jestem pewna, że przypadnie do gustu również Wam! 🙂 Spróbujcie go koniecznie tej jesieni, póki sezon na dynię trwa w najlepsze! 🙂
Fit sernik dyniowy na kruchym spodzie
WydrukujSkładniki
- 60 g + 50 g prawdziwego masła (nie margaryny!), ewentualnie masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej
- 1 łyżka + 1 szklanka ksylitolu
- 5 jajek (2 żółtka do spodu + 3 żółtka i 5 białek do sernika)
- 350 g musu z dyni (potrzebujemy ok. 700 g świeżej dyni)
- 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie
- Robimy mus z co najmniej 700 g dyni według przepisu na placuszki dyniowe -> mus z dyni. Polecam zrobić go dzień wcześniej (w trakcie pieczenia dyni zdążymy sobie przygotować np. pyszną kolację!) i schować do lodówki, dzięki czemu będziemy mieć mniej roboty przy samym serniku. Możemy przygotować go więcej i zrobić pyszne placuszki dyniowe właśnie z tego przepisu. 🙂 Ja sobie również zamroziłam aż 1,5 kg takiego musu na zimę! 😀
- Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy, aby sernik nie przywarł. Białka oddzielamy od żółtek (2 żółtka na spód przekładamy do osobnej szklanki). Piekarnik rozgrzewamy do 175℃.
- Przygotowujemy spód: 60 g miękkiego masła (lekko podgrzanego lub w temperaturze pokojowej) zagniatamy z mąką ryżową, mąką owsianą , łyżką ksylitolu i 2 żółtkami. Gotową masę wykładamy na blachę i ugniatamy na boki, aż zapełnimy cały spód. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175℃ na 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na bok.
- 3 żółtka ucieramy mikserem w dużej misce ze szklanką ksylitolu i 50 g miękkiego masła (temp. pokojowa). Dodajemy mus z dyni i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy twaróg i ponownie miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy na jednolitą masę.
- W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu uzyskania sztywnej piany (i nie dłużej, aby piana się nie zważyła). Dodajemy je do masy serowej i miksujemy bardzo delikatnie (!) na najniższych obrotach (to sekret puszystości sernika), jedynie do momentu połączenia składników. Wylewamy gotową masę na wcześniej podpieczony spód.
- Pieczemy 1,5 godziny w 175℃. W połowie tego czasu możemy przykryć sernik papierem do pieczenia, aby wierzch się za mocno nie zarumienił, gdyż sernik sporo wyrośnie ponad formę. Po ostygnięciu opadnie do pierwotnego poziomu i to całkowicie normalne. 🙂
Notatki
Moja blacha ma średnicę 23 cm i sernik przed upieczeniem wypełnił ją po same brzegi, także większa forma 25-26 cm również się sprawdzi. 🙂 Sernik przechowuję pod przykryciem w kuchni w chłodnym miejscu (z dala od kaloryfera) przez 3 dni, po tym czasie całkowicie znika. 🙂
1 kawałek (140 g) z 14 -> 310 kcal, B: 9,9 g, T: 20,9 g, W: 27,4 g
Koniecznie zajrzyj też do mojego sklepu! A po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama.
Smacznego!
23 komentarze
Wyrósł boski :). Mi ostatnio opadł, ale smakował wspaniale mimo to :).
Dziękuję! I cieszę się, że smakował. 🙂 Sernik najczęściej opada przez zbyt intensywne mieszanie masy z pianą (trzeba to robić wyjątkowo delikatnie, aby właśnie miała nie straciła puszystości), ale trzeba też pamiętać, że to normalne, że opada do poziomu do jakiego wlejemy masę do blachy. 🙂
wygląda obłędnie! aż mi slinka cieknie na widok tego serniczka <3
Dziękuję pięknie! 😊
Ładna puszysta konsystencja, ale najbardziej przekonuje mnie skład. Uwielbiam dania z dyni i lubie jeść zdrowo, a jeśli można to połączyć z czymś słodkim jak sernik to dla mnie cudowny pomysł
Cieszę się, że pomysł się podoba. 😊 Zdrowe słodkości to niebo w gębie!
Zdrowo , słodko i smacznie. Bardzo dobry pomysł na zdrowy placek do kawy. Wykorzystam go na weekendowe wypieki, może później pochwalę się jak mi wyszło 🙂
Bardzo się cieszę, w takim razie koniecznie daj znać jak wyszło! 😊
Bardzo smaczny sernik wychodzi z Twojego przepisu. Jestem pod wrażeniem bo dużo przepisów finalnie jest identyczna. A w tym przypadku jest inaczej, doceniam! Pozdrawiam! 🙂
Dobrze, że mam jeszcze dynię 🙂
Wygląda perfekcyjnie, a znając moją słabość do serników wkrótce wyląduje na moim stole😉
Hej.czy zamiast dyni można użyć czegoś innego?? Pozdrawiam
Wtedy polecam przepis na zwykły fit serniczek bez dyni 🙂 -> https://zdrowejestczadowe.pl/puszysty-fit-sernik-kruchym-spodzie/
mam akurat zamrożone 280g musu z dyni, czym mogę uzupełnić brakująca porcję? Czy jednak muszę odpuścic ten przepis?
Taka niewielka różnica nie powinna wpłynąć na całokształt (może być ewentualnie odrobinkę mniej wilgotny), więc można zrobić według przepisu jak brakuje nam troszkę musu. 🙂
Wygląda fenomenalnie 😀
Pozdrawiam,
Dziękuję pięknie! 🙂
upieklam i jest pyszny ! popekala mi gora, czy jest sposob, by tego uniknac?
Mi przydały by się jeszcze informacje odnośnie gramatury cukru i tłuszczów nasyconych i to do każdego deseru bo są boskie! Pozdrawiam!
Witam, zabieram się za to cudo tylko zastanawiam się czy można zamienić mąkę ryżową na jakąś inną… ?? Będę wdzięczna za informację :))
Ania
Myślę, że każda inna delikatna w smaku mąka powinna zdać egzamin, np. kukurydziana, owsiana czy orkiszowa. 🙂 Smacznego! <3
Super, bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedz 🙂 uciekam piec !
Nie ma sprawy, koniecznie daj znać jak efekty! 🙂