Jeden z powodów, dla których warto lubić jesień? Sezon na cukinię! Można z niej wyczarować wiele dań (a nawet słodkie, zdrowe ciasto!), jest przepyszna również jako osobny dodatek do obiadu, a moja mamcia zajada się nią nawet na surowo. 😀 Za to dzisiaj zapraszam Was na najsmaczniejszego klasyka – placki z cukinii w wersji fit, podane ze zdrowym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Bezglutenowe fit placki z cukinii
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 4 średnie cukinie
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
- ok. 6 łyżek mąki kukurydzianej (konsystencja musi być zwarta, nie za rzadka – im więcej dacie cukinii, tym więcej mąki trzeba dodać do masy)
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy/kokosowy/masło klarowane do smażenia
- Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem ze skórką na tarce jarzynowej. Solimy i odstawiamy na ok. 20 minut, aby cukinia puściła sok.
- Odciskamy sok z cukinii (możemy to zrobić na sitku), wrzucamy ją do miski razem z mąką, posiekaną w kostkę cebulą, koperkiem, jajkiem i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy.
- Placuszki wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron.
Zdrowy sos jogurtowo-czosnkowy
Składniki:
- 8 łyżek gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki ksylitolu
- duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość.
- Odstawiamy do lodówki na czas smażenia placuszków. Gotowe!
Placuszki te świetnie smakują zarówno same, podawane jedynie z sosem, ale są doskonałe także jako dodatek do dań mięsnych z sosami. Są delikatne, rozpływające się w ustach i zdrowe. Sos ma doskonały, wyrazisty smak, nawet pomimo braku majonezu w składzie, dzięki czemu możemy się nim zajadać do woli (najlepiej razem z najbliższymi, wtedy nie będziemy czuć czosnku od siebie nawzajem! :D).
Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowały! Oznaczcie na Instagramie swoje pyszne zdjęcia hashtagiem #zdrowejestczadowe, z chęcią podejrzę Wasze kuchenne rewolucje! 🙂
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe Jest Czadowe.
Smacznego!
10 komentarzy
wygladaja pysznie:) szczegolnie z dodatkiem tego sosu
pozdrawiam
Dziękuję serdecznie! <3
A jak wyglada to jesli chodzi o kalorycznosc????
Pozdrawiam
A można placuszki zamiast smazyc na oleju, zapiec w piekarniku? Chciałabym spróbować, ale nie wiem co z tego by wyszło : )
Oj nie mam pojęcia, nigdy nie próbowałam ich piec w piekarniku. Musiałabyś poeksperymentować, a jak się nie uda to resztę usmażyć. 🙂
Super przepis! ale lekarz zalecił mi dietę z niskim indeksem glikemicznym, a mąka kukurydziana raczej ma wysoki 🙁 jaką mąkę inną byś poleciła do tego przepisu? Pozdrawiam 😉
Mąka orkiszowa ma niski indeks glikemiczny i nada się tutaj idealnie. 🙂 Owsiana i gryczana również powinny się sprawdzić. Smacznego! <3
Super 🙂 W końcu muszę zrobić, mam mnóstwo cukinii z własnego ogródka 🙂 Nie mam mąki kukurydzianej, mogę użyć pszennej albo owsianej?
Myślę, że większość mąk powinna się tutaj sprawdzić. 🙂 Owsianą warto przesiać przez sitko, to samo z mąkami pełnoziarnistymi. 🙂 Smacznego! <3
Dzisiaj zrobiłam placuszki. W smaku wyśmienite, choć lekko rozwalały się na patelni (za mało mąki?). Proszę o więcej takich przepisów, ponieważ jestem na diecie no i zaczynam interesować się zdrowym, niskokalorycznym odżywianiem. Serdecznie pozdrawiam
Ilona z Holandii 🙂