Ciasteczka, którymi można zajadać się bez wyrzutów sumienia? Tak, one istnieją, w dodatku są mega łatwe w przygotowaniu! 😀 Zawierają bardzo dużo błonnika i wiele cennych dla organizmu mikroelementów. Są delikatne w smaku, idealnie chrupiące, sycące i po prostu pyszne. Testowałam dziś w pracy – smakowały wszystkim! 😀
Kruche ciastka owsiane bez cukru – przepis
Składniki (na ok. 18 dużych ciastek):
- 2 szklanki mąki owsianej (do nabycia np. w Stokrotce, można też samodzielnie zmielić płatki owsiane w młynku do kawy lub blenderze)
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 czubate łyżki oleju kokosowego
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 3 łyżki ksylitolu (lub więcej, jeżeli preferujesz bardziej słodko – można spróbować ciasta przed upieczeniem)
- szklanka płatków owsianych
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki dość drobno posiekanej żurawiny
Wykonanie:
-
- Wrzucamy wszystkie składniki do jednej miski i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy masę na 15 minut, aby płatki owsiane wchłonęły wilgoć, dzięki temu ciasto będzie bardziej plastyczne.
-
- Formujemy dłońmi płaskie ciasteczka i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
-
- Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w 175°C, najpierw 10 minut z termoobiegiem, później 15 minut ustawiając na grzałki górne i dolne, bez termoobiegu, aby brzegi się nie przypaliły.
- Teraz najtrudniejsza część – odstawiamy ciastka do przestygnięcia! 😀 Misję tę utrudnia wyjątkowo kuszący zapach, unoszący się w całej kuchni, omnomnom… I gotowe! Mówiłam, że są łatwe w przygotowaniu! 🙂
Idealne z mlekiem albo z ulubioną herbatką, mmm… Wspaniale sprawdzą się też na wynos, jako lekka przekąska w upalne dni – w końcu mamy dziś pierwszy dzień lata! 🙂
1 ciasto (1/18) – 124 kcal, białko: 4g, tłuszcze: 5,85g, węglowodany: 15,3g
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage.
Smacznego!
19 komentarzy
ja robię podobne ciastka – ale nie z mąki owsianej, tylko z całych płatków owsianych. Nie dodaję też tłuszczu a moim słodzikiem jest banan zblendowany z wodą, lub jogurtem oraz bakalie. Uwielbiam je i mój mąż też się nimi zajada.
Pychotka! Również uwielbiam ciasteczka na bazie bananów, jednak niestety nie są tak kruche i chrupiące, także tym razem padło na inne eksperymenty 🙂
Cudowne ciasteczka, musze je dzisiaj stworzyć takiej mi ochoty narobiły zdjęcia.
Pozdrawiam.
Bardzo mi miło i polecam serdecznie! 🙂
Dzień dobry:) A czy można czymś zastąpić jajko? Bo chciałabym zmniejszyć kaloryczność. Pominę tez bakalie,zostawię sezam i dodam chilli -mam chęć na krakersy 😉 Myślisz,ze sie uda?
Kiedyś wyczytałam, że weganie zastępują jajko jedną łyżką siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody (powstaje z tego kleista masa), jednak jeśli chodzi o kaloryczność to taki zamiennik raczej jej nie zminimalizuje. A z tego, co wiem, do krakersów trzeba użyć mąki oraz wody, aby były chrupiące, więc z tego przepisu raczej mogą nie wyjść. Polecam jednak wypróbować ten przepis, bo ciasteczka są równie chrupiące i pyszne! 🙂
Hej, trafiłam dziś na Twojego bloga i mam zamiar rozgościć się i zostać na dłużej! 🙂 mam pytanie odnośnie tych ciasteczek, czy można zastąpić jogurt naturalny np. mlekiem roślinnym? Mam w domu małego alergika
Uwielbiam te ciastka. Robię sobie je zawsze na cały tydzień. Zamykam w pojemniku i tym sposobem zachowują swoją świeżość. Jest to cudowna alternatywa na coś słodkiego każdego dnia. Nawet mój mężczyzna je uwielbia chociaż nie jest miłośnikiem fit słodyczy. Pozdrawiam 😙
Baaardzo się cieszę, że ciasteczka smakują Wam obojgu! ❤
Wlasnie zrobilam sa pyszne nawet mężowi smakowały 🙂
Bardzo się cieszę, że przypadły Wam do gustu! <3
Swietny przepis, ale ze polowy skladnikow mi brakowalo potraktowalam przepis jako inspiracje. Zamiast sezamu dalam chia, zamiast slonecznika migdaly, kokosow nie znosze (tak, wiem chyba jedyna na swiecie 😉 wiec uzylam oleju rzepkowego, zurawine zastapilam suszonym sliwkami, platki zmielilam na make sama. Wyszlo oblednie pyszne! Polecam eksperymentowac, czasem warto zaryzykowac. Smaku orginalu nie znam, ale powtorze z checia! Pozdrawiam
Ale super! Bardzo się cieszę, że poczyniłaś taki kulinarny eksperyment. <3 Zawsze zachęcam do testowania i próbowania nowych smaków, więc tym bardziej się cieszę, że mój przepis Cię zainspirował! 🙂
Czy można pominąć lub zastąpić czymś olej kokosowy? I mąkę owsiana -> pszenna? 🙂
Myślę, że spokojnie można zastąpić olej kokosowy masłem klarowanym. 🙂 Z mąką pszenną również powinny się udać, jednak taka mąka nie ma zbyt wielu cennych właściwości niestety. 🙂
Super przepis ja wzbogaciłem ciasteczka dodając paru pokrojonych fig i suszonych śliwek a na koniec pare kropelek olejku migdałowego zapach rozniósł się po całym domu
Dzień dobry. Czy musi być dodana żurawina czy ciasteczka wtedy nie wyjdą?
Nie musi, można zamienić np. na rodzynki lub całkowicie pominąć. 🙂
Są przepyszne, zrobiłam je trochę inaczej, bo dodałam mąki gryczanej i kukurydzianej, a sezam zastąpiłam pasta orzechowa. Po wystygnięciu są jeszcze lepsze! 🙂 Dziękuję za przepis, na pewno zagości na stałe u nas