Ciasto, które jest słodkie (a bez cukru), pyszne i w dodatku zdrowe? Tak, takie na szczęście istnieją! 🙂 Przed Wami łatwy i szybki w wykonaniu przepis na czekoladowe ciasto fasolowe! Przetestowałam już na sobie, Rodzince i kilku znajomych i mogę Wam obiecać, że fasoli nie czuć w nim w ogóle. Polewa jest aksamitna, mocno czekoladowa i pięknie zastyga. Spróbujcie koniecznie!
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Składniki:
(na małą keksówkę, na większą można zrobić z dwóch porcji, bo ciasto nie rośnie znacznie)
• Puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) – bardzo ważne: przepłukujemy ją bieżącą, ciepłą wodą na sitku, porządnie i dokładnie (ok. 30-40 sekund), pominięcie tego kroku to najczęstsza przyczyna nieudanego ciasta!
• 1 duży, dojrzały banan
• 2 jajka
• 1,5 łyżki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki kakao
• 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła, wedle uznania)
• Łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
• 1,5 łyżki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki wody
• 1 łyżka naturalnego kakao
• 1 łyżka naturalnego miodu
Przygotowanie:
Nie ma tu ŻADNEJ filozofii (mówiłam, że przepis prosty i szybki! :D) – fasolę bardzo dokładnie płuczemy ciepłą, bieżącą wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki blendujemy (ja użyłam blendera ręcznego) na GŁADKĄ masę – to bardzo ważne, gdyż zapobiegnie łamaniu się gotowego ciasta. Także polecam blendować ok. 5-7 minut.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), bez termoobiegu, grzałki góra i dół.
Przygotowujemy polewę – mieszamy wszystkie podane składniki. Jeżeli olej kokosowy jest w postaci stałej, najpierw go rozpuszczamy. Jeżeli miód nam skrystalizował (co jest normalnym procesem u naturalnych miodów), również go rozpuszczamy, ale bardzo delikatnie, żeby nie stracił swoich właściwości. Wystarczy przełożyć łyżkę miodu do naczynka/szklanki i rozpuścić przez chwilkę w mikrofali lub kąpieli wodnej.
Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je wcześniej przygotowaną polewą i wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki, możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem (ja użyłam zblendowanego w młynku do kawy ksylitolu), no i gotowe! Lekkie, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach – świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. 🙂
Kawałek (1/8 ciasta) – 123kcal, Białko: 4,8g, Tłuszcze: 5,9g, Węglowodany: 14,4g
Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowało! Zachęcam również do oznaczania swoich smacznych zdjęć na Instagramie tagiem #zdrowejestczadowe, z przyjemnością podpatrzę Twoje kuchenne rewolucje! 🙂
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe Jest Czadowe.
Smacznego!
202 komentarze
Marto, witam Cię pod Twą pierwszą notką! 🙂 Życzę Ci wytrwałości i wiele uciechy z blogowania oraz zdrowego stylu życia! 🙂 Odkąd zaczęłam sama tak żyć, jestem weselsza 🙂
Ciacho musi być pyszne! Pewnie kiedyś zrobię 🙂
Hmm, mam takie nie dyskretne pytanie – gdzie masz założonego bloga? Ja juz piszę dłużej, ale na blogspocie i mam juz go dość. Pytam, bo szukam jakiejś alternatywy 😉
Bardzo dziękuję za miłe słowa! 🙂 A ciacho polecam, bardzo łatwe w wykonaniu. 🙂
Bloga założyłam na wordpress.com za namową przyjaciela informatyka, choć długo zastanawiałam się, na której z tym platform zawitać na dłużej. Jednak z tego, co zdążyłam wyczytać, bardzo łatwo jest przenieść się z bloggera na wordpress’a (gorzej w drugą stronę), jest dużo tutoriali w internecie jak to zrobić. 🙂
Robiłam kiedyś takie ciasto lecz przepis gdzieś zginal i teraz zapragnęłam je upiec i odnalazłam ten. Wszystko Ok ale brakuje mi wskazówki do jakiej formy wlać ciasto (rozmiar i wyłożenie czy posmarować tłuszczem czy użyć papieru) zrobiłam w tortownicy i wyszło trochę niskie, No trudno
Zrobilam rowniez to ciasto tylko zamiast polewy włożyłam po trzy malinki mrożone i piekłam je w muffinach ciasto smaczniutkie następnym razem zrobie z polewa pozdrawiam
Zakalec 😏 zrobiony dokładnie jak w przepisie, składniki bardzo dobrej jakości. Opadł strasznie. Co mogłam zrobic nie tak? 😭
No przy takich deserach to można grzeszyc, świetne składniki, brak pracy a efekt mmmmm…. Wyszło pyszne 😋
Fajny przepis, blog zapowiada się super, jedyna rzecz jaką było by super żebyś dodała to ilość kalori w całym cieście, kawałku itp.. Było by wtedy na prawdę extra
Bardzo dziękuję za miłe słowa i trafną sugestię! 🙂 Na pewno będę dodawać wartości odżywcze i ilość kalorii do kolejnych postów. Tymczasem dla tego ciasta fasolowego przedstawiają się następująco:
Kawałek (1/8 ciasta) – 123kcal, Białko: 4,8g, Tłuszcze: 5,9g, Węglowodany: 14,4g
Pozdrawiam! 🙂
Witaj! Przepis bardzo ciekawy! Zastanawiam się co można dać zamiast oleju kokosowego? 🙂
Cześć! Myślę, że w cieście można zastąpić go masłem klarowanym lub olejem rzepakowym, aczkolwiek zdecydowanie polecam zakup oleju kokosowego – jest caaała masa przeróżnych przepisów z jego udziałem, a do tego jest cennym źródłem tak ważnych dla nas zdrowych kwasów tłuszczowych. Wiem, że może odstraszać ceną, ale jest on bardzo wydajny. Do wykonania polewy do tego ciasta będzie on niezbędny, bo jego konsystencja po włożeniu do lodówki powoduje, że pięknie zastyga na cieście. 🙂
Ciasto zupełnie nie wyszło, choć robiłam dokładnie według przepisu. Pomimo długiego płukania w smaku czuć mocno fasolę, czekolady prawie wcale. Generalnie ciasto jak i polewa nie są zbyt smaczne, nie wiem z czego to wynika.
