Przedstawiam Wam przepis, który dopieszczałam aż 4 razy, zanim wyszedł idealnie. 😀 Przed Wami pyszne fit muffiny pomarańczowe z migdałami i czekoladą, które są doskonałe zarówno do kawy, jak i na pożywne drugie śniadanie.
Do tego ten zapach i delikatny smak pomarańczy, mmm! I te kawałki gorzkiej czekolady, rozpływające się w ustach… 😀 No pyszota! To co, do dzieła!
Składniki (na ok. 14 muffinów):
Składniki suche:
- 0,5 szklanki mąki owsianej (ok. 65g)
- 1,5 szklanki mąki ryżowej (ok. 235g)
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Pół tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady min. 70%, pokrojonej w drobne kawałki
- 3 łyżki migdałów w płatkach
Składniki pozostałe:
- Sok i skórka starta z 1 dużej pomarańczy (umytej i sparzonej)
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
Przygotowanie:
- Mieszamy w misce suche składniki.
- W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki, następnie przelewamy je do pierwszej miski. Dokładnie mieszamy łyżką lub trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą.
- Przelewamy masę do foremek na muffinki (do wysokości foremek). Posypujemy muffiny płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 20 minut (aż się zarumienią).
Muffiny są najlepsze świeżutkie, tego samego dnia po upieczeniu oraz dnia następnego. Ja najczęściej przygotowuję je na drugie śniadania na 2 dni i sprawdzają się idealnie (2 muffiny popite herbatką zapełniają mnie na kolejne 3-4 godziny). Czwartego dnia zaniosłam je Rodzicom na spróbowanie i już były trochę suche (ale nadal pyszne!), więc nie polecam przechowywać ich zbyt długo. Choć są tak smaczne, że to raczej i tak niemożliwe do wykonania! 😀
Spróbujcie ich koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak smakowały! A po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe jest czadowe oraz na Instagram. Swoje kuchenne rewolucje oznaczajcie tagiem #zdrowejestczadowe, z chęcią podejrzę Wasze dzieła! 🙂
Jeśli szukacie więcej pomysłów na muffiny, mogą Was zainteresować również te w wersji oreo z czerwonej fasoli oraz biszkoptowe z truskawkami.
1 muffin to 171 kcal, B: 3,9g, T: 6,9g, W: 27g
Smacznego!
8 komentarzy
Wyglądają naprawdę przepysznie, a w dodatku są fit! Ostatnio bardzo zwracam uwagę na to, co jem – chcę trochę schudnąć. Brakuje mi jednak jakichś słodkości. Myślę, że z Twoim przepisem uda mi się trochę osłodzić życie 🙂
Cudnie! Zachęcam do eksperymentowania, z pewnością niektóre przepisy przypadną Ci do gustu na osłodę życia. 🙂
Muszę spróbować! 🙂
Polecam! 🙂
Są przepyszne. Całej rodzinie smakowały 😊
Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowały! 😊
Czy można mleko zamienić na mleko roślinne?
Oczywiście. 😊