Fit muffiny OREO z czerwonej fasoli to zdecydowanie najlepszy zdrowy deser, jaki dotąd udało mi się stworzyć. Mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach, z pysznym kremowym nadzieniem. Bez cukru, bez tłuszczu, bez glutenu. Proste i szybkie w przygotowaniu – czego chcieć więcej? 🙂
Ciasto z czerwonej fasoli jest najpopularniejszym przepisem na tym blogu, dlatego specjalnie dla Ciebie stworzyłam coś na jego wzór, a nawet jeszcze lepszego! 🙂 W tej wersji nie ma ani tłuszczu ani bananów, które najmocniej wybijały się smakiem w poprzednim cieście. Te muffinki smakują jak najlepsze, babcine ciasto czekoladowe. Wyglądem (i trochę nawet smakiem!) przypominają ciasteczka OREO – czarne jak węgielki (przez wysoką zawartość kakao) w towarzystwie śnieżnobiałego kremu. Są bardziej puszyste, a fasoli nie czuć w nich w ogóle – przetestowałam na domownikach i potwierdzają. 😀 Zatem do dzieła!
Fit muffiny OREO z czerwonej fasoli
Składniki (na 6-8 muffinów):
- Puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)
- 2 jajka rozmiaru L
- ok. 100g ksylitolu/erytrytolu (ilość wedle uznania, warto spróbować odrobiny surowego ciasta czy jest wystarczająco słodkie)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki naturalnego kakao
Fasolę bardzo dokładnie płuczemy na sitku letnią wodą. Blendujemy ją wraz z jajkami na gładką masę (ok. 2 minuty). Następnie dodajemy resztę składników, baaardzo dokładnie blendując całość (ok. 8 minut) na gładką i jednolitą masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy na muffiny (do ok. 3/4 wysokości foremek), wysmarowanej oliwą z oliwek/olejem kokosowym (zapobiegnie to przywieraniu ciasta). Wygładzamy masę łyżką na płasko, aby miały ładny kształt. Muffinki pieczemy 25 minut w 180°C z termoobiegiem. Odstawiamy do przestygnięcia, w międzyczasie przygotowując krem.
Składniki na krem:
- 250g sera mascarpone (pomysł czytelniczki na bardziej odchudzoną wersję: wymieszać pół na pół ze zblendowanym wcześniej serkiem wiejskim)
- 2-3 łyżki (do smaku) pudru z ksylitolu (zblendowałam ksylitol w młynku do kawy)
Wrzucamy składniki do miski i miksujemy całość na średnich obrotach, aż składniki połączą się w kremową masę. Gotowe muffinki przekładamy kremem i wstawiamy je do lodówki na około godzinkę. Gotowe! 🙂
Muffinki nie dość, że są pyszne, to jeszcze pięknie prezentują się na stole. I standardowo wzbudzają wielkie zainteresowanie, no bo przecież jak to z czerwonej fasoli?! 😀 Zaskoczenie to jak zwykle jest pozytywne, a później pozostaje już tylko pytanie „czemu one tak szybko zniknęły?!” 🙂 Spróbuj ich koniecznie i daj znać w komentarzu jak smakowały!
Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe jest czadowe.
Swoje kuchenne rewolucje oznacz tagiem #zdrowejestczadowe, z chęcią podejrzę Twoje dzieła! 🙂
Jedna z ośmiu babeczek wraz z kremem ma 220 kcal (białko 6,2g, tłuszcze 15,1g, węglowodany 20,4g)
29 komentarzy
Hej, ile muffinow wychodzi z jednej porcji? Pozdr 🙂
ok. 6-8 muffinów, zależy od rozmiaru foremek 🙂
Zrobiłam z cukrem, dodałam 2, 5 łyżki, wyszły idealnie słodkie. A do masy dałam serek Capri zmiksowany z serkiem waniliowym i domowym dżemem z porzeczki dla przełamania smaku (w markecie akurat skończyło się mascarpone 😂)
Wielkie dzięki za przepis, będę polecać dalej te pyszności 😋
Ale cudowny pomysł na krem! 🙂 Bardzo się cieszę, że muffinki smakowały <3
U mnie 12…jestem w trakcie 😍 @renikh
Ale dużo ich wyszło! 😀 <3
U mnie aż 18… mam małe foremki:) Przepis super, muffinki wyszły bardzo smaczne, smak fasoli magicznie zmienił się w słodycz no i szybkie i łatwe wykonanie:) Na pewno spróbuję innych przepisów;)
Czy ksylitol można zastąpić miodem i w jakiej proporcji? Jaka jest kaloryczność oraz b/t/w jeden babeczki 😉 ?