Nie ukrywam że jestem maniaczką fasolovego i zjadłam już ich chyba tysiąc i za każdym razem smakowało inaczej , ale z Twojego przepisu naprawdę podbiło moje serce 😀 i ta polewa czekoladowa..mm ! sztosik ;*
Bardzo się cieszę!! <3 A próbowałaś może jakiegoś fasolowego bez bananów? Ciekawi mnie czy takie wersje są równie pyszne.. 😀 Trzeba będzie zrobić eksperyment!
U mnie w piekarniku właśnie siedzi ciasto z burakiem zamiast banana. Ciekawe, co mi z tego wyjdzie 😀
I jak wyszło z tym burakiem ?
Przepis jest cudowny ❤️ Niestety nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że olej kokosowy jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy jest przede wszystkim źródłem NASYCONYCH kwasów tłuszczowych, które nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Niestety wiele osób kieruje się chwilową modą i nie sprawdza co tak naprawdę kryje się za 'zdrowymi’ alternatywami. Już lepiej użyć masła lub oleju rzepakowego (świetny do wysokich temperatur!). Olej kokosowy można od czasu do czasu używać, dobrze znosi smażenie, pieczenie, ale na pewno zdrowy nie jest 😉
Dziękuję za Twój komentarz 🙂 Niestety nie jestem dietetykiem, ale odkąd pamiętam to niezdrowe nie są tłuszcze nasycone, tylko tłuszcze trans, czyli te utwardzone, uwodornione. Zrobiłam porządny research na temat oleju kokosowego, który tylko potwierdził, że naprawdę jest on dobry dla naszego organizmu, choć jak każdy tłuszcz, spożywany w NADMIARZE może szkodzić naszej wadze, metabolizmowi oraz układowi krążenia, więc umiar jak zwykle jest złotym środkiem. Zachęcam do przeczytania solidnego artykułu, podpartego wynikami badań naukowych oraz ich źródłami, na pewno rozwieje on wiele wątpliwości. 🙂 http://zdrowokracja.pl/olej-kokosowy-najzdrowszy-olej-na-swiecie/ Co do smażenia na oleju kokosowym oraz rzepakowym, należy pamiętać, że nadają się do tego tylko wersje rafinowane. Nierafinowane oleje są zbyt niestabilne jeśli chodzi o wysokie temperatury i są idealne do podawania ich na zimno (np. do sałatek). Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Chciałbym sprostować pewną kwestie. Kwasy nasycone innych olejów zawierają bardzo długie łańcuchy co w przypadku oleju kokosowego nie występuje. Są one o połowę krótsze, poza tym olej kokosowy w swoim składzie zawiera około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych w tym: około 47% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Bardzo cenne informacje, dziękuję za podzielenie się nimi tutaj! 🙂
Mam ochotę strzelić sobie w kolano jak czytam że olej rzepakowy jest super do wysokich temperatur. Do wysokich temperatur tylko i wyłącznie masło klarowane smalec albo olej kokosowy. To co napisał Adrian jest megaprawdziwe.
Zrobiłam to ciasto na oleju rzepakowym i też wyszło dobre 🙂
Czy w tym cieście nie ma żadnej mąki? Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Nie ma ani trochę mąki, fasola ją godnie zastępuje. 🙂 Zatem ciasto można uznać za bezglutenowe, pod warunkiem, że użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, ewentualnie sody oczyszczonej. 🙂
Super! To muszę spróbować 🙂
Czy można dodac zamiast fasoli czerwonej, czarną?
Niestety nigdy nie próbowałam robić tego brownie z czarną fasolą, więc ciężko stwierdzić, trzeba poeksperymentować. 🙂
Zrobiłam podwójną porcję. Puszka czerwonej i puszka czarnej. Z tą czarną nawet lepiej smakuje–jest słodsze i bardziej wilgotne.
Pyyyychaaa
Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam w życiu ! Zrobiłam je trochę z cichej zemsty na chłopaku, który uważa, że nic co zdrowe nie jest dobre. Za nim się obejrzałam został dla mnie jeden kawałek ciasta, a on zachwycał się jakie pyszne „słodziutkie ciasto”. Nie mam zamiaru go uświadamiać z czego zrobione było, i że bez jego ukochanego cukru ! Ciasto wychodzi boskie, nie rozpada się, a olej kokosowy nadaje mu boskiego aromatu i smaku. Polewa też świetna!
Cieszę się strasznie! Zwłaszcza, że wśród facetów panuje przekonanie, że zdrowe jest nudne, niesmaczne i że zazwyczaj są to same sałatki, a przecież jest tyyyle różnych opcji! W zdrowym odżywianiu nie ma miejsca na nudę. 😀 Dziękuję serdecznie za opinię, no i zapraszam częściej po więcej fit eksperymentów!
Polecam również mus czekoladowy z awokado, banana i kakao, też się zachwyca jakie to dobre a nie ma pojęcia, że masełka, ani cukru nie ma w tym :D!
Mniam! Już od jakiegoś czasu chodzi za mną ochota na spróbowanie takiego eksperymentu, muszę się w końcu za niego zabrać! 😀
Cześć 🙂 robiłaś w tradycyjnej keksowce? Moge dla pewności? Bo nie wiem czy podwoić składniki xD
Moge dla pewności wymiary?*
Foremka ma długość 20cm. 🙂
A jaką szerokość ma forma?
Powiem tak. Balam sie jak nie wiem, ze nie wyjdzie. Ciasto pycha. Maz zachwicony. Powiedzialam mu dopiero jak zjadl. Nie wierzyl. Polecam kazdemu.
