Letnie, świeże jagody to jeden z najlepszych smaków na świecie. 🙂 Choć ja uwielbiam również mrożone, które przez cały rok dodaję do owsianek, koktajli i innych pyszności. Te cudne fit jagodzianki z maślaną kruszonką to zdecydowanie smak lata, choć możecie je przygotować przez cały rok. 🙂 Są delikatne, pachnące i mają dokładnie tyle jagód, ile zdołacie do nich napakować! 😀 Czyli znacznie więcej, niż te sklepowe. 🙂
To idealna przekąska do pracy, na uczelnię, czy też po prostu do kawki z bliskimi. 🙂 Jagody z powodzeniem można zastąpić również truskawkami (mogą być też mrożone), co czyni przepis bardzo uniwersalnym. Dla każdego coś pysznego. 🙂 Przepis jest bardzo prosty, mimo sporej liczby etapów, a lepienie bułeczek to sama przyjemność. 🙂 No to co? Do dzieła!
Fit jagodzianki z maślaną kruszonką
Składniki na zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki orkiszowej typu 700
- Łyżeczka ksylitolu
Składniki (na ok. 13 jagodzianek):
- 3 szklanki mąki orkiszowej typu 700 + dodatkowe 0,5 szkl. do podsypywania podczas zagniatania ciasta
- 200 ml ciepłego mleka
- Szczypta soli
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1/3 szklanki ksylitolu (lub troszkę więcej, jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki)
- 35 g prawdziwego masła
- ok. 300 g jagód do nadziewania (mogą być świeże, mogą być mrożone, można nawet zastąpić truskawkami i też będzie pysznie) + ksylitol/erytrol do ich posłodzenia
Składniki na kruszonkę
- 40 g ksylitolu/erytrolu
- 50 g mąki orkiszowej typu 700
- 30 g prawdziwego masła
Przygotowanie:
-
- Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do szklanki kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem (podgrzałam je 30 sekund w mikrofali), dodajemy ksylitol i mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- W misce miksujemy na gładką masę jajko i żółtka z ksylitolem.
- Rozpuszczamy masło (ponownie użyłam mikrofali na 30 sekund) i odstawiamy na bok.
- Do dużej miski dodajemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i przygotowaną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut (na tym etapie będzie się mocno kleić do rąk).
- Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, aż odklei nam się od rąk (trzymamy dodatkowe pół szklanki mąki z boku i jeśli po 10 minutach zagniatania nadal ciasto będzie się mocno kleiło do rąk to podsypujemy stopniowo mąką aż przestanie).
- Formujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wykładamy wyrośnięte ciasto na blat i dzielimy na 13 równych części (lub jeżeli nie zależy Wam na równych bułeczkach i chcecie zrobić różne ich rozmiary, po prostu odrywajcie sobie dowolną ilość masy). Dłońmi delikatnie rozgniatamy ciasto na boki (możemy podsypać troszkę blat mąką), aby nie było za grube i formujemy okrągły lub owalny kształt. Na środek wysypujemy ok. 2 łyżeczki jagód (lub ile zdołacie pomieścić bez przedziurawienia ciasta :D) oraz ok. pół łyżeczki ksylitolu/erytrolu. Ciasto zalepiamy jak pieroga, delikatnie i dokładnie, aby jagody nam nie wypłynęły (choć i tak podczas pieczenia z pewnością ucieknie trochę soku).
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane bułeczki zalepioną stroną do dołu, pozostawiamy między nimi ok. 3-centymetrowe odstępy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 45 minut. W tym czasie bułeczki powinny jeszcze lekko wyrosnąć.
