Już w środę rozpoczynamy wiosenne wyzwanie koktajlowe, w którym przez 30 kolejnych dni będziemy dostarczać sobie dużo pysznych i zdrowych witamin! 🙂 Dlaczego warto dołączyć do wyzwania i regularnie pić zielone koktajle? Jak robić to poprawnie, aby wyzwanie sprawiało nam dużo przyjemności? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej, zapraszam!
I oczywiście zachęcam Was do dołączania do nowej, zamkniętej grupy na Facebooku dla czytelniczek tego bloga, w której będzie się odbywać całe wyzwanie. Co tydzień znajdziecie tam m.in. moje propozycje koktajli na cały tydzień wraz z listą zakupów. 🙂
Już dawno chciałam wprowadzić w nawyk picie zdrowych koktajli owocowo-warzywnych i pomyślałam, że wiosna to idealny pretekst ku temu. Stąd zrodził się pomysł, że przecież mogę zaprosić do tego wyzwania również i Was! W końcu w grupie raźniej, a we wprowadzaniu w życie nowych nawyków każde wsparcie jest na wagę złota. 🙂 Dlatego razem powalczymy o dużo nowej, pozytywnej energii na wiosnę, dzięki zielonym koktajlom! 😀 Poniżej mała zachęta dla wszystkich osób, które jeszcze zastanawiają się, czy w ogóle warto.
Dlaczego warto pić zielone koktajle?
- Dostarczają nam dużo cennych witamin i minerałów – owoce i warzywa to kopalnia zdrowia, a koktajle pozwalają w najprostszy sposób włączyć je na stałe do naszej diety
- Poprawiają samopoczucie i dodają energii
- Wzmacniają odporność
- Zdrowo wspomagają odchudzanie, dzięki dużej zawartości błonnika
- Są szybkim i prostym w przygotowaniu posiłkiem
- Zmniejszają zachcianki na słodycze i niezdrowe dania
- Oczyszczają organizm, dzięki czemu mamy piękniejszą skórę, błyszczące włosy oraz więcej pozytywnej energii
- Są świetnym źródłem antyoksydantów, które chronią nas przed wieloma chorobami oraz spowalniają procesy starzenia
Nie wiem jak Was, ale mnie taka długa lista zalet bardzo przekonuje do tego, aby zacząć pić zielone koktajle regularnie. 🙂
O czym należy pamiętać, pijąc zielone koktajle?
1. Najlepiej pić zielone koktajle na pusty żołądek
Dzięki temu unikniemy niepotrzebnych wzdęć i ewentualnego bólu brzucha. Koktajl trawi się szybciej niż większość spożywanych przez nas posiłków, stąd mogą pojawić się małe rewolucje przy spożywaniu go z innymi potrawami. Warto więc pić koktajle jako pierwszy posiłek dnia, ewentualnie odczekać 2-3 godziny po jedzeniu lub wypić go co najmniej 1 godzinę przed kolejnym posiłkiem. Dzięki temu możemy się cieszyć super energią i lekkością po jego spożyciu, a witaminki łatwiej będą się wchłaniać. 🙂
2. Warto spożywać koktajle od razu po ich przygotowaniu
Cenne witaminy i minerały szybko się utleniają, dlatego aby w pełni czerpać z dobroczynnych właściwości koktajli, warto wypijać je od razu po przygotowaniu. Dlatego ja z chęcią w tygodniu zastąpię koktajlami swoje śniadania (a w weekendy drugie śniadania). Jeżeli chcecie zabrać ze sobą przygotowany rano koktajl do pracy na drugie śniadanie, przelejcie go do bardzo szczelnego pojemnika, aby dostęp tlenu był jak najbardziej utrudniony oraz przechowujcie go w lodówce – to pozwoli zachować jak najwięcej witamin w ciągu tych kilku godzin przed spożyciem.
3. Nie obieramy owoców, lecz bardzo dokładnie je myjemy
Oczywiście mowa tu o owocach, których nie ma potrzeby obierać i mają jadalną skórkę – np. gruszki, jabłka, śliwki czy brzoskwinie (owoce takiej jak melon, pomarańcza, banan obieramy jak zawsze). W skórce owoców często znajdziemy najwięcej błonnika i mikroelementów, dlatego nie warto się jej pozbywać. Warto za to porządnie umyć nasze składniki, aby pozbyć się ewentualnych pestycydów i bakterii. W tym celu najpierw płuczemy je 2 minuty w wodzie o kwaśnym odczynie (na 1 litr wody dodajemy pół szklanki octu lub 2 łyżki kwasku cytrynowego, który możemy kupić tanio w internecie w dużym opakowaniu). Następnie płuczemy je 2 minuty w wodzie o odczynie zasadowym (na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę sody kuchennej, którą również możemy kupić bardzo tanio w dużym opakowaniu) – po tej kąpieli woda zmieni swój wygląd i często na jej powierzchni wytworzy się tłusta warstwa. Na koniec płuczemy je zwykłą wodą. Jeżeli rano nie macie czasu na taki zabieg, możecie wykonać go dzień wcześniej wieczorkiem. 🙂 Możemy też zaopatrzyć się w specjalny, ekologiczny płyn do mycia warzyw i owoców, jednak raczej jest to dosyć drogi zakup.
Przyznam, że sama często pomijam ten krok, myjąc składniki jedynie pod bieżącą wodą, jednak podczas wyzwania chcę popracować również nad tym nawykiem. 🙂
4. Koktajl pijemy powoli, małymi łyczkami
W naszej ślinie znajdują się enzymy trawienne, które rozpoczynają proces trawienia i wchłaniania witamin już na samym początku. Dlatego warto delektować się smakiem koktajlu i pić go powolutku. 🙂
5. Stawiajmy na różnorodność
W ciągu tygodnia warto pić różne koktajle z innymi dodatkami, raz ze szpinakiem, raz z natką pietruszki, raz z jarmużem, zmieniając też owoce. W ten sposób dostarczymy sobie więcej różnych mikroelementów oraz nie znudzimy się codziennym piciem koktajli.
6. Większe porcje warzyw i owoców warto zamrozić
Jeżeli nie wykorzystamy całej torby szpinaku lub nie zjemy wszystkich jabłek czy całego melona, warto je umyć, pokroić i zamrozić. W ten sposób nasze składniki nie stracą cennych witamin, zachowają wszystkie swoje właściwości oraz będą gotowe do użycia przy innej okazji. No i po prostu nie zmarnujemy jedzenia. 🙂
Podsumowanie
I jak, przekonałam Was, że warto wziąć udział w wyzwaniu i zacząć regularnie pić zdrowe koktajle? 🙂 Jeśli tak, wskakujcie do grupy na Facebooku, bo ruszamy już w środę! Do zobaczenia! <3
1 komentarz
Przepisy bardzo ,ale to bardzo pyszne serdecznie polecam strone zdrowe jest czadowe. Ja jestem tu na tej stronie od niedawna,ale próbuje przepisow i naprawdę są smaczne.