Bardzo się cieszę, że smakowało i Tobie, i Twojemu mężowi, zwłaszcza, że panowie podchodzą do takich przysmaków bardzo sceptycznie! 🙂 Dziękuję za opinię i pozdrawiam serdecznie! <3
Witam.
Czy kalorie są wyliczone razem z polewą?
Tak. 🙂
Witam. Tą polewę robi się na zimno,czy na ciepło?
Olej kokosowy należy rozpuścić w garnuszku, najlepiej nad parą wodną, aby nie podgrzał się do zbyt wysokiej temperatury, ale olej będzie odrobinę ciepły. Później gotową polewę (w tej postaci ma rzadką konsystencję) wylewamy na ciacho i wstawiamy całość do lodówki, wtedy polewa pięknie zastyga i ma bardziej zbitą konsystencję, która idealnie kroi się razem z ciastem, nie rozpadając się przy tym. 🙂
O Matko! Jakie pyszne mi wyszło! Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam! Za tydzień spróbuję ciasteczek cytrynowych 😉 Dziękuję Ci za tego bloga-zawsze w weekend pozwalamy sobie na coś słodkiego, dzięki Tobie z mniejszymi wyrzutami sumienia:)
Baaardzo mi miło i cieszę się, że ciasto tak Ci smakowało! Koniecznie daj znać jak wyszły ciasteczka cytrynowe. 😀 Dziękuję i zapraszam częściej! 🙂
Wczoraj zrobilam ciasto i nie wyszlo jak oczekiwalam.do brownie my trochę daleko.czuc fasole w smaku i jest malo slodkie.wg mnie slabe.pisze nie,zeby komuś dopierc albo skrytykowac czyjas ciezka prace,lecz warto sie zastanowic przygotowujac to ciasto na jakas okazje.pozdrawiam
zgadzam się, właśnie zrobiłam i nie smakuje nikomu
Myślę że kluczowe jest tu użycie artykułów wysokiej jakości-nie żeby jakaś reklama czy coś-ale sama wypróbowałam- pyszne wychodzi z fasoli z puszki bonduelle , niezbyt dobre jeśli użyjesz najtańszej fasoli z puszki…i to tyle 😜po za tym nie wszyscy mają ten sam smak i nie każdemu to samo smakuje 😀ja osobiście KOCHAM 💪
Witam,
raczej nie wyszło zbyt dobre ;( zrobiłam wszystko jak w przepisie ale ciasto nie jest smaczne i czuć w nim bardzo fasolę.
Potem zaczęłam przeglądać inne przepisy i było w nich napisane aby bardzo dokładnie wypłukać fasolę ja tego nie zrobiłam bo powyżej o tym nie wspomniano i teraz się zastanawiam czy to płukanie było ważne?
Pozdrawiam
Podpinam się do pytania. Dzisiaj upiekłam to ciasto i również nie wyszło smaczne. czuć jedynie fasolę. Tak jak koleżanka wyżej nie płukałam fasoli, ponieważ nie ma tego etapu w przepisie. Czy należało to zrobić? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam
Pisałam o płukaniu fasoli w miejscu, gdzie podałam składniki na ciasto, tuż obok fasoli 🙂 Dodałam właśnie ten etap do akapitu o procesie przygotowania, aby już nie dało się tego przeoczyć, dziękuję. 🙂 Nieprzepłukanie jej letnią wodą mogło niestety wpłynąć na smak ciacha, polecam spróbować jeszcze raz, bo jest naprawdę pyszne! 🙂
Czy umiesz czytać że zrozumieniem? Autorka na samym początku tłumaczy ile, jak i PO CO TRZEBA plukac fasolę!!!!!!! A tu dwie mają pretensje! Nóż ręce opadają po prostu! A ciasto jest BOSKIE
Na górę ciasta, zanim wstawiłam je do piekarnika, położyłam kostki gorzkiej czekolady. Właśnie się studzi 🙂 Pachnie w całym domu!
Ale świetny pomysł, mniam! Muszę wypróbować następnym razem taki patent 😀 Mam nadzieję, że ciasto Ci smakowało! 🙂
Wyszło pysznie!!!!
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂
Ciacho wyszło znakomicie! <3
Cieszę się ogromnie, że smakowało! <3
Rzadko zostawiam komentarze pod jakimikolwiek wpisami, ale w tym przypadku zgrzeszyłabym nie robiąc tego… 😛
Ciasto wyszło mega!!! zrobiłam je w dosłownie 10 minut. 🙂 smakowało wszystkim (nawet osobom które za zdrowymi zamiennikami nie przepadają, a na wiadomość o tym, że ciasto będzie z fasoli mocno się krzywili 😀 )
Idealne do kawy, słodkie i mokre. Na pewno zrobię jeszcze nie raz! 🙂
Bardzo dziękuję za zostawienie tego komentarza, jest mi niezmiernie miło! <3 No i strasznie się cieszę, że ciacho smakowało, nawet osobom nie przepadającym za zdrowymi zamiennikami – im nas więcej tym lepiej! 😀 I oczywiście zapraszam częściej 🙂
Jaka foremke uzyc? Keksowke?
Dokładnie, małą keksówkę, a jeżeli dysponujesz większą foremką to polecam zrobić z dwóch porcji. 🙂
Ciasto się piecze..mam nadzieję, że będzie pyszne bo sama masa już mi smakowała ;)w między czasie zrobiłam polewę i jest poprostu BOMBOWA! Myślałam żeby zrobić z niej małe kosteczki czekoladek tzn. przełożyć masę do foremek sylikonowych na kostki lodu 🙂
Mam nadzieję, że ciacho smakowało! 🙂 Polewa rzeczywiście jest pyszna, świetny pomysł! Ostatnio myślałam właśnie o przepisie na podobne czekoladki 🙂 Myślę, że znajdą się niedługo na blogu w wersji walentynkowej <3
Hej, fajny przepis, jak robisz polewę? Mieszasz łyżką, czy w blenderze?