Ksylitol można zastąpić erytrytolem, ewentualnie dobrej jakości brązowym cukrem. Być może sprawdziłby się też syrop klonowy, daktylowy lub z agawy, ale nie mam pojęcia jak wpłynęłoby to na konsystencję muffinów, musiałabym przetestować. Miodu do wypieków nie polecam, bo w wysokich temperaturach niestety zwyczajnie traci swoje właściwości, więc szkoda go marnować. 🙂 Jedna z ośmiu babeczek wraz z kremem ma 220 kcal (białko 6,2g, tłuszcze 15,1g, węglowodany 20,4g)
Są przepyszne! Serdecznie polecam! Już zacieram ręce na kolejne przepisy.
Bardzo się cieszę, że smakowały! <3 No i oczywiście zapraszam częściej! 🙂
Czy musi to być fasola z puszki czy mozna użyć świeżo ugotowanej ?
Myślę, że świeżo ugotowana również powinna się sprawdzić, choć nie próbowałam jeszcze w takiej wersji. Ale fasola to fasola, więc nie powinno być problemu. 🙂
Wyszły przepyszne, na pewno wyprobuje wiecej przepisow z bloga 🙂 do kremu uzylam 3 łyżek syropu klonowego jako słodzidła i starłam kilka kostek startej gorzkiej czekolady
Jakiej fasoli używasz?
A co zrobić jeśli Krem jest za rzadki? Dodać źelatyny!?
Wyszły przepyszne! <3 ja do kremu dodałam trochę śmietany kremówki i sok z cytryny mhhm
Bardzo się cieszę, że smakowały! <3
Rewelacja! Nikt się nie zorientował, że to z fasoli. Smakują jak ciasto wuzetka 😉 ja zrobiłam krem ze zmiksowanego twarogu i serka homogenizowanego waniliowego. Polecam.
Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało! 🙂 Super pomysł na krem, pychotka 🙂 Buziaki!
Ja jakoś nie przepadam za mascarpone, a mieszanie go z serkiem wiejskim brzmi dość dziwnie… Moje pomysły to: ricotta wymieszana z jogurtem greckim, serek kanapkowy (typu philadelphia, też można go w dowolnych proporcjach zmieszac z mascarpone czy ricottą), a obstawiam że mleczko kokosowe (stała część) też świetnie by się sprawdziło 😉
Super inspiracje, dziękuję! 🙂 Ricotta sprawdzi się tutaj idealnie, stała część mleczka kokosowego również, jednak trzeba wybrać puszkę naprawdę dobrej jakości i z czystym składem, bo inaczej ciężko o tę śmietankę na wierzchu. 🙂
A jeśli nie dodam sody to w ogole wyjdzie?
Myślę, że tak, ale raczej nie będą aż tak puszyste, tylko bardziej zbite. 🙂
Polecam użyć ricottę zamiast mascarpone, ma o wiele więcej białka i jest pyszne 🙂
Świetny pomysł, następnym razem na pewno go wypróbuję! 🙂
Ile. Kalorii ma jedna babeczka bez kremu? Pozdrawiam
Polecam kalkulator ilewazy.pl, tam z łatwością obliczysz sobie szybko każdą kaloryczność. 🙂
Ja trochę poeksperymentowałam trochę z tym przepisem. Do masy na muffiny dodałam trochę ekstraktu pomarańczowego. A do serka dałam otartej skórki z pomarańczy i trochę soku zamiast cukru pudru. Pychota ….