- W międzyczasie zagniatamy dokładnie w misce wszystkie składniki na kruszonkę. Odstawiamy na bok.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (nada bułkom złocistego koloru) i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Wkładamy blachę z bułeczkami do piekarnika nagrzanego na 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25 minut (nie za długo, aby nie były twarde), aż się lekko zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Świeżutkie smakują najlepiej! 🙂 A pozostałe przechowujemy zawinięte w papier do pieczenia lub pod przykryciem. Oczywiście dzielimy się nimi z bliskimi, bo wtedy smakują jeszcze lepiej. <3 Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały! 🙂
Jeżeli szukacie więcej pysznych inspiracji, mogą Was również zainteresować:
- Domowe lody czereśniowo-kokosowe bez cukru
- Puszyste placuszki z ricottą i truskawkami
- Fit muffinki biszkoptowe z truskawkami
Po więcej inspiracji zapraszam oczywiście na blogowego Facebooka oraz Instagrama. Zachęcam również do dołączenia do czadowej grupy na Facebooku. 🙂 Będzie mi bardzo miło, jeżeli oznaczycie mój profil @zdrowejestczadowe na zdjęciach Waszych potraw z moich przepisów oraz dodacie hashtag #zdrowejestczadowe. 🙂 Uwielbiam oglądać Wasze kulinarne dzieła! <3
18 komentarzy
Jagodzianki zawsze były moją słabością, dlatego z ulgą przejdę na wersje fit. Dziekuje ci kochana za przepis! 🙂
Mam nadzieję, że będą smakować również w takiej wersji! <3
Jakie to jest prawdziwe masło? 😛 Zamiast jagód malinki albo borówki będą ok?
Niektórzy traktują margarynę jako masło, więc wolę to podkreślać w swoich przepisach. 🙂 Borówki powinny się sprawdzić, nie wiem jak maliny, ale wydaje mi się, że również. Na pewno truskawki też tutaj świetnie pasują, więc jest w czym wybierać. 🙂
A jak inaczej osłodzić? Nie toleruję ksylitolu…
Polecam erytrol, równie godnie zastępuje cukier. 🙂
A drożdże instatnt?? Ile dać zamiast świeżych ???
Nigdy nie robiłam z drożdżami instant, więc ciężko mi się wypowiedzieć, ale kojarzę, że są w internecie przeliczniki, może one coś podpowiedzą. 🙂 <3
Czy zaczyn wyrośnie na ksylitolu? Chciałabym zrobić jagodzianki z twojego przepisu, ale obawiam się, że ciasto drożdżowe może nie wyrosnąć. Czy nie było żadnych problemów z wyrośnięciem ciasta z użyciem ksylitolu? ☺️
Nie było żadnego problemu, gdyby było inaczej nie dzieliłabym się tutaj swoim przepisem. 🙂 Zaczyn wręcz uciekł mi ze szklanki za pierwszym razem, tak szybko zacząć rosnąć. 😀 Myślę, że tutaj kluczową rolę odgrywa również ciepłe mleko, dlatego zaczyn spokojnie rośnie a bułeczki są miękkie i puszyste. 🙂
Czy zamiast zwykłego mleka może być np owsiane albo migdałowe? Pozdrawiam 🙂
Nie wiem jak na to zareagują drożdże, ale warto spróbować zrobić najpierw sam zaczyn na bazie mleka roślinnego, jeśli urośnie to znaczy, że jagodzianki również sobie poradzą. 🙂 Koniecznie daj znać czy się udało! 🙂
A wiesz ile mąki w gramach, bo szklanka szklance czasami nie równa, a dla ciasta istotne 😀
Podana szklanka jest pojemności 250 ml. 🙂
Uwielbiam słodkości… to moja słabość, ostatnio staram się ograniczać, więc aktualnie jesteś moją inspiracją by spróbować fit słodycze 😍 Jedyne co mnie ciekawi to ile kcal mają dane przepisy 🙁 Ale to nic, od jutra zaczynam moją przygodę z Twoimi pomysłami!
Genialny przepis!!!!
Nie miałam orkiszowej typ 700, tylko ciężką 2000, pomieszałem wiec mąki: dałam 2 szklanki orkiszowej typ 2000 i 1 zwykłej krupczatki typ 450 i tez wyszły 🤗 wyrosły bardzo dobrze, w smaku czuć ze to wersja fit, śle przypuszczam ze z mąki typ 700 ciasto wychodzi jak z cukierni!
Wielkie dzięki, uwielbiam jagodzianki a nie dość ze ciężko kupić fit wersje, to jeszcze teraz w ogóle strach kupować jakieś wypieki…
Serdecznie pozdrawiam!
Czy mogę użyć zwykłej pszennej mąki?
Jasne. 🙂