Dziękuję bardzo! 🙂 Polewę mieszam łyżką lub widelcem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jaką wielkość ma Pani keksówka?
Pani Marto, jakiej wielkości formy Pani używa?
Co robie źle składniki daje wszystkie jak w przepisie pieke nawet dluzej niz 50 min a mimo wszystko jest od dolu nie upieczony mokry strasznie. Pomóżcie
Super ciasto. Ja akurat zrobiłam z niego muffinki i wyszły cudne! Idealne dla dzieci jako przemycone warzywa😃 a coreczka na diecie bg i bm wiec akurat!
Dziękuje,ciasto mi pomaga przetrwać dietę.ciasto pycha piekłamjuż je wielokrotnie bo mega proste do zrobieniaco uwielbiam .
Pozdrawiam
Wioletta
Mniam 🙂 Pyszne, delikatne, mięciutkie, mniam! Fasoli nie czuć ani trochę, zrobię jeszcze nie raz 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! 🙂 I oczywiście zapraszam częściej! <3
witam serdecznie, a czy składniki zamiast zblendować można po prostu zmiksować zwykłym mikserem? I czy na standardową keksówkę zrobić dwie porcje?
Niestety mikser nie jest w stanie tak dokładnie zblendować masy na ciasto, więc raczej się nie sprawdzi. Warto zaopatrzyć się w najtańszy blender ręczny, można nim blendować chociażby pyszne i pożywne zupy kremy, a za 50zł można kupić już naprawdę konkretny blender. 🙂 Możesz zrobić z dwóch porcji, wtedy ciasto wyjdzie grubsze, tylko warto wtedy wydłużyć odpowiednio czas pieczenia o parę minut i po prostu sprawdzić wykałaczką w kilku miejscach czy już się upiekło (musi być całkowicie sucha). 🙂
Wygląda smakowicie 🙂 mam jednak pytanie- czy olej koksowy musi być nierafinowany?
Do wypieków rafinowany nadaje się jak najbardziej, ja użyłam właśnie takiego. 🙂
Ciasto super zwłaszcza polewa czekoladowa z oleju kokosowego. Polecam osobno ubić białka wychodzi super puszyste. Robię zawsze podwójna porcję 😉
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu! 🙂 Super pomysł z ubiciem białek, następnym razem wypróbuję Twój patent! 🙂
Bardzo fajny przepis, często do niego wracam. 🙂
Bardzo mi miło! :))
Ciasto wychodzi pyszne:) Robiłam już 2 razy i nikt nie chciał uwierzyć, że jest z fasoli. Na pewno będę wracać do tego przepisu.
czy mozna zastapic czyms proszek do pieczenia???jest niezdrowy. moze lepiej soda oczyszczona?
123 kcal/kawałek z polewą czy bez polewy?
Ciasto jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu, robiłam już dwukrotnie 🙂 Nie czuć, że jest z fasoli, moi znajomi je uwielbiają i dopiero po kolejnym kawałku potrafią zgadnąć z czego jest zrobione.
No i zakalec, a zrobione dokładnie jak w przepisie.
A jeśli chcę zastąpić olej kokosowy olejem rzepakowym to ile go dać?
Czy można użyć gotowanej fasoli zamiast z puszki?
Wypróbowałem przepis i ja. Jeśli ktoś sądzi, że to równie smaczny zamiennik ciasta czekoladowego to sromotnie się rozczaruje. Chociaż ciasto się udało, jest wilgotne, wygląda dość apetycznie, to smak pozostawia wiele do życzenia. Nie czuć co prawda fasoli. Pozostaje jednak na języku charakterystyczna ziarnistość miąższu fasoli co mnie na myśl przywodziło fasolkę po bretońsku, średnie doznanie z uwagi, że to deser. Czuć głównie banany. Nazwanie ciasta „czekoladowym” to spore nadużycie. Zostanę jednak przy klasycznym cieście czekoladowym 🙂 Pozdrawiam.
Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy, ciasto jest obłędne <3 🙂 co prawda dodałam więcej kakao i trochę ugotowanej kaszy jaglanej, bo akurat mi z czegoś została, a zawsze robiłam z kaszy właśnie, ale ciasto jest wilgotne, czekoladowe, jak prawdziwe brownie z czekolady i mąki. Dzięki za świetny przepis, zostanie już u mnie na stałe 🙂
Ciasto jest pyszne! Tyle, że robiłam je trzeci raz i teraz wyszła mi słaba polewa :/ jest mega wodnista, nie twarda, chrupka.. Ktoś wie dlaczego? :/
Moje ciasto właśnie się piecze, jeśli wziekszylan składniki x2 to długość pieczenia się wydłuża?
Niestety wyszedł mi zakalec. Nie wiem dlaczego. W smaku jest bardzo dobre
Czy zamiast czerwonej fasoli mogę użyć białej? 😉
Myślę, że biała również powinna się sprawdzić, gdyż jest tej samej konsystencji. 🙂
Myślę, że biała również powinna się sprawdzić, gdyż jest podobnej konsystencji. 🙂
To jest najlepsze zdrowe brownie jakie robiłam <3
Baaardzo mi miło! <3
Meeega pyszne! 😀 czekam na więcej takich cudownych przepisów <3 🙂 ps. Bardzo przyjemnie czyta się Twojego bloga, trzymaj tak dalej
Cudowne ciasto! 😋 Mega proste i szybkie w wykonaniu, mam nurti bullet, więc poszło bardzo łatwo, na pewno jeszcze wrócę do tego ciasta :)!
Właśnie je zrobiłam. Cudo. A ta polewa, ojej… zrobiłam. Wersję z.kremowego.kokosa + miód z kakao i wyszła genialna. A ciasto rozpływa się w ustach. O.wiele lepsze niż te mączne!
Hej! Wczoraj upiekłam ciasto z Twojego przepisu. W skali 1-10 daje 12 !!!! Pycha! !!!!!!!
