Jesień już na dobre zagościła za naszymi oknami, a co za tym idzie? Sezon na dynię! Nic tak cudownie nie rozgrzewa w zimne i deszczowe popołudnie, jak zupa krem z dyni, okraszona nutą imbiru i ostrej papryki. Zapraszam!
Jesienna zupa krem z dyni – przepis
- 2 kg obranej i pokrojonej dyni
- 1,5 litra wody (lub wywaru warzywnego, ja jednak robiłam na wodzie – oszczędność czasu, a smak równie pyszny)
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego (do podsmażenia cebulki)
- do smaku: papryka ostra, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz
- ziele angielskie i kilka liści laurowych (warto wrzucić je w gazik i zawiązać, dzięki czemu możemy je później wyjąć, unikając nieprzyjemnej niespodzianki w postaci rozgryzionego ziela angielskiego :D)
- Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym.
- Pokrojoną dynię, marchewkę i podsmażoną cebulę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą lub wywarem warzywnym.
- Całość gotujemy 20-30 minut (do miękkości). Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy zupę do przestygnięcia, następnie całość blendujemy. Gotowe!
Zupkę podajemy z pełnoziarnistymi grzankami, ciekawie smakuje także z groszkiem ptysiowym.
Obowiązkowe są też pestki z dyni! 🙂 Najlepsze są te świeżutkie, dopiero co obrane, dlatego nie warto wyrzucać pestek wyjętych podczas krojenia naszej dyni. Mniam mniam!
Jak widzisz, zupka ta jest mega łatwa w przygotowaniu (w końcu to sama woda i warzywa :D), ale za to jaka pyszna i zdrowa! A do tego jak rozgrzewa po powrocie z pracy w deszczowy dzień… 🙂 Danie obowiązkowe na długie, jesienne dni, smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe Jest Czadowe.
Taguj swoje pyszne fotki na Instagramie hashtagiem #zdrowejestczadowe, z chęcią podejrzę Twoje dzieła! 🙂
2 komentarze