Mąż zachwycony. Genialne ciasto szybki przepis, mam w rodzinie bezglutenowca i niesamowitą radość, przyjemność sprawiłam tym ciastem na spotkaniu rodzinnym, dzieci tez uwielbiają. Jutro jadę do teściów z ciastem będzie niespodzianka 🙂 Dziękuje za przepis i czekam na kolejne inspiracje 🙂
Ciasto przepyszne. Jakbym nie wiedziala z czego jest zrobione nie uwierzyłabyn że to ciasto z fasoli. Moim dziecią też smakowało – a to w sumie najważniejsze. Mega smacznie i zdrowo
Nie wiem dlaczego wyszedl mi zakalec Ale spróbuje ubić pianę następnym razem
Możesz spróbować odrobinkę wydłużyć czas pieczenia, często zależy to od piekarnika niestety. No i też pamiętajmy, że to typowe brownie, czyli nie jest to ciasto o puszystej konsystencji, tylko raczej zbitej i wilgotnej. 🙂
Robiłam już 3 razy, teraz robię 4. Przepis idealny! Ciasto jest pyszne, wyszło mi za każdym razem, znajomi nie mogli uwierzyć, że jest z fasoli i jest tak niskokaloryczne. Pozdrawiam!
Cudownie, bardzo się cieszę, że ciacho zagościło u Ciebie na stałe! 🙂
ciasto pyszne, smakowało każdemu kto je skosztował…
dziękuję za przepisy, które na bank zostaną wypróbowane 🙂
Jest mi ogromnie miło! Dziękuję i oczywiście zachęcam do testowania kolejnych przepisów 🙂
Zrobilam juz dwa razy to ciasto, jak dla mnie rewelacja, a co najlepsze ze smakuje rowniez dla moich synow, 2 i 11 lat.
pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje Tobie i Twoim pociechom! :)) Pozdrawiam cieplutko!
Hej, czy można zrobić to ciasto bez kakao? Ewentualnie czym zastąpić poza karobem, bo nam nie smakuje.
Oj obawiam się, że kakao tutaj daje najwięcej smaku. 🙂 Możesz ewentualnie spróbować z rozpuszczoną gorzką czekoladą, jednak ona też jest na bazie kakao. Jeśli taka opcja nie wchodzi w grę, polecam spróbować cytrynowej babki z białej fasoli, jest równie pyszna i nie zawiera kakao. 🙂 -> https://zdrowejestczadowe.pl/cytrynowa-babka-piaskowa-bialej-fasoli-fit-polewa-lukrowa-dietetyczna-babka-wielkanocna/
Czy mozna fasoli uzyc nie z puszki .np. ugotowac i zblendowac?
Pewnie! 🙂
Marta, trafiłam na twojego bloga ponieważ szukałam czegoś zdrowego dla mojej córki która musiała wykluczyć cukier z diety… moje pierwsze brownie w życiu… i MEGA powodzenie – dziękuję :* Córka przeszczęśliwa i zadowolona! Co prawa o fasoli powiedziałam jej po fakcie ;P bo inaczej pewnie by nie jadła (ma 8 lat i kiepsko u nas z jedzeniem), ale właśnie czekamy na kolejną porcję tylko w wersji mini torcika 🙂
Na pewno zostanę u Ciebie na dłużej <3
Jejku, dziękuję za tak miłe słowa! <3 Bardzo się cieszę, że ciacho smakowało Tobie i Twojej córci, mam nadzieję, że zagościcie na dłużej! 🙂
Ciasto upiekłam chyba po raz 5. Jestem na odwyku cukrowym i gdy mam ciężki dzień to szukam czegoś słodkiego ale zdrowego do kawki. Moim zdaniem to najlepsze ciasto czekoladowe na bazie fasoli z puszki jakie do tej pory piekłam. Jest niesamowicie lekkie i delikatne a fasola mało wyczuwalna. Zrobiła test na przyjaciołach i nie zorientowali się że to fasola, chwalili że bardzo dobre. Wyjątkowo zrobiłam z polewą bo tak w ciągu tygodnia to bez 😉 No ale wiadomo są goście to jak polewa hehe. Bardzo smaczne.
Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli. Pycha 🙂. Niebo w gębie! Jako słodzik dałam miód.
A ja chyba cos nie tak zrobiłam 🙁 jest jeszcze ciepłe ale po przekrojeniu wyglada jak mus nie jak Twoje ciasto tzn, strukturę ma taką sztywny owszem ale mus z małymi dziurkami 🙁 i w samku wcale nie jest słodkie za to polewa bardzo słodka .Wstawiłam takie ciepłe do lodówki bo zależy mi na czasie ,zobaczymy co to zrobi za 1,5 godziny
Muszę dziś cofnąć to co wczoraj pisałam .Dziś ciasto, po przebytej nocy w lodówce jest wyśmienite ,pyszota 😍!!!!!
Cześć u mnie niestety czuć fasole i proszek do pieczenia a składniki i ilośc dokładnie tak jak opisałaś… zastanawiam sie co poszło nie tak Hmm…
Jak dla mnie i moich dzieci wogòle nie smakuje. Może z wyglądu przypomina Brownie ale w smaku zdecydowanie nie, po prostu musiałam wyrzucić, dodam że piekę ròżne ciasta i może dlatego.
Ciasto wyszło przepyszne, Polewa wspaniała, Niebo w gębie. Blaszkę 30 cm. zrobiłam z podwojonych składników. Polecam.
Nie wiem co zrobiłam źle, ale piekłam ponad godzinę, a miejscami patyczek nadal mokry…zamiast oleju kokosowego co mogę dać do polewy? Miałam pecha i brakło mi oleju kokosowego właśnie na polewę
Przepis przecudowny! Mam już za sobą kilka upieczonych keksówek i za każdym razem smakuje jeszcze lepiej 🙂 Co więcej, udało mi się do niego przekonać rodziców, którzy nie są zbyt pozytywnie nastawieni do takich „fit zamienników” – teraz tata ciągle dopytuje, kiedy znowu zrobię to dobre ciasto z fasoli, także sukces ogromny:D
Zastanawiam skąd tyle pozytywnych opinii, bo zrobiłam ciasto według przepisu i wcale nie smakowało mi i mojej rodzinie. Prawie w ogóle nie wyszło słodkie, do tego bardzo mocno czuć fasolę
Ciasto juz sie piecze, chaialam tylko zaznaczyc, ze lepiej sprobowac surowej masy, czy nam smakuje i ewentualnie doslodzic wg potrzeb, bo dla mnie 2 lyzki ksylitolu to bylo zdecydowanie za malo. Dalam tez 2 banany zamiast jednego a masa i tak miala smak neutralny, a nie slodki, Wiadomo, ze odczuwanie smakow to sprawa indywidualna, ale dla kogos, kto na codzien stosuje czasem bialy cukier, zje jakies sklepowe ciastko, czy czekolade, to to ciasto z taka iloscia ksylitolu bedzie smakowac jak zwykly chlebek bananowy – czyli prawie zupelnie nieslodko i moze przez to odstraszyc osoby, ktore chca zmienic cos w diecie na lepsze.
Ja dodalam ok 5 lyzek ksylitolu (moja kolezanka daje tak z pol szkanki minimum na to ciasto!), plus jako polewe zastosuje zwykla, rozpuszczona czekolade mleczna. Moze nie bedzie to meeega zdrowe, ale wychodze z zalozenia, ze lepiej zjesc maly kawalek czegos niekoniecznie super fit i byc zadowolonym, niz wyrzucic cala blache do smieci i zniechecic sie na dlugo do zdrowego zywienia 🙂 Zmiany na lepsze najlepiej wprowadzac powoli a skutecznie 😉
Czy przechowywać to ciasto w lodówce?
Tak, aby polewa zachowała swoją zwartą konsystencję 🙂 Ale jeżeli Ci na tym nie zależy lub wolisz płynną polewę, to można trzymać ciacho pod przykryciem ze 2 dni w temperaturze pokojowej (ja tak zawsze przechowuję to ciasto jak robię bez polewy, ale z polewą wolę z lodówki) 🙂
Hej czy naprawde nie mozna upiec tego ciasta w termoobiegu? Mam stary piekarnik i jedynie ten termoobieg mi dziala poprawnie 🙁
Pewnie, że można 🙂 Tylko z termoobiegiem może piec się trochę krócej, więc warto sprawdzać wykałaczką (po wyjęciu z ciasta musi być sucha) czy ciacho już się upiekło.
Ciasto w smaku bardzo dobre. Zmiast ksylitolu dałam 2 małe lyzki cukru trzcinowego. Ciasto nie jest bardzo słodkie, ale mi to akurat odpowiada i mimo wszystko zaspokoi potrzebę na coś slodkiego. Fasoli nie czuc. Niestety, ciasto przykleilo się do dna keksowki i nie dało się go wyciagnac… w końcu wypadło całe połamane. Keksowke posmarowalam masłem i posypałam bułka tarta i to chyba dlatego. Następnym razem zaopatrze się w papier do pieczenia 😉
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 To bardzo dziwne, że przywarło, bo ja zawsze robię dokładnie to samo i elegancko wychodzi z foremki, ale może to kwestia blachy, z jakiej została wykonana. Papier do pieczenia z pewnością zażegna ten problem i w sumie mniej brudzenia się! 🙂
Mistrzostwo !! Już dłuższy czas interesuję się zdrowym odżywianiem i dopiero teraz odkryłam ciasto z fasoli 🙂
Przepis na długo zagości u mnie. Ciężko powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem, ciasto przepyszne!
Pozdrawiam:)
Baaardzo się cieszę, że ciacho smakuje! 🙂 Pozdrawiam cieplutko!
proszę o podanie przepisu na wykonanie deseru trójkolorowego na górze strony
Wystarczy wpisać „warstwowy pudding” w lupkę na górze bloga i w ten sposób można łatwo i szybko trafić do tego przepisu. 🙂
czy olej kokosowy ma być rafinowany czy nie? :)))
Do wypieków i do wszelkiej obróbki termicznej (np. smażenie) używam rafinowanego oleju kokosowego. 🙂
U mnie ciasto ma raczej konsystencję puddingu w środku, bardzo mokre i nieapetyczne… co zrobiłam źle???
Ciastu trzeba dać dobrze wystygnąć, kilka osób mi pisało, że ciacho im nie wyszło, a później dały znać, że po wystygnięciu było pyszne, więc może to było przyczyną? 🙂 Ale generalnie to ciacho jest wilgotne, ma konsystencję typową dla brownie.
Najlepsze, najprostsze brownie:)
Najlepsze ciasto fasolowe ❤❤❤
Mogę prosić o instrukcję wykonania polewy? 😛
I czy do ciasta mam dodać 1,5 łyżki rozpuszczone już oleju czy 1,5 łyżki w postaci stałej? 😀
Matko, kocham ten Twój blog! Zrobiłam. Pyszności!
Ciasta próbowałam u koleżanki (u niej z dodatkiem orzechów laskowych). Przepyszne. W domu zrobiłam od razu z dwóch porcji, ale zamiast ksylitolu dałam banana i łyżeczkę miodu. Wyszło mocno czekoladowo bananowe. Pychota! A jeszcze lepsze w połączeniu z kokosowym puddingiem chia! To połączenie smaków to niebo!
Też tak jem 🙂 dla mnie pudding chia z tym ciachem to najlepszy deser ♡♡♡
Hej 🙂 Czy banan jest konieczny?
Raczej tak, nadaje odpowiednią konsystencję oraz służy jako naturalny słodzik. 🙂
Czy zamiast ksylitolu można użyć miodu?
Dałam 6 łyżek miodu, dwa dojrzałe banany i jest zupełnie niesłodkie
No i nie oszukujmy się, to ciasto bardzo czuć fasolą, no nic specjalnego.
Prawdziwe brownie z dużą ilością masła, cukru i czekolady to jest niebo a to coś to nawet nie jest namiastką brownie taki zwyklak poczęstować kogoś bym się wstydziła tym gniotkiem ;P
Ciasto jest paskudne. Zrobiłem wszystko dokładnie z przepisu i tego najzwyczajniej nie da się zjeść.
Wieczorem po wyjęciu z piekarnika ładnie pachniało.
Rano ciasto po prostu śmierdziało. Niestety musiałem wyrzucić, bo nawet pies nie chciał tego jeść. 🙁
Ciasto z czekolada/kakao dać psu? Przecież to trucizna dla zwierzaków, całe szczęście ze nie zjadł. Radzę trochę poczytać o żywieniu psów!!!
U mnie wyszło bardzo dobre 🙂 za pierwszym razem trochę czuć było fasolę a za drugim już nie 🙂 wydaje mi się, że to kwestia porządnego przepłukania fasoli po wyjęciu z puszki 🙂
A czy zamiast fasoli czerwonej można użyć białej? Mam spory zapas w spiżarni ;p
Myślę, że możesz spróbować, bo obie fasole raczej mają podobną konsystencję, jednak nie próbowałam nigdy robić tego brownie z białej fasoli więc ciężko ocenić jaki dokładnie będzie efekt końcowy. 🙂 Ale jeśli spróbujesz to koniecznie daj znać jak wyszło! <3
Cześć 🙂
Czy może być bez jajek? Chciałabym przygotować to w wersji wegańskiej 🙂
Nie próbowałam, więc ciężko stwierdzić co wyjdzie z tego ciasta bez jajek. 🙂
Czy do ciasta dodać olej w postaci stałej czy go rozpuścić ?
Ja dodaję w postaci stałej, blender i tak miksuje to na gładką masę. 🙂
Nie jest to może typowo czekoladowe ciasto/brownie, ale smakuje naprawde ok. Ugotowałam fasolę samodzielnie, przepłukałam solidnie jak w przepisie, blendowałam dość długo i wszystko wyszło ok. Może bym dodała nast razem troche więcej słodyczy, np ze świeżych daktyli lub miodu, tak z 1 łyżkę, a na co dzień w ogóle cukru nie używam. Aha i z tych proporcji wychodzi tego ciasta dość mało, więc nast razem zrobię x 2. Polecam.
Robiłam polewę dwa razy, nie wyszla mi… nie wiem co zrobiłam źle skoro trzymałam się przepisu 🤔
Nie uzywam substytutow cukru, dlatego przepis zrobilam z cukrem (bialy I brazowy). Ciasto wyszlo przepyszne! Znajomi I rodzina rowniez zachwyceni. Na pewno przepis zagosci u mnie na dluzej 🙂
Pozdrawiam!
Przepyszne ciasto !!! Dziękuję za przepis. Zrobiłam je w formie babeczek (35min piekłam) a polewa po prostu szok, stopień trudności 0. A smakuje jak milion dolarów. Moje dzieci zachwycone. I jadły zdrowo co ważne dla mnie.
Trafiłam tu przez to ciasto ale zostaję na dłużej ♥️
Polubiłam Cię na Insta więc będę na bieżąco 😊
Cześć! Czy można użyć zamiast kokosowego – oleju rzepakowego? W jakiej ilośvi? I czy 2 jajka można zastąpić siemieniem lnianymi w proporcji 2 łyżki siemienia + 6 łyżek wody?
Uwielbiam to ciasto mmmmm:)
Właśnie zrobiłam 1 raz – na początku byłam zaniepokojona, brakowało mi charakterystycznego dla ciasta zapachu kakao. Nic podobnego! Brownie wyszło pyszne, mięciutkie, rozpływa się w ustach- piekłam 40 minut. Do posłodzenia użyłam miodu. Dodałam rodzynki. Przygotowanie zajęło mi niecałe 10 minut. Podejrzewam, że na stałe zagości w moim „menu”.
Zrobiłam, smakuje pysznie, jest lekkie, rozpuszcza się w ustach, Zdrowe a czadowe 😀
Bardzo dziękuję za przepis.
Dlaczego ciasto mi popękało?Wszystko dokładnie jak w przepisie zrobiłam ☹
Jeden kawałek to ile to gram?
Zrobiłam to ciasto wczoraj pierwszy raz. Podwójna porcja ze względu na większą blaszkę. Dodałam 1 łyżkę kako więcej. Nie robiłam polewy ze względu na kaloryczność. Ciasto piekłam w 180 stopniach około 1 godziny. Zostawiłam do wystudzenia w blaszce, a następnie schowałam na noc do lodówki. Rano wyciągnęłam. Ciasto bardzo dobre, wyszło super 🙂 Popękało na wierzchu, ale to się zdarza nawet w zwykłym murzynku. Mi to nie przeszkadza 🙂
Ciasto wyszło pyszne. To fakt że nie jest super słodkie, ale ja za słodkimi nie przepadam. Po wyjęciu z lodówki zdecydowanie lepsze. Ja zamiast oleju kokosowego dałam smalec do ciasta i margarynę do polewy. W polewie wodę zastąpiłam mlekiem (moja mama taką polewę robi i jest pyszna). Zrobiłam z białej fasoli – dobrze wypłukałam. Jeśli ktoś lubi mocno słodkie niech doda więcej miodu. U mnie smakowało. Dodaję do przepiśnika.
Ale cudownie, że tu trafiłam! Brownie z fasoli w naszym to już hit. Nawet mąż ostatnio zażyczył sobie to ciasto….i to dwa razy z rzędu 😀 Świetne przepisy! Czekam na więcej! 🙂
PS. Od siebie dodam, że ciasto cytrynowe (oczywiście z Twojego przepisu) już w piekarniku.
Super przepis😃dziekuje 😘
Pycha! Zamiast blaszki przelałam do foremek i zrobiłam babeczki i dodałam cynamomu. Pycha!
Cieszę się ,że trafiłam na Twojego bloga. Bardzo dobre ciasto ! Na pewno spróbuję innych Twoich przepisów !
Baaardzo mi miło! <3
Przepyszka, robiłam pierwszy raz, zamiast ksylitolu dałam miód i odrobinę aromatu waniliowego. Pod koniec pieczenia dobrze jest ciasto upilnować, ja dałam mu 2 minutki więcej i wyszło mi kompletnie czarne, ale wciąż smaczne 🙂 dzięki za przepis, pozdrawiam!
Przepyszne 😉 zrobiłam w formie ośmiu babeczek:-) dla mojego świeżo zdiagnozowanego małego diabetyka:-) jeszcze jesteśmy na penach i wychodzi mi nie 1,4 a ok 1,2 WW 🙂 ogólnie syn przeszczęśliwy:-) bezkarnie może zjeść 2 babeczki bez obaw, iż mu cukier wybije 😉 dla nas słodkość idealna 🙂
Ciasto jest pyszne!! Mój syn miłośnik słodyczy je uwielbia.
A mogę zapytać jaka forma blaszki na to ciasto?;)
Mała keksówka. 🙂
Ciasto i polewe zrobiłam z podwójnej porcji na blaszcze do tarty wyłożonej papierem. Wierzch polewy posypalam płatkami migdałów. Coś pysznego😋. To ciasto po prostu nie może się nie udać.
Witam, moje pierwsze upieczone ciasto fasolowe i odrazu przepyszne. Nie czuć fasoli, nie brakuje maki , jest sycące. Lubię eksperymentować i pieke naprawdę dobrze przepis ładuje w ulubionych. Pozdrawiam autorkę i życzę równie udanych przepisów. Pozdrawiam Renata
Ciasto przepyszne 😍 dałam wszystkiego podwójną porcję i wyszło wysokie, piękne ciasto.
Najlepsze brownie z fasoli jakie zrobiłam.:-) Idealnie gładkie, wilgotne. Zamiast oleju kokosowego dałam masło orzechowe. Polecam z owocami!:-) Dziś robię podwójną porcję, planuję mrozić. Pozdrawiam!
Czym można zastąpić ksylitol…? Moze być zwykly cukier? (Tak, wiem-mało FIT)😁
Ksylitol to zamiennik cukru, więc oczywiście można też w drugą stronę. 😀
Zrobiłam… OMG jest fenomenalne! Intensywnie czekoladowe, nie za słodkie, wilgotne i rozpływające się w ustach. Najlepszy dowód na to, że jest pyszne to prośba i dokładke moich dzieci, lat 9 i 5, które generalnie nie są fanami ciast 😉
Uzyłam czarnej fasoli i syropu daktylowego oraz miodu jako słodzika. Ciacho jest czarniuteńkie 😆
Świetny przepis!
Ostatnio je zrobiłem po raz pierwszy i sam sobie nie mogłem uwierzyć, że tam jest fasola. Wogóle jej nie czuć!
Zona dzia upiekla – wyglada obiecujaco ale smakuje mocno przecietnie. Zona zalamana ze niedobre a ja glodny siedze. Co robic?
Witajcie, ciasto wyszlo mi swietne, pyszne slodkie i wilgotne a polewa cudo. Polecam wszystkim i bardzo szybkie 🙂 plukalam dokladnie fasole trzy razy. Smakuje jak prawdziwe brownie. Pycha pycha 🙂
BOSKIE ciacho 🙂 delikatne jak pianka, rozpływa się w ustach, a jednocześnie bardzo esencjonalne 🙂 Fasoli nie czuć, jedynie banana 🙂 Ja robiłam z podwójnej porcji 🙂
Pierwszy raz robiłam ciasto z fasoli i jest świetne 😀 mnie zdecydowanie zadowala i konieczne muszę nim kogoś poczęstować i pewna jestem, ze nie domyśli się, że ta słodycz jest zdrowa i fit 😉. Zastanawiam się, czy sprawdziłoby się dodanie do ciasta pokrojonych orzechów i moreli np, kolejne właśnie zrobię w takiej wersji. Dziękuję za ten świetny przepis i lecę dalej „grzebać” na blogu ☺️
Dzięki! Pierwszy przepis z Twojej strony (bo trafiłam z gugla), ale się rozejrzę za kolejnymi 🙂 Wyszło. Smaczny! Wiadomo, ze dla osób nieprzyzwyczajonych do zdrowszych ciast może się wydać mało słodki czy coś, ale … nam smakowało. Wydaje mi się, ze na drugi dzień nawet lepszy, choć ciężko do końca stwierdzić, bo się ostał ino jeden mały kawałek i nie ma na czym już sprawdzać.
Olej kokosowy zastąpiony rzepakowym, a słodzone syropem klonowym 🙂
Próbowała Pani może ze świeżej fasoli bo zastanawiam się czy wyjdzie, czy musi być z puszki?
Robiłam wczoraj, ale w formie babeczek-wyszły genialne 😁, pyszne, słodkie i sycące 😁, dzieciaki zachwycone 👍🏼 Fasoli nie czuć, jedynie wyczuwalny jest banan. Nie została ani jedna na dziś 😉
Kocham to brownie za łatwość wykonania i za smak! Wyszło cudne.
UWAGA sposób na to, żeby ciasto wyrosło jest taki:
Ubić białka osobno i dodać je na samym końcu delikatnie mieszając. Ciasto spokojnie podwoi objętość.
Wyszło zajebiste. 👍😬
Dzisiaj zrobiłam. Pyszne 🙂 zjadłam 1/8 i chciało mi się jeszcze, ale sobie odmówiłam .
Witam 🤗
Ciasto wyszło extra.
Ma nietypowy smak ale ja taki lubię.
Zrobiłam z dwóch porcji.
Polecam włączyć termoobieg na temp.150-160° ,45